Ολόκληρη την ιστορία της ιατρικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μπορεί να γνωρίσει όποιος εκφράσει την επιθυμία να επισκεφτεί το μοναδικ...
Ολόκληρη την ιστορία της ιατρικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μπορεί να γνωρίσει όποιος εκφράσει την επιθυμία να επισκεφτεί το μοναδικό στην Ελλάδα (λόγω έκτασης) Μουσείο Ιατρικής Ιστορίας που λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κοντά στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας».
Το Μουσείο αυτό άρχισε να γεμίζει από ιατρικά αντικείμενα εκατοντάδων ετών, εδώ και περίπου επτά χρόνια χάρη στη μοναδική προσπάθεια του πρώην Καθηγητή Ιατρικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και προέδρου του Ιπποκράτειου Ιδρύματος κ. Στέφανου Γερουλάνου.
Ο κ. Γερουλάνος δημιούργησε με την σημαντικότατη βοήθεια Ηπειρωτών δωρητών, αλλά και πρώην ασθενών του έναν χώρο όπου εκτίθενται περίπου 20.000 ιατρικά αντικείμενα και όχι μόνο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Ο χώρος του Μουσείου είναι διαμορφωμένος σε συγκεκριμένες αίθουσες, όπου ο επισκέπτης θα συναντήσει αρχικά μία αίθουσα αφιερωμένη στην αρχαιότητα, με νομίσματα που έχουν πάνω τους ιατρικά θέματα, στη συνέχεια ένα χώρο που είναι αφιερωμένος στις ασθένειες της Ελληνιστικής περιόδου και λίγο πιο πέρα ένα εκκλησάκι με τις αγιογραφίες ιατρών που αγίασαν.
Δίπλα σε αυτό βρίσκεται μία μεγάλη αίθουσα, όπου αρχικά βλέπει ο επισκέπτης ένα πολύ παλιό φαρμακείο από την Λάιστα, αλλά και εκατοντάδες φάρμακα του 20ου αιώνα, χωρισμένα ανά δεκαετία.
Η διπλανή αίθουσα περιλαμβάνει αρχικά ιατρικά εργαλεία από τον 3ο αιώνα και 2.500 συνολικά ιατρικά εργαλεία, ανάλογα με την εποχή που αυτά χρησιμοποιούνταν από τους γιατρούς. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται μία αίθουσα αφιερωμένη στον γιατρό Ξενοφώντα Κοντιάδη, που σκοτώθηκε την τελευταία ημέρα του πολέμου στα Γιάννινα, λίγο πριν την συνθηκολόγηση και όταν ο ίδιος χειρουργούσε.
Προχωρώντας κανείς βλέπει μία αίθουσα γεμάτη με παλιά χειρουργεία, μικροσκόπια από το 1890 και έπειτα, θερμοκοιτίδες μιας άλλης εποχής και λίγο πιο πέρα μία μεγάλη αίθουσα με τα οδοντιατρεία τριών γενιών της οικογένειας Φούντη, του παππού, του πατέρα και του σημερινού Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων Δημήτρη Φούντη, οδοντιατρεία που είναι διαμορφωμένα ανά πενήντα χρόνια.
Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο ITV ο Καθηγητής κ. Στέφανος Γερουλάνος ανέφερε αρχικά πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει μουσείο σε αυτό το μέγεθος, και στη συνέχεια εξέφρασε την ελπίδα σύντομα το Μουσείο αυτό να λειτουργήσει κανονικά.
«Όταν πριν από πολλά χρόνια στη Ζυρίχη είχα βοηθήσει για την κατασκευή ενός τέτοιου μουσείου, σκέφτηκα πως μπορεί κάτι παρόμοιο να γίνει και στην Ελλάδα. Από τις συλλογές που είχα τότε μαζέψει άρχισα να διαμορφώνω το χώρο στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, χάρη στην προσπάθεια και τη βοήθεια του Παναγιώτη Αγγελόπουλου. Χρειάστηκε να περάσουν επτά χρόνια για να συγκεντρωθεί το υλικό που εκτίθεται, και σήμερα είμαι βέβαιος πως κανείς δεν μπορεί να βρει άλλο μέρος στην Ελλάδα σαν την Ήπειρο, όπου οι δωρητές συνέβαλαν τα μέγιστα για την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γερουλάνος.
Αμέσως μετά ο πρόεδρος του Ιπποκράτειου Ιδρύματος τόνισε πως απώτερος σκοπός είναι η ολοκλήρωση του Μουσείου, ώστε να αποτελεί ένα χώρο για την εκπαίδευση των νέων γιατρών, αλλά παράλληλα και ένα χώρο επισκέψιμο σε όσους γιατρούς βρίσκονται στα Γιάννινα για να συμμετέχουν σε ιατρικά συνέδρια. Σημείωσε δε πως είναι ευκαιρία για όλους να γνωρίσουν από κοντά την αρχαία ελληνική ιστορία.
Στην προσπάθεια αυτή του κ. Γερουλάνου, εκτός από τους Ηπειρώτες δωρητές, όπως είναι οι οικογένειες Φίλιου, Δογορίτη και Φούντη, βοήθησαν σημαντικά και πρώην ασθενείς του ίδιου από τους οποίους, όπως είπε, δεν είχε πάρει χρήματα όταν τους χειρούργησε και χρόνια μετά χρειάστηκε να τους κινητοποιήσει για καλό σκοπό.
Στόχος πάντως είναι μέσα στον επόμενο χρόνο, αφού υπάρξουν αρκετές, αλλά μικρές παρεμβάσεις, στο χώρο του Μουσείου, αυτό να λειτουργήσει και να είναι σαφώς πιο επισκέψιμο.
Με τη σειρά του ο γιατρός και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων Δημήτρης Φούντης, εξέφρασε την στήριξή του στην προσπάθεια αυτή του κ. Γερουλάνου, τονίζοντας πως ευχή όλων των γιατρών είναι να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια το επόμενο διάστημα δίνοντας έναν ακόμη σημαντικό εκθεσιακό χώρο στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.
Πηγή: ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΠΑΣ, Εφημερίδα "Ανεξάρτητος Τύπος της Ηπείρου"
Δεν υπάρχουν σχόλια