Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Χίος, Σύρος και Λασίθι στα βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra

Τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στις προσπάθειες διατήρησης και ανάδειξης της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς επ...


Χίος, Σύρος και Λασίθι στα βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra

Τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στις προσπάθειες διατήρησης και ανάδειξης της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς επιβεβαιώνουν οι διακρίσεις που απέσπασαν η Χίος, η Σύρος και το Λασίθι, στο πλαίσιο της απονομής των Βραβείων Europa Nostra 2015, τα οποία ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ομώνυμο ευρωπαϊκό δίκτυο.

Οι συνολικά 28 νικητές που επιλέχθηκαν από 263 αιτήσεις, τις οποίες υπέβαλαν οργανισμοί και ιδιώτες από 29 χώρες, τιμήθηκαν για τα επιτεύγματά τους σε τέσσερις κατηγορίες: 1) αποκατάσταση, 2) έρευνα και ψηφιοποίηση, 3) ειδικές υπηρεσίες διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, 4) εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, στην πρώτη κατηγορία, ευρωπαϊκό βραβείο απονεμήθηκε στο αρχοντικό Αντουάνικο στη Χίο, ένα από τα κτήματα στην πανέμορφη περιοχή του Κάμπου. Το κυρίως οίκημα κτίστηκε το 1893, αλλά εντός του κτήματος υπάρχουν παλαιότερες υποδομές, όπως το σύστημα άρδευσης των εσπεριδοειδών. 

Χίος, Σύρος και Λασίθι στα βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra

Η περιοχή νοτίως της πόλεως της Χίου είναι γνωστή ως Κάμπος. Είναι εντελώς επίπεδη και καλύπτεται από ένα πυκνό δίκτυο μικρών οδών. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι φυτεμένο με εσπεριδοειδή. Το Αντουάνικο είναι ένα από τα κτήματα της περιοχής. Η κυρίως οικία κτίστηκε το 1893, όμως παλαιότερες δομές, όπως το σύστημα άρδευσης και η φυτεία εσπεριδοειδών, επιβιώνουν εντός του κτήματος.

Χίος, Σύρος και Λασίθι στα βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra

Χίος, Σύρος και Λασίθι στα βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra

Οι εργασίες στο Αντουάνικο περιελάμβαναν δομικές επισκευές, αποκατάσταση της κυρίως οικίας και μετατροπή βοηθητικών κτηρίων σε χώρους διαμονής, κυρίως για χρήση κατά τις διακοπές, όπως επίσης και εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης του συστήματος άρδευσης. Η σχέση μεταξύ του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος αποκαταστάθηκε σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, ως μία εξοχική οικία με αγροτικές εγκαταστάσεις να την περιβάλλουν, και με όλους τους ενδιάμεσους χώρους, δομές και χαρακτηριστικά να έχουν αποκατασταθεί.

Οι κριτές εκτίμησαν ιδιαιτέρως την υψηλή ποιότητα των αναστηλωτικών εργασιών και θεώρησαν το έργο ως πρότυπο για ανάλογα έργα, τα οποία είναι απαραίτητα εάν πρόκειται να διατηρηθεί η αυθεντικότητα αυτής της πολύτιμης ιστορικής περιοχής.

Το έργο ψηφιοποίησης «Hermoupolis Digital Heritage Management», η πλατφόρμα που παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για περισσότερα από 1.000 σπίτια που διατηρούνται στην Ερμούπολη της Σύρου πήρε το βραβείο στην κατηγορία της έρευνας και ψηφιοποίησης. 

Χίος, Σύρος και Λασίθι στα βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra

Αυτό το έργο ψηφιοποίησης αφορά στην δημιουργία μίας δωρεάν, ανοιχτού κώδικα ιστοσελίδας για την προβολή του περιεχομένου της έρευνας ενός συγκεκριμένου σχεδίου αποκατάστασης. Το σχέδιο επικεντρώνεται στην περίπου 200 ετών πόλη της Ερμούπολης στη Σύρο (Αιγαίο Πέλαγος), η οποία είναι μοναδική στο βαθμό που το κτηριακό της απόθεμα, αποτελούμενο από περισσότερα από 1.000 κτήρια, παραμένει ανέπαφο σχεδόν στο σύνολό του, από την ίδρυση της πόλης έως σήμερα.

Το «Hermes» είναι ένα εξειδικευμένο, πολλαπλών κριτήριων σχέδιο αποκατάστασης της πόλης της Ερμούπολης, το οποίο ήδη εφαρμόζεται από τον τοπικό δήμο. Κατά την τρέχουσα κατάσταση οικονομικής δυσπραγίας στην Ελλάδα, μία τόσο εκτεταμένη και αναλυτική καταγραφή είναι πολύτιμη για την αξιολόγηση των προτεραιοτήτων για παρέμβαση, δεδομένων των περιορισμένων πηγών χρηματοδότησης.

