Στα πλαίσια του Κυκλαδικού Σεμιναρίου που διοργανώνεται στην Αρχαιολογική Εταιρεία από τη Μαρίζα Μαρθάρη , η Λίλα Μαραγκού θα δώσε...
Στα πλαίσια του Κυκλαδικού Σεμιναρίου που διοργανώνεται στην Αρχαιολογική Εταιρεία από τη Μαρίζα Μαρθάρη, η Λίλα Μαραγκού θα δώσει την Τρίτη 8 Απριλίου 2014, στις 7 μ.μ., διάλεξη με τίτλο: «Αμοργός, Κυκλαδικὰ ἀπανθίσματα».
Η επιλεκτική αναφορά σε μερικές μαρτυρίες, παλαιές ή νέες, και σε ορισμένες διαπιστώσεις ή επισημάνσεις για τα υλικά κατάλοιπα του Κυκλαδικού πολιτισμού στην Αμοργό και στα προσκείμενα νησάκια Γκραμπούσα και Νικουριά, αποτελεί ένα είδος απανθισμάτων, όπως παραστατικά περιέγραψε τον 2ο μ. Χ. αιώνα ο Λουκιανός στα εκλεκτικιστικά κείμενα του καιρού του.
Ενσφράγιστη λαβή πήλινου σκεύους, επιφανειακό εύρημα από το Βουνί. (δημοσ. L. Marangou, στο Ιngo Pini, Corpus der Minoischen und Mykenischen Siegel V , suppl. 3,1(1995), 131-132, Nr. 48). |
Τα Κυκλαδικά απανθίσματα υποδηλώνουν συνάμα και το προν από την καρποφορία στάδιο της έρευνας, όπου βρίσκονται σήμερα οι πολύχρονες προσπάθειες για τον εντοπισμό και την καταγραφή επιφανειακώς ορατών λειψάνων σε γνωστές και άγνωστες θέσεις.
Μαρμάρινο ακέφαλο ειδώλιο μουσικού από το Κατ’Ακρωτήρι. |
Παρουσιάζονται άγνωστες εικόνες των τόπων στους οποίους κατοικούσαν οι δημιουργοί των πασίγνωστων ειδωλίων, όπως των λεγομένων τύπου Δωκαθισμάτων και Καψάλων.
Συνοπτικά αναφέρονται και εικονίζονται ορισμένες θέσεις, στις οποίες το 1894 ο Χ. Τσούντας ανέσκαψε μόνον τάφους, καθώς και ευάριθμες άγνωστες φυσικά ή/και τεχνητά οχυρωμένες ακροπόλεις.
Θραύσματα πήλινων αγγείων από τα Καστέλια Κάτω Μεριάς. |
Τίθενται θέματα των κριτηρίων επιλογής των θέσεων κατοίκησης, μεμονωμένων ή συστάδων κατοικιών κτλ. Σε ορισμένες περιπτώσεις συναναφέρονται και συνεξετάζονται πληροφορίες από την κατοπινή, αρχαία και νεώτερη ιστορία των οικιστικών εγκαταστάσεων στην Αμοργό.
Πηγή: Αιγεύς
Δεν υπάρχουν σχόλια