Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι Τρικεράτοπες ζούσαν σε κοπάδια – Τι αποκάλυψε νέα μελέτη

Αποδεικνύεται ότι το Jurassic Park, η εμβληματική ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, είχε παρουσιάσει σωστά ακόμη μία πτυχή της ζωής των δεινοσαύ...

Οι Τρικεράτοπες ζούσαν σε κοπάδια – Τι αποκάλυψε νέα μελέτη

Αποδεικνύεται ότι το Jurassic Park, η εμβληματική ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, είχε παρουσιάσει σωστά ακόμη μία πτυχή της ζωής των δεινοσαύρων. Οι Τρικεράτοπες μπορεί όντως να ζούσαν και να μετακινούνταν σε κοπάδια.

Δεν υπήρχαν προηγούμενες ενδείξεις στο αρχείο απολιθωμάτων που να υποδηλώνουν ότι αυτοί οι αρχαίοι δεινόσαυροι με τα τρία κέρατα στο κεφάλι τους ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από μοναχικοί, αλλά τώρα, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Κέντρο Βιοποικιλότητας Naturalis στην Ολλανδία, φαίνεται ότι κάποιοι από αυτούς ζούσαν μαζί.

Οι ερευνητές βρήκαν τα απολιθώματα πέντε από αυτούς τους δεινόσαυρους συγκεντρωμένα μαζί στο Γουαϊόμινγκ, γεγονός που δείχνει ότι ζούσαν και πέθαιναν ομαδικά.

Η ομάδα έψαχνε αρχικά για έναν απολιθωμένο Τυραννόσαυρο το καλοκαίρι του 2013, όταν έπεσε πάνω στα απομεινάρια ενός Τρικεράτοπα. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 10 ετών, αποκάλυψαν πάνω από 1.200 οστά και θραύσματα οστών από αυτούς τους πέντε Τρικεράτοπες, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ομάδα πέθανε μαζί, πιθανώς σε κάποιο είδος βάλτου. Δεν υπήρχαν οστά από άλλα είδη σε κοντινή απόσταση.

«Το υλικό είναι πολύ καλής ποιότητας», δήλωσε ο παλαιοντολόγος Jimmy de Rooij, ο οποίος γράφει τη διδακτορική του διατριβή για την ανακάλυψη στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. «Αυτό μας επέτρεψε να δείξουμε ότι αυτοί οι Τρικεράτοπες μεγάλωναν πολύ αργά, για παράδειγμα».


Ο παλαιοντολόγος Jimmy de Rooij που ερεύνησε τα οστά και φαίνεται εδώ με ένα κέρατο Τρικεράτοπα. [Credit: Naturalis Biodiversity Center]
Ο παλαιοντολόγος Jimmy de Rooij που ερεύνησε τα οστά και φαίνεται εδώ με ένα κέρατο Τρικεράτοπα. [Credit: Naturalis Biodiversity Center]

Οι Τρικεράτοπες είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους και γνωστούς δεινόσαυρους της Ύστερης Κρητιδικής περιόδου, και έζησαν πριν από περίπου 68 έως 66 εκατομμύρια χρόνια. Ήταν μεγάλα, τετράποδα φυτοφάγα ζώα που χαρακτηρίζονταν από τα τρία χαρακτηριστικά κέρατα του προσώπου τους, δύο από τα οποία μπορούσαν να ξεπεράσουν σε μήκος τo 1 μέτρο. Τα ενήλικα ζώα μπορούσαν να φτάσουν σε μήκος περίπου 8 έως 10 μέτρα και είχαν ύψος περίπου 3 μέτρων.

Ήταν φυτοφάγα ζώα, τα οποία τρέφονταν κυρίως με χαμηλή βλάστηση, όπως φτέρες, κυκάδια και άλλα φυτά που ήταν άφθονα κατά την Ύστερη Κρητιδική περίοδο. Απολιθώματα από Τρικεράτοπες έχουν βρεθεί στη Βόρεια Αμερική, κυρίως στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, σε πολιτείες όπως η Μοντάνα, η Νότια Ντακότα και το Γουαϊόμινγκ.

Ο Τρικεράτοπας, όπως και πολλοί άλλοι δεινόσαυροι, εξαφανίστηκε πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια κατά τον πέμπτο κύμα μαζικού αφανισμού έμβιων ειδών στη Γη, γνωστό ως «Κρητιδική – Παλαιογενής εξαφάνιση».


Απεικόνιση ενός απολιθωμένου τρικεράτοπα. Οι τρικεράτοπες, όπως και πολλοί άλλοι δεινόσαυροι, εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια κατά την Κρητιδική – Παλαιογενής εξαφάνιση. [Credit: NADIA DE WAAL]
Απεικόνιση ενός απολιθωμένου τρικεράτοπα. Οι τρικεράτοπες, όπως και πολλοί άλλοι δεινόσαυροι, εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια κατά την Κρητιδική – Παλαιογενής εξαφάνιση. [Credit: NADIA DE WAAL]

Ενθουσιασμένοι οι ερευνητές με την νέα ανακάλυψη

Η έρευνα των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων των δοντιών των δεινοσαύρων αποκάλυψε ότι οι πέντε Τρικεράτοπες είχαν την ίδια μεταναστευτική ύπαρξη, γεγονός που σημαίνει ότι μετακινούνταν ως ομάδα τουλάχιστον μερικές φορές.

«Και αυτό φυσικά οδηγεί σε κάθε είδους νέα ερωτήματα», δήλωσε ο De Rooij. «Πόσο πολύπλοκη ήταν αυτή η κοινωνική συμπεριφορά, ακριβώς;».

Οι ερευνητές είναι ενθουσιασμένοι με αυτή την ανακάλυψη, καθώς επιβεβαιώνει μια θεωρία που επικρατούσε εδώ και καιρό σχετικά με αυτά τα αρχαία ζώα.

«Το Naturalis, το εθνικό μουσείο φυσικής ιστορίας της Ολλανδίας, έχει τώρα το μεγαλύτερο εύρημα Τρικεράτοπα στον κόσμο και το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης έχει τον πρώτο Δρ. Τρικεράτοπα στην Ολλανδία. Το έργο του De Rooij δεν οδήγησε μόνο σε ερευνητικές εργασίες, αλλά και σε μια έκθεση για τα ευρήματά του», ανέφερε στην ανακοίνωση η Anne Schulp, καθηγήτρια παλαιοντολογίας στο Naturalis και στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και επιβλέπουσα του De Rooij.

«Από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η έκθεση στο Naturalis -και θα ξεκινήσει η παγκόσμια περιοδεία- όπου οι πέντε Τρικεράτοπες παρουσιάζονται όπως έζησαν και πέθαναν πριν από 67 εκατομμύρια χρόνια: μαζί», πρόσθεσε η ίδια.

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: Fox Report


Δεν υπάρχουν σχόλια