Τα αιγοπρόβατα άγνωστο πόσα τον αριθμό κάνουν καθημερινά μεγάλες ζημιές στον Μινωικό οικισμό, που η αρχαιολογική υπηρεσία ανασκάπτει τα τελε...
Τα αιγοπρόβατα άγνωστο πόσα τον αριθμό κάνουν καθημερινά μεγάλες ζημιές στον Μινωικό οικισμό, που η αρχαιολογική υπηρεσία ανασκάπτει τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας στο φως σημαντικά ευρήματα
Μιλώντας στην ΕΡΤ, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Χρύσα Σοφιανού κάνει λόγο για μια απαράδεκτη κατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο της Χρυσής. Τα ζώα που παράνομα βρίσκονται στο νησί, το οποίο έχει κηρυχθεί όλο αναδασωτέο, ανεπιτήρητα καταστρέφουν την τοιχοποιία του Μινωικού οικισμού, που αναστηλώνει η αρχαιολογική υπηρεσία, ενώ γεμίζουν με ακαθαρσίες τον χώρο της ανασκαφής.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, για το θέμα αυτό ο Διευθυντής Δασών Μανώλης Κουδουμάς τόνισε, ότι η Δασική υπηρεσία έχει καταθέσει μηνύσεις κατά αγνώστου εκθέτοντας το ζήτημα, ενώ πέρυσι ο φορέας διαχείρισης του σχεδίου Δράσης της Χρυσής είχε πραγματοποιήσει διαγωνισμού, προκειμένου τα ζώα να συλλεχθούν και να μεταφερθούν έξω από το νησί, ωστόσο είχε καταστεί άγονος.
Ο κ. Κουδουμάς δήλωσε, ότι και η Αρχαιολογική Υπηρεσία πρέπει να καταθέσει μήνυση, ενώ τόνισε ότι «θα επικοινωνήσει εκ νέου με τον Δήμο Ιεράπετρας που από το νόμο έχει ευθύνη για τη συλλογή των ανεπιτήρητων ζώων σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, που εφαρμόζει το Σχέδιο δράσης για την Χρυσή, όπου προβλέπει δράση για την περισυλλογή και τη μεταφορά των ζώων έξω από το νησί, να προχωρήσει από την αρχή νέα διαδικασία.
Τα ζώα σε καμία περίπτωση δεν βρίσκονται μόνα τους εκεί, συγκεκριμένα άτομα τα διατηρούν στο νησί και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και μηνύσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα δεν δίνουν καμία σημασία για να τα μεταφέρουν εκτός. Η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία η οποία είναι και δύσκολη και δαπανηρή και χρειάζεται η συνεργασία όλων των φορέων αλλά και ιδιωτών για να προχωρήσει. Από τη Χρυσή για 60 και πλέον χρόνια το κράτος και οι υπηρεσίες του απουσίαζαν με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που τα τελευταία χρόνια η πολιτεία προσπαθεί να διαχειριστεί.
Η σημαντική μελέτη για τα αιτία της ξήρανσης των κέδρων στην Χρυσή ακόμη δεν έχει έχει προχωρήσει ενώ σύμφωνα με την τελευταία αυτοψία της Δασικής υπηρεσίας, στην οποία βρέθηκε η ΕΡΤ το οικοσύστημα έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή, ειδικά στο βόρειο τμήμα του νησιού όπου χρειάζονται να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις μέσα από μια εμπεριστατωμένη επιστημονική προσέγγιση του ζητήματος».
Πηγή: NeaKriti
Δεν υπάρχουν σχόλια