Αυξήσεις-φωτιά στις τιμές των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, που αγγίζουν και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και...
Αυξήσεις-φωτιά στις τιμές των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, που αγγίζουν και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 200%, σχεδιάζει το υπουργείο Πολιτισμού, να αυξηθούν τα έσοδα του εισπρακτικού μηχανισμού του, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Η αναπροσαρμογή στις τιμές αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, η Επιτροπή Επεξεργασίας Τιμολογιακής Πολιτικής προτείνει αναπροσαρμογές των τιμών, οι οποίες περιλαμβάνουν αυξήσεις σε όλα τα χαμηλά εισιτήρια και προσαρμογές σχεδόν όλων των κατηγοριών στο καινούργιο τιμολόγιο.
Βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, δεν μπορεί να γίνει διάκριση ανάμεσα σε έλληνες και ξένους επισκέπτες, ενώ εξετάζεται η καθιέρωση ελεύθερων ημερών κατά τους χειμερινούς μήνες, με προτεραιότητα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την Ακρόπολη προτείνεται το ενιαίο εισιτήριο να ανέβει στα 20 από τα 12 ευρώ που είναι σήμερα και για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το εισιτήριο να αυξηθεί στα 10 ευρώ από 7 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς δήλωσε ότι τα έσοδα από την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος των ισοδύναμων, ύψους 168 εκατ. ευρώ, που αναζητεί η κυβέρνηση για να μην επιβληθεί στην ιδιωτική εκπαίδευση ΦΠΑ 23%.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους έχει εξαγγελθεί εδώ και μήνες και ήταν ένα από τα μέτρα που είχε προτείνει ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο το υπουργείο Οικονομικών στο Brussels Group.
Ειδικότερα, το ΥΠΟΙΚ είχε προτείνει να καθιερωθεί νέα πολιτική εισιτηρίων που θα βασίζεται στην επισκεψιμότητα και την πολιτιστική σημασία των χώρων και θα λαμβάνει υπόψη τις τιμές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Επιπλέον, προέβλεπε τη δυνατότητα πληρωμής εισιτηρίου επί τόπου μέσω πιστωτικής κάρτας και την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, μέσω κεντρικής πλατφόρμας, στους 33 πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο.
Κατά τους υπολογισμούς του υπουργείου, τα συγκεκριμένα μέτρα θα απέφεραν το 2015 έσοδα ύψους 5 ώς 10 εκατ. ευρώ, ενώ προέβλεπε αύξηση εσόδων ύψους 20 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια