Οι αρχαίοι Σκανδιναβοί έπιναν ένα αλκοολούχο μίγμα κριθαριού που εμπλουτιζόταν με μέλι, βατόμουρα, βότανα, ακόμα και κρασί που εισαγ...
Οι αρχαίοι Σκανδιναβοί έπιναν ένα αλκοολούχο μίγμα κριθαριού που εμπλουτιζόταν με μέλι, βατόμουρα, βότανα, ακόμα και κρασί που εισαγόταν από την Ελλάδα και τη Ρώμη, όπως αποκάλυψε νέα έρευνα.
Το σκανδιναβικό αυτό «grog» προηγείται των Βίκινγκς. Βρέθηκε θαμμένο σε τάφους μαζί με πολεμιστές και ιέρειες, και τώρα είναι διαθέσιμο σε όλες τις ΗΠΑ χάρη στην προσπάθεια ανασύνθεσης από τον Patrick McGovern, ενός βιομοριακού αρχαιολόγου του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και μιας ζυθοποιίας με έδρα το Delaware, την Dogfish Head Craft Brewery.
«Θα πίστευε κανείς ότι με όλα αυτά τα συστατικά, θα ήταν ενοχλητικό για το στομάχι» είπε στο LiveScience ο McGovern, συγγραφέας της μελέτης. «Αλλά τελικά αν τα βάλει κανείς σε σωστές ποσότητες και εξισορροπήσει τα συστατικά, η γεύση είναι πραγματικά πολύ καλή.»
Για την ακρίβεια, το νορβηγικό grog είχε περίπλοκη συνταγή. Στα συστατικά του περιλαμβάνεται το μέλι, τα βατόμουρα και τα lingonberries (όξινα κόκκινα μούρα που ευδοκιμούν στην Σκανδιναβία). Σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη και μερικές φορές, εισαγόμενο κρασί από τη Νότια Ευρώπη, σχημάτιζαν τη βάση για το ποτό. Βότανα και μπαχαρικά - όπως μύρτιλλο, αχίλλεια, κέδρος και ρητίνη σημύδας πρόσθεταν γεύση αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες.
«Το grog ήταν πιθανότατα ένα ποτό που προοριζόταν για την ιεροτελεστίες. Τη δεκαετία του 1920, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια εξαιρετικά διατηρημένη ταφή μιας νεαρής ξανθιάς γυναίκας στη Δανία. Την ονόμασαν "Egtved Girl", το πτώμα της οποίας θάφτηκε φορώντας μια μάλλινη φούστα ενώ είχε έναν κουβά με grog στα πόδια της. Τα ρούχα της κοπέλας και τα στολίδια δείχνουν ότι ήταν μια ιέρεια που πιθανόν να χόρευε σε θρησκευτικές τελετές», είπε ο McGovern.
«Σε άλλους τάφους εισαγμένα κρασιά από τη Νότια Ευρώπη συνδέονται επίσης με γυναίκες. Αυτό μας δίνει την εντύπωση ότι οι γυναίκες ήταν αυτές που παρήγαγαν τα ποτά στην αρχαιότητα, και ήταν αυτές που εξυπηρετούσαν τους πολεμιστές. Τα εισαγόμενα ποτήρια κρασιού καθώς και τα σουρωτήρια με ίχνη κρασιού, που παράγεται μόνο στη νότια Ευρώπη, δείχνουν την παρουσία ενός ισχυρού εμπορικού δικτύου σε αυτή την περίοδο», συμπλήρωσε ο McGovern.
«Το grog έχει μια ξινή γεύση, όπως μια βελγική lambic», δηλώνει ο McGovern. Αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές που είναι διαθέσιμες για εκείνους που θέλουν μια γεύση από την Εποχή του Χαλκού στην Ευρώπη. Η σουηδική ζυθοποιία Nynäshamns Ångbryggeri δημιούργησε μια άλλη εκδοχή του grog που ονομάζεται Arketyp, και θα είναι διαθέσιμο σε κάβες στη Σουηδία. Επίσης στο σουηδικό νησί Gotland, οι ντόπιοι εξακολουθούν να φτιάχνουν ένα μείγμα από κριθάρι, μέλι, κέδρο και βότανα που μοιάζει πάρα πολύ με αυτό που έπινα οι αρχαίοι πρόγονοί τους.
Πηγή: LiFO, LiveScience
Δεν υπάρχουν σχόλια