Στις 23 και 24 Ιουλίου 2016 διοργανώνεται το Pavlopetri Watch Day με στόχο τον εορτασμό της ένταξης του Παυλοπετρίου από τον Διεθνή Ορ...
Στις 23 και 24 Ιουλίου 2016 διοργανώνεται το Pavlopetri Watch Day με στόχο τον εορτασμό της ένταξης του Παυλοπετρίου από τον Διεθνή Οργανισμό Μνημείων (World Monuments Fund) στον κατάλογο (Watch List) με τους 50 περισσότερο απειλούμενους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς στον πλανήτη, για την περίοδο 2016-2018.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκινά το Σάββατο, 23 Ιουλίου, στις 11:00 π.μ στην παραλία της Πούντας, στο Παυλοπέτρι Ελαφονήσου, όπου σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές θα υπάρξει οριοθέτηση του Παυλοπετρίου με συμβολική πόντιση σημαντήρων περιμετρικά του θαλάσσιου αρχαιολογικού χώρου (oι σημαντήρες θα προσδιορίσουν τη θέση της βυθισμένης πολιτείας, αποθαρρύνοντας τη διέλευση ή αγκυροβολία μικρών σκαφών).
Μετά την τελετή, θα ακολουθήσει ξενάγηση στo Παυλοπέτρι, στα αγγλικά από τον δρ. Nic Flemming και στα ελληνικά από την αρχαιολόγο της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, κ. Δέσποινα Κουτσούμπα (όσοι θέλουν να συμμετάσχουν παρακαλούνται να έχουν μαζί τους μάσκα και αναπνευστήρα).
Το πρόγραμμα συνεχίζεται το βράδυ, με ομιλίες και παρουσιάσεις. Συγκεκριμένα: στο ξενοδοχείο Limira Mare, στη Νεάπολη, στις 8:00 μ.μ. θα μιλήσουν ο δρ. Nic Flemming και o καθηγητής Άγγελος Δεληβοριάς. Ο δρ. Flemming θα εστιάσει στο Παυλοπέτρι και τη σημασία του, τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τη μέχρι τώρα έρευνα και τα ανεξερεύνητα μυστικά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το αντικείμενο νέας έρευνας. Ακολούθως, ο κ. Δεληβοριάς, πρώην Διευθυντής στο Μουσείο Μπενάκη, θα αναφερθεί στη σημασία των αρχαιολογικών χώρων της ευρύτερης περιοχής των Βοιών, ενώ ο Διευθυντής Προγράμματος για το Παυλοπέτρι στον Διεθνή Οργανισμό Μνημείων (World Monuments Fund), κ. Γιάννης Αβραμίδης, θα εξηγήσει τη σημασία του προγράμματος παρακολούθησης, προστασίας και ανάδειξης (Watch programme) του Οργανισμού.
Tην Κυριακή, 24 Ιουλίου, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στην Ελαφόνησο, με την προβολή της ταινίας για το Παυλοπέτρι που έφτιαξαν μαθητές από το Γυμνάσιο της Ελαφονήσου και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ίδιους τους μαθητές για τη διαδικασία παραγωγής της ταινίας. Τέλος, σε παραλία της Ελαφονήσου, κοντά στην πόλη, θα υπάρξουν δραστηριότητες για παιδιά, όπως π.χ. ένα παιχνίδι που θυμίζει το επιτραπέζιο παιχνίδι «Φιδάκι», αλλά είναι ειδικά προσαρμοσμένο στο Παυλοπέτρι.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια