Το κύριο θραύσμα του Μηχανισμού, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεματική έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων φιλοξενεί από χθες το β...
Το κύριο θραύσμα του Μηχανισμού, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο |
Θεματική έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων φιλοξενεί από χθες το βράδυ η Πάφος στην αναπαλαιωμένη «Οικία του Επάρχου», όπου στεγάζεται το Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία (ΕΚΕΤΑ).
Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Αυγούστου, οργανώνεται από το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με τη διεπιστημονική «Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στηρίζεται από τους Δήμους Πάφου και Γεροσκήπου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε η υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ερατώ Κοζάκου -Μαρκουλλή, η οποία τόνισε ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων «αποτελεί ένα θαύμα της ανθρώπινης επινόησης» .
Η έκθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί παρουσιάζεται για πρώτη φορά το πιο πρόσφατο λειτουργικό αντίγραφο του περίφημου Μηχανισμού, η κατασκευή του οποίου αποτελεί την εφαρμογή και το επιστέγασμα των μελετών της επιστημονικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων,
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εκτός του λειτουργικού αντιγράφου του Μηχανισμού του ΑΠΘ, η έκθεση παρουσιάζει και το σημαντικότερο ομοίωμά του πριν τη χρήση της νέας τεχνολογίας, το οποίο βασίζεται στα πορίσματα της έρευνας του Derek J. de Solla Price, και ανήκει στις συλλογές του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη.
Τα δύο εκθέματα, που συμπυκνώνουν την ιστορία της επιστημονικής μελέτης και της πειραματικής κατανόησης της λειτουργίας του Μηχανισμού, πλαισιώνονται από πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό και την ψηφιακή τρισδιάστατη προσομοίωση της λειτουργίας του Μηχανισμού.
Η αναπαράσταση του Μηχανισμού από τον Derek J. de Solla Price |
Μαζί με την έκθεση τελέστηκαν και τα εγκαίνια της αναπαλαιωμένης «Οικίας Επάρχου», της οποίας το κτίριο βασίστηκε στα σχέδια του μηχανικού του Τμήματος Δημοσίων Έργων Ουίλιαμ Καρουάνα και συνδυάζει στοιχεία της κυπριακής αρχιτεκτονικής παράδοσης με χαρακτηριστικά του αρχιτεκτονικού στυλ Τudor Revival.
Πηγή: Εφημερίδα "Καθημερινή"
Πηγή εικόνων: Έρρωσο, Lunch over IP
Δεν υπάρχουν σχόλια