Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ερευνα για τους «εισβολείς» με την αρχαιοελληνική περιβολή

[Credit: Constantina Mouzaki] Έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έκπληξη στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμο...

Ερευνα για τους «εισβολείς» με την αρχαιοελληνική περιβολή
[Credit: Constantina Mouzaki]

Έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έκπληξη στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού προκάλεσαν οι εικόνες που εμφανίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Διαδίκτυο από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. 

Στα στιγμιότυπα εμφανίζεται ομάδα περίπου 10 ατόμων, οι οποίοι με αρχαιοελληνική περιβολή ποζάρουν σε μνημεία του Ιερού Βράχου. Στη μία φωτογραφία απεικονίζεται ένας άνδρας και μία γυναίκα στον προαύλιο χώρο του Ερεχθείου με αμφίεση που παραπέμπει ενδεχομένως στην Αθηνά και τον Δία, στη δεύτερη έξι γυναίκες στέκονται με πτυχωτά φορέματα σε διαφορά σημεία των Προπυλαίων και στην τρίτη δύο άνδρες και δύο γυναίκες στέκονται μπροστά στη βόρεια πρόσταση του Παρθενώνα, ενώ έχουν καλύψει το σώμα τους με λευκή πούδρα παραπέμποντας στην εικόνα των αγαλμάτων. 


Ερευνα για τους «εισβολείς» με την αρχαιοελληνική περιβολή
[Credit: Constantina Mouzaki]

Ερευνα για τους «εισβολείς» με την αρχαιοελληνική περιβολή
[Credit: Constantina Mouzaki]

Ουδείς μέχρι και αργά χθες το απόγευμα δεν είχε διαλευκάνει την ταυτότητα και τις προθέσεις των συγκεκριμένων επισκεπτών, οι οποίοι κατάφεραν να περάσουν τον έλεγχο της εισόδου στον πρώτο σε προσέλευση κοινού αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από το φυλακτικό προσωπικό.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, χθες το μεσημέρι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των ΝΕΩΝ, επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι επισκέπτες δεν συμμετείχαν σε ιδιωτική ξενάγηση - από εκείνες το κόστος των οποίων έχει οριστεί σε 5.000 ευρώ και θα πραγματοποιούνται εκτός ωραρίου- καθώς βάσει του προγραμματισμού θα ξεκινήσουν μετά τις 10 Μαϊου. Επίσης δεν είχαν λάβει άδεια για κάποια δράση ή τελετή από την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων. Είθισται, άλλωστε, σε περιπτώσεις που  ομάδες δωδεκαθεϊστών ζητούν να προσευχηθούν οργανωμένα σε αρχαιολογικούς χώρους να παίρνουν άδεια μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχε προηγηθεί τέτοια έγκριση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ η επίμαχη ομάδα επισκεπτών πλήρωσε κανονικά εισιτήριο. Εκτιμάται δε, ότι κατάφερε να ξεφύγει της προσοχής των φυλάκων (ο αριθμός των οποίων έχει ενισχυθεί από 1ης Απριλίου λόγω της τουριστικής περιόδου), καθώς ενδέχεται να πέρασε από το σημείο ελέγχου μαζί με κάποια πολυπληθή ομάδα και χωρίς να φορούν τα μέλη της τον πλήρη εξοπλισμό (περικεφαλαίες κλπ) που διακρίνεται στις φωτογραφίες. Από την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που έχει διαταχθεί αναμένεται να διαλευκανθεί η υπόθεση. 


Τι υποστηρίζουν συνδικαλιστές

Ωστόστο την εκδοχή του υπουργείου Πολιτισμού αμφισβητούν συνδικαλιστές από τον χώρο του υπουργείο Πολιτισμού, που επιμένουν ότι το όλο περιστατικό δεν έχει να κάνει με κάποιους που «εμφιλόχωρησαν», αλλά με οργανωμένη επίσκεψη Ινδών επιχειρηματιών, στο πλαίσιο της οποίας διοργανώθηκε και το επιπλέον «δρώμενο» και ότι θα ήταν αδύνατο να είχε οργανωθεί κάτι τέτοιο χωρίς κάποια προηγούμενη συνεννόηση. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου βρισκόταν και έπαιζε και η πάντα του Λιμενικού Σώματος, πιθανότατα σε σχέση με την όλη επίσκεψη των Ινδών επιχειρηματιών στην Ακρόπολη.


Πηγή: Μ. Αδαμοπούλου, Τα Νέα, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια