[Credit: Mehmet Ersoy / Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας] Η φιγούρα ενός άγριου γαϊδάρου λαξευμένη σε λίθο ανακαλύφθηκε στο K...
[Credit: Mehmet Ersoy / Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας] |
Η φιγούρα ενός άγριου γαϊδάρου λαξευμένη σε λίθο ανακαλύφθηκε στο Karahan Tepe, έναν νεολιθικό οικισμό στην Τουρκία που χρονολογείται περίπου πριν από 12.000 χρόνια.
Το Karahan Tepe, που ανακαλύφθηκε το 1997 κοντά στο Yağmurlu, παρουσιάζει εδώ και καιρό ενδιαφέρον για τους αρχαιολόγους λόγω των συνδέσεών του με το Göbekli Tepe. Και οι δύο τοποθεσίες διαθέτουν παρόμοιες στήλες σε σχήμα Τ και αρχιτεκτονικά στοιχεία, υποδεικνύοντας μια πιθανή πολιτιστική και χρονολογική σύνδεση. Η τοποθεσία πιστεύεται ότι χρονολογείται μεταξύ 9.000 και 11.000 π.Χ. Προηγούμενες ανασκαφές έχουν αποκαλύψει 266 στήλες, διάφορες απεικονίσεις ζώων και ανθρωπόμορφων μορφών, καθώς και έναν βραχώδη θάλαμο με 11 μεγάλους φαλλούς.
Neolitik Çağ'ın en önemli yerleşim yerlerinden biri olarak tarihin derinliklerine ışık tutan #Karahantepe'de yeni keşif! 💫Taş Tepeler projemiz dünya tarihine ışık tutmaya devam ediyor...✨ Karahantepe’deki bir kulübenin tabanında koşar halde betimlenen yaban eşeği figürüne… pic.twitter.com/N1QXgTPXDy— Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy) August 31, 2024
Οι συνεχιζόμενες ανασκαφές στο Karahan Tepe, με επικεφαλής τον καθηγητή Dr. Necmi Karul, αποκάλυψαν ένα αξιοσημείωτο νέο εύρημα: μια απεικόνιση ενός άγριου γαϊδάρου που τρέχει, σκαλισμένη σε μια πέτρα που ήταν τοποθετημένη στο δάπεδο μιας αρχαίας δομής. Αυτή η απεικόνιση, μήκους περίπου 20 εκατοστών, είναι αξιοσημείωτη όχι μόνο για το μέγεθός της αλλά και για τη δυναμική απεικόνισή της, η οποία αντανακλά τις καλλιτεχνικές δεξιότητες των νεολιθικών ανθρώπων. «Η φιγούρα του γαϊδάρου που βρέθηκε είναι μια φιγούρα μήκους περίπου 20 εκατοστών, τοποθετημένη ακριβώς δίπλα στην πέτρα άλεσης», δήλωσε ο Δρ Karul στον ανταποκριτή του ΑΑ. «Αντί για τις διαστάσεις της, το γεγονός ότι είναι κινητή και απεικονίζεται σε αναλογία με την πέτρα στην οποία είναι σκαλισμένη είναι και πάλι μια ένδειξη της ικανότητας των καλλιτεχνών αυτής της περιόδου».
[Credit: Mehmet Ersoy / Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας] |
Η σημασία αυτού του ευρήματος υπερβαίνει την καλλιτεχνική του αξία. Σύμφωνα με τον Δρ Karul, το μοτίβο του άγριου γαϊδάρου είναι το πρώτο του είδους του που ανακαλύφθηκε στο Karahan Tepe, προσθέτοντας μια νέα διάσταση στην κατανόηση της εικονογραφίας των ζώων και της σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και του περιβάλλοντός τους κατά την περίοδο αυτή. Εξήγησε ότι τα ζώα που απεικονίζονται στην εικονογραφία της εποχής γενικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: εκείνα με μια απόκοσμη, επιβλητική παρουσία, που συχνά βλέπουμε στους οβελίσκους, και τα πιο συνηθισμένα ζώα που καταναλώνονται, όπως τα πουλιά, οι γαζέλες και οι άγριοι γάιδαροι. Τα τελευταία ήταν ζώα με τα οποία οι άνθρωποι ζούσαν μαζί, τα κατανάλωναν και περιτριγυρίζονταν από αυτά, σε σύγκριση με τα πιο τρομακτικά πλάσματα.
«Η απεικόνιση του άγριου γαϊδάρου σε κίνηση, σκαλισμένη στη βάση μιας πέτρας άλεσης, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, καθώς είναι η πρώτη φορά που συναντάμε ένα τέτοιο κινούμενο μοτίβο άγριου γαϊδάρου», πρόσθεσε ο Δρ Karul.
Η ανακάλυψη του μοτίβου του άγριου γαϊδάρου αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος Taş Tepeler, το οποίο περιλαμβάνει ανασκαφές σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Karahan Tepe. Η ομάδα έχει επικεντρωθεί σε διάφορα δημόσια κτήρια και καλύβες που περιβάλλουν την κεντρική δημόσια δομή στην περιοχή. Ένα τέτοιο κτήριο, το οποίο περιγράφει ο Δρ Karul, είναι εν μέρει υπόγειο και διαθέτει μια στέγη από πλέγμα και ξερολιθιές που υποστηρίζεται από έναν κοντό πέτρινο τοίχο. Το δάπεδο ήταν στρωμένο με μεγάλους επίπεδους λίθους, μερικούς από τους οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί ως πέτρες άλεσης. Σε έναν από αυτούς ανακαλύφθηκε το μοτίβο του άγριου γαϊδάρου.
[Credit: Mehmet Ersoy / Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας] |
Ο Mehmet Nuri Ersoy, ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τις συνεχιζόμενες ανακαλύψεις στο Karahan Tepe. «Το Karahan Tepe ρίχνει φως στα βάθη της ιστορίας ως ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς της Νεολιθικής Εποχής», ανέφερε σε πρόσφατη δήλωσή του στον Τύπο. «Το ερευνητικό έργο Stone Hills συνεχίζει να ρίχνει φως στην παγκόσμια ιστορία».
Πηγή: Archaeology News
Δεν υπάρχουν σχόλια