Χίος, Σύρος και Λασίθι στα βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra

Η κριτική επιτροπή επαίνεσε το πρόγραμμα λόγω της επιστημονικής και τεχνικής πολυπλοκότητάς του. Το «Hermes» αποτελεί υπόδειγμα για την διάδοση της αξίας της ψηφιοποίησης στη συλλογή και διατήρηση πληροφοριών σχετικά με την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ευρώπης, και για τους τρόπους με τους οποίους η κατανόηση της πολυπλοκότητας του παρελθόντος και η ανταπόκρισή μας σε αυτή στο μέλλον μπορούν να αναπτυχθούν και να αποτελέσουν βάση για δράση.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η έρευνα για τους ανεμόμυλους του Οροπεδίου Λασιθίου, που επίσης βραβεύτηκε. Πρόκειται για τους χιλιάδες αρδευτικούς ανεμόμυλους που χτίστηκαν μεταξύ 1910 και 1950, οι οποίοι τις τελευταίες δεκαετίες είχαν αχρηστευθεί λόγω εγκατάλειψης. Ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα του μηχανολόγου μηχανικού Γιώργου Χατζάκη δίνει ελπίδες για την επαναλειτουργία τους.

Χίος, Σύρος και Λασίθι στα βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra

Χίος, Σύρος και Λασίθι στα βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra

Το οροπέδιο του Λασιθίου είναι ένα μεγάλο οροπέδιο που παρουσιάζει ενδορροή (δηλαδή αποστραγγίζεται εσωτερικά και όχι μέσω κάποιου ποταμού) στην Ανατολική Κρήτη. Έχει μακρά ιστορία, συμπεριλαμβανομένου του μύθου ότι αποτελεί τον τόπο γεννήσεως του Δία, η φήμη του όμως κατά τον προηγούμενο αιώνα οφείλεται στο τεράστιο δάσος από ανεμόμυλους, περίπου 10.000, οι οποίοι κατασκευάστηκαν (1910 - 1950) ώστε να βοηθούν στην άρδευση του ρηχού εδάφους. Οι περισσότεροι από αυτούς έπαυσαν να λειτουργούν κατά τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω αναποτελεσματικότητας και έλλειψης συντήρησης.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα από τον κύριο Γεώργιο Χατζάκη, μηχανολόγο μηχανικό, μπορεί να ανατρέψει την παρακμή τους. Έχει επιτυχώς πειραματιστεί με περίπου 20 μύλους, ανοίγοντας μικρές οπές στα ιστία, τα οποία μπορούν να λειτουργούν ικανοποιητικά σε ανέμους χαμηλής έντασης. Σε ισχυρούς ανέμους οι οπές έχουν το πλεονέκτημα να μεγαλώνουν, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ένταση του ανέμου και διασφαλίζοντας την σωστή λειτουργία του μύλου.

Η κριτική επιτροπή εξέφρασε τον θαυμασμό της για αυτή την ευφυή ιδέα, που έχει ως στόχο την βελτίωση της αποτελεσματικότητας αυτού του αξιόλογου συνόλου ανεμομύλων - και ενδεχομένως την επαναφορά πολλών μη χρησιμοποιούμενων ανεμομύλων στη ζωή και την παραγωγική διαδικασία. Είναι σαφές ότι η ανανεωμένη χρήση αυτών των ανεμομύλων, οι οποίοι περιστρέφονται σε όλη την έκταση του τοπίου, όχι μόνο θα βελτιώσει την τοπική γεωργία και αισθητική αλλά θα προσφέρει και μία φιλική προς το περιβάλλον τεχνική για την αποκατάσταση μύλων και την επανάχρησή τους αλλού στην Ευρώπη.

Την τελετή απονομής των βραβείων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου 2015 στο δημαρχείο του Όσλο, στη Νορβηγία, συνδιοργανώνουν ο δήμαρχος του Όσλο Φ.Στανγκ, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού Τίμπορ Νάβρατσιτς και ο γνωστός τενόρος Πλάθιντο Ντομίνγκο, πρόεδρος της Europa Nostra. 

Κατά τη διάρκεια της τελετής, επτά από τους νικητές θα τιμηθούν με το Μεγάλο Βραβείο (Grand Prix), λαμβάνοντας ο καθένας 10.000 ευρώ, ενώ ένας θα πάρει το Βραβείο του Κοινού (Public Choice), που θα επιλεχθεί ύστερα από ηλεκτρονική ψηφοφορία από την Europa Nostra.

«Η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της Ευρώπης. Αποφέρει αναρίθμητα πολιτιστικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε όλους μας. Θα ήθελα να συγχαρώ τους νικητές για το 2015 των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά - Βραβεία Εuropa Nostra, οι οποίοι αποτελούν άριστο παράδειγμα όσων μπορούν να κάνουν για την πολιτιστική κληρονομιά αφοσιωμένοι και ικανοί Ευρωπαίοι, κι επίσης για την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, συμβάλλοντας στο αίσθημα του ανήκειν. Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να συνδράμουμε κοινότητες και πολίτες να ιδιοποιηθούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, να την καταστήσουν μέρος της καθημερινότητάς μας και να την διατηρήσουν για τις επόμενες γενιές» δήλωσε ο επίτροπος Τίμπορ Νάβρατσιτς.

«Οι φετινοί νικητές αποτελούν ισχυρά παραδείγματα δημιουργικότητας και καινοτομίας στο χώρο εργασίας, για την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης. Δείχνουν, επίσης, ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι σημαντική για την Ευρώπη και τους πολίτες της. Πιστεύουμε ότι, υπό την ηγεσία του προέδρου Γιούνκερ και του Επιτρόπου Νάβρατσιτς, η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πολιτιστική κληρονομιά θα αναπτυχθεί περαιτέρω και θα εφαρμοστεί» είπε, από την πλευρά του, πρόσθεσε ο Πλάθιντο Ντομίνγκο.


Δεν υπάρχουν σχόλια