Πάρκο απολιθωμάτων κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου. Τρία νέα πάρκα απολιθωμάτων λειτουργούν από την Παρασκευή 12 Ιουλίου κ...
Πάρκο απολιθωμάτων κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου. |
Τρία νέα πάρκα απολιθωμάτων λειτουργούν από την Παρασκευή 12 Ιουλίου κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου. Πρόκειται για το πάρκο «Ιωάννης Τουμπελέκης» στην περιοχή Ακρόχειρας, 7 χλμ. πριν από τον οικισμό του Σιγρίου, το πάρκο «Φρεάτιο», 6,5 χλμ. πριν από τον οικισμό του Σιγρίου, και το πάρκο «Φυλάκιο», 3 χλμ. πριν από από τον οικισμό του Σιγρίου.
Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που δημιούργησε και διαχειρίζεται τα νέα πάρκα απολιθωμάτων και είχε την πρωτοβουλία για την επίσκεψη και επιστημονική ενημέρωση των επισκεπτών:
– Στο νέο πάρκο απολιθωμάτων «Ιωάννης Τουμπελέκης», στο ύψωμα Ακρόχειρας, διακρίνονται τέσσερις διαδοχικοί ορίζοντες με όρθια απολιθωμένα δέντρα που τεκμηριώνουν την εκδήλωση τεσσάρων μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων οι οποίες οδήγησαν στην απολίθωση ισάριθμων δασών στη δυτική Λέσβο. Επιβεβαιώνεται έτσι η επιστημονική παρατήρηση ότι η Λέσβος φιλοξενεί δεκάδες απολιθωμένα δάση διαφορετικής ηλικίας και σύνθεσης που συγκροτούν ένα μοναδικό στο είδος του αρχείο της χλωρίδας της περιοχής του Αιγαίου κατά την περίοδο του Μειόκαινου. Το αρχείο αυτό δημιούργησαν οι μεγάλες και καταστροφικές ηφαιστειακές εκρήξεις που γνώρισε η περιοχή για μια περίοδο τριών εκατομμυρίων ετών περίπου.
– Στο νέο πάρκο απολιθωμάτων «Φρεάτιο», στο ύψωμα Ακρόχειρας, εμφανίζονται εκατοντάδες απολιθωμένοι κορμοί δέντρων σε διαδοχικούς ορίζοντες, που τεκμηριώνουν την εκδήλωση διαδοχικών μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων οι οποίες ακολουθήθηκαν από μεγάλες λασποροές που παρέσυραν τα δέντρα και οδήγησαν στην απολίθωσή τους στη δυτική Λέσβο.
– Τέλος, το νέο πάρκο απολιθωμάτων «Φυλάκιο» είναι μία από τις πρώτες θέσεις που έχουν αναδειχθεί κατά μήκος του Οδικού Άξονα Καλλονής-Σιγρίου. Η ανασκαφική έρευνα σε αυτό έφερε στο φως ένα μοναδικό σε ανάπτυξη ριζικό σύστημα υποτροπικού δέντρου που έχει αποκαλυφθεί και συντηρηθεί υποδειγματικά. Στην ίδια θέση έχουν αποκαλυφθεί ιστάμενοι κορμοί δέντρων σε δύο διαδοχικούς ορίζοντες. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει κατακείμενους κορμούς καρποφόρων δέντρων που έχουν αποκαλυφθεί στις απολιθωματοφόρες θέσεις και είναι πλέον προσβάσιμοι στο κοινό.
Οι ανασκαφές απολιθωμάτων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Πράξης «Κατασκευή-Αναβάθμιση Οδικού Άξονα Καλλονής-Σιγρίου / ΥΠΟΕΡΓΟ 6: Έρευνες και εργασίες απολιθωμάτων». Η ανάδειξη των απολιθωματοφόρων θέσεων πραγματοποιείται με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2014-2020 στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου».
Όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν τα πάρκα μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 22530 54434 ώστε να σχηματίζονται ομάδες επισκεπτών. Σε αυτές, τα στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα προσφέρουν επιστημονική ενημέρωση και παρουσίαση των απολιθωμάτων. Ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί ειδικό εποπτικό υλικό παρουσίασης των απολιθωματοφόρων θέσεων.
Πηγή: iefimerida, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (Σ. Μπαλάσκας)
Δεν υπάρχουν σχόλια