Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Θεία και ανθρώπινη εξουσία στο πρώιμο κρητικό δίκαιο

Το πρo­σε­χές Σεμι­νά­ριο Αρχαί­ας Ελλη­νι­κής Θρη­σκεί­ας Αθη­νών φι­λο­ξε­νεί διά­λε­ξη της Rebecca Van Hove, Πανε­πι­στή­μιο του Χρό­νιν­...

Θεία και ανθρώπινη εξουσία στο πρώιμο κρητικό δίκαιο

Το πρo­σε­χές Σεμι­νά­ριο Αρχαί­ας Ελλη­νι­κής Θρη­σκεί­ας Αθη­νών φι­λο­ξε­νεί διά­λε­ξη της Rebecca Van Hove, Πανε­πι­στή­μιο του Χρό­νιν­γκεν, με τί­τλο:  «Di­vine and Hu­man Au­thor­ity in Early Cre­tan law».

Από το 650 π.Χ. και μετά, μετά από τουλάχιστον έναν αιώνα ελληνικής αλφαβητικής γραφής, άρχισαν να εμφανίζονται σε διάφορες ελληνικές πόλεις, ιδίως στην Κρήτη, κείμενα που διέφεραν αισθητά από την προηγούμενη γραφή: οι νόμοι που ρύθμιζαν τις ομάδες των πολιτών εμφανίστηκαν σε ένα νέο μέσο, την πέτρα, με μνημειακή εμφάνιση, επιτελώντας μια νέα, δημόσια λειτουργία. 

Ο ρόλος της θρησκείας στην εμφάνιση αυτών των μνημειακών κειμένων στην αρχαϊκή Κρήτη έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό: στοιχεία όπως οι επικλήσεις των θεών και η αναγραφή ορισμένων από αυτούς τους νόμους σε τοίχους ναών θεωρούνται συνήθως ως καινοτομίες απαραίτητες για να νομιμοποιηθεί η καινοτομία της καταγραφής των νόμων. 


Θεία και ανθρώπινη εξουσία στο πρώιμο κρητικό δίκαιο

Η παρούσα εργασία επανεξετάζει τις αρχαϊκές νομικές επιγραφές από την Κρήτη για να προσφέρει μια διαφορετική ερμηνεία της λειτουργίας και του ρόλου της θρησκείας στην ανάπτυξη αυτών των ενεπίγραφων κειμένων. Αντί να βλέπει τη θεία εξουσία ως στοιχείο απαραίτητο για τη νομιμοποίηση της καινοτομίας της καταγραφής των νόμων, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να θεωρείται ως χαρακτηριστικό της συνέχειας μεταξύ των προϋπαρχόντων εθίμων και άγραφων κανόνων και των νέων κανόνων που εγγράφονται στην πέτρα. Η παρούσα εργασία διερευνά έτσι τους τρόπους με τους οποίους αυτή η νέα εφαρμογή της γραφής εδράζεται στις υπάρχουσες πρακτικές: τόσο στους προφορικούς λόγους επίλυσης των διαφορών όσο και στα «μπλεγμένα» γκράφιτι που ήταν ήδη διαδεδομένα στον ελληνικό κόσμο. Αυτό επιτυγχάνεται εξετάζοντας τη θέση και την εμφάνιση των πρώιμων κρητικών νόμων, καθώς και τη χρήση του κανόνα και των θεϊκών επικλήσεων, για να υποστηρίξει ότι οι θρησκευτικές διαστάσεις αυτών των κειμένων συνέβαλαν στη σύνδεση αυτής της νέας πρακτικής συγγραφής της κοινοτικής ρύθμισης με τις υπάρχουσες ιδέες και πρακτικές (θεϊκής) εξουσίας και επικοινωνίας. 


Η διά­λε­ξη θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί υβρι­δι­κά, με φυ­σι­κή πα­ρου­σία στο Σου­η­δι­κό Ινστι­τού­το Αθη­νών και ταυ­τό­χρο­νη δια­δι­κτυα­κή με­τά­δο­ση μέσω της ψη­φια­κής πλατ­φόρ­μας Zoom, την Τρίτη 11 Ιου­νί­ου 2024, ώρα 5.00 μμ.

Για να συμμετάσχετε, δηλώστε συμμετοχή εδώ.


Πηγή: Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών

 


Δεν υπάρχουν σχόλια