Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG
Friday, May 2

Pages

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

Βιβλίο δεμένο με ανθρώπινο δέρμα βρέθηκε σε γραφείο μουσείου

Βιβλίο δεμένο με το δέρμα του δολοφόνου του Red Barn, William Corder. [Credit: Moyse's Hall Museum/Emily Fae]   Ένα βιβλίο δεμένο με το ...

Βιβλίο δεμένο με το δέρμα του δολοφόνου του Red Barn, William Corder.
[Credit: Moyse's Hall Museum/Emily Fae]  

Ένα βιβλίο δεμένο με το δέρμα ενός από τους διασημότερους δολοφόνους στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να εκτεθεί στο κοινό, αφού εντοπίστηκε στο γραφείο ενός μουσείου.

Το βιβλίο πιστεύεται ότι είναι δεμένο με το δέρμα του Γουίλιαμ Κόρντερ, του άνδρα που καταδικάστηκε για τη δολοφονία της Μαρίας Μάρτεν στην υπόθεση «Φόνος στον Κόκκινο Αχυρώνα» το 1827. Θα εκτεθεί στο Μουσείο Moyse’s Hall στο Μπέρι Σεντ Έντμουντς, στο Σάφολκ.

Ο υπεύθυνος πολιτιστικής κληρονομιάς, Νταν Κλαρκ, δήλωσε πως τα βιβλία έχουν «εξαιρετικά σημαντική» ιστορική αξία και πως ουδέποτε έχει δεχθεί καταγγελία για την έκθεση του πρώτου βιβλίου.

Ωστόσο, ο συγγραφέας των γνωστών «Φρικτών Ιστοριών» (Horrible Histories), Τέρι Ντίαρι, χαρακτήρισε τα βιβλία «αποτρόπαια αντικείμενα», δηλώνοντας: «Αυτά είναι δύο βιβλία που θα ήθελα να κάψω».

Η ιστορία του φόνου το 1827 στο Πόλστεντ του Σάφολκ συγκλόνισε τη Γεωργιανή Βρετανία και από τότε έχει εμπνεύσει δεκάδες ταινίες, θεατρικά έργα, βιβλία και παραδοσιακά τραγούδια.

Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη εκδοχή, ο Κόρντερ διατηρούσε σχέση με την Μάρτεν και της πρότεινε να συναντηθούν στον Κόκκινο Αχυρώνα, υποστηρίζοντας ότι θα έφευγαν για να παντρευτούν στο Ίπσουιτς. Ωστόσο, εκείνος τη δολοφόνησε με πυροβολισμό και την έθαψε στο αχυρώνα. Τελικά συνελήφθη και εκτελέστηκε δημόσια στις 11 Αυγούστου 1828.


Βιβλίο δεμένο με ανθρώπινο δέρμα βρέθηκε σε γραφείο μουσείου
[Credit: Moyse Hall Museum]

Μετά την εκτέλεσή του, το σώμα του Κόρντερ διαμελίστηκε και μέρος του δέρματός του χρησιμοποιήθηκε για να δεθεί ένα βιβλίο που αφηγείται την ιστορία της δίκης του. Το βιβλίο εκτέθηκε στο μουσείο το 1933.

Πρόσφατα, ωστόσο, οι επιμελητές του μουσείου, ερευνώντας το αρχείο του ιδρύματος, εντόπισαν ένα δεύτερο βιβλίο που είχε περάσει απαρατήρητο. Είχε δωρηθεί πριν από δεκαετίες από οικογένεια με στενούς δεσμούς με τον χειρουργό που διαμέλισε το σώμα του Κόρντερ. Το βιβλίο δεν βρισκόταν σε αποθηκευτικό χώρο, αλλά σε ράφι στο γραφείο, ανάμεσα σε άλλα βιβλία δεμένα με πιο συμβατικά υλικά.

Ο Κλαρκ σχολίασε: «Μιλάμε για απώλειες μουσείων, συνήθως από τον προηγούμενο αιώνα – αντικείμενα που δεν έχουν εντοπιστεί για δεκαετίες. Πρόκειται για μια τέτοια περίπτωση, μια “απώλεια” που πλέον έχει επανακτηθεί».

Σε αντίθεση με το πρώτο βιβλίο του Κόρντερ, το δεύτερο φέρει ανθρώπινο δέρμα μόνο στο εξώφυλλο και στις γωνίες του βιβλίου.

Η πρακτική του δεσίματος βιβλίων με ανθρώπινο δέρμα είναι γνωστή ως «ανθρωποδερμική βιβλιοδεσία» και χρησιμοποιούνταν κατά τον 19ο αιώνα είτε ως τιμωρία για καταδικασμένους εγκληματίες είτε από γιατρούς που επιθυμούσαν ένα «ενθύμιο».

Ο Ντίαρι, ο οποίος έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα των «Φρικτών Ιστοριών» παγκοσμίως, υποστήριξε πως ο Κόρντερ καταδικάστηκε βάσει ενδείξεων και υπέφερε φρικτά. Σχετικά με τα εκθέματα του μουσείου, δήλωσε: «Ξέρω πως δεν πρέπει να καίμε βιβλία, αλλά ειλικρινά αυτά είναι τόσο αποκρουστικά αντικείμενα. Χειρότερο κι από τον απαγχονισμό ήταν ο διαμελισμός μετά θάνατον. Αυτό εδώ είναι συνέχεια αυτής της τιμωρίας».

Τον Μάρτιο του 2024, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αφαίρεσε το ανθρώπινο δέρμα από βιβλίο του 19ου αιώνα στη βιβλιοθήκη του, «λόγω της ηθικά επιβαρυμένης φύσης της προέλευσής του και της ιστορικής του διαχείρισης».

Ωστόσο, το προσωπικό του Moyse’s Hall δήλωσε πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί στα δύο δικά του βιβλία, τα οποία πλέον εκτίθενται μαζί.

Ο Κλαρκ ανέφερε: «Βλέπουμε ανθρώπινα κατάλοιπα σε κάθε μουσείο της χώρας». Στα 11 χρόνια εργασίας του στο μουσείο, πρόσθεσε, δεν έχει δεχθεί ποτέ παράπονο για το πρώτο βιβλίο, αν και έχουν εκφραστεί ενστάσεις για την έκθεση μουμιοποιημένων γατών σε θεματική για τη μαγεία.

Η βοηθός πολιτιστικής κληρονομιάς, Άμπι Σμιθ, είχε την ευκαιρία να κρατήσει τα βιβλία την πρώτη της μέρα στη δουλειά και δήλωσε ότι «έμοιαζαν σαν ένα κανονικό βιβλίο».

«Αν δεν σου έλεγαν ότι είναι δεμένα με ανθρώπινο δέρμα, νομίζω πως δεν θα το καταλάβαινες», είπε.

«Είναι πραγματικά συγκινητικό να έχουμε κάτι τέτοιο στη συλλογή μας».


Πηγή: CNN


Δεν υπάρχουν σχόλια