Η Αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή ανακοίνωσε την ανακάλυψη 83 τάφων κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή Koam Al-Khiljan του Daqah...
Η Αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή ανακοίνωσε την ανακάλυψη 83 τάφων κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή Koam Al-Khiljan του Daqahliya της Αιγύπτου, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.
Ογδόντα από τους τάφους χρονολογούνται στο 1ο μισό της τέταρτης χιλιετίας π.Χ., μιας περιόδου γνωστής ως o Πολιτισμός του Βουτώ, της αρχαίας πόλης που βρισκόταν νοτιοανατολικά της Αλεξάνδρειας στο Δέλτα του Νείλου της Αιγύπτου (σύγχρονη Κάτω Αίγυπτος), σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Mostafa al-Waziry.
Οι τάφοι έχουν τη μορφή ωοειδών κοιλωμάτων, εντός των οποίων εντοπίζονται ταφές σε εμβρυακή στάση και όχι σε στάση ανάπαυσης. Παραδοσιακά κτερίσματα βρέθηκαν επίσης μέσα στους τάφους.
Οι άλλοι τρεις τάφοι που ανακαλύφθηκαν χρονολογούνται στην περίοδο Naqada III, μια περίοδο από το 3200 π.Χ. περίπου έως το 3000 π.Χ. Η περίοδος αυτή αναφέρεται μερικές φορές και ως πρωτοδυναστική περίοδος κατά την οποία υλοποιήθηκαν σημαντικά βήματα για το σχηματισμό του κράτους στην αρχαία Αίγυπτο.
Τα βασίλεια της Κάτω και της Άνω Αιγύπτου συνδέθηκαν τελικά υπό την κυριαρχία ενός μοναδικού Φαραώ γύρω στο 2686 π.Χ.
Δύο πήλινα φέρετρα ανακαλύφθηκαν επίσης στην δεύτερη ομάδα τάφων, οι οποίες, όπως και οι άλλες, περιείχαν ταφές σε θέση οκλαδόν να περιβάλλονται από διάφορα ταφικά κτερίσματα, σύμφωνα με τον Ayman Ashmawy, επικεφαλής του τομέα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων.
Η αποστολή εντόπισε επίσης στους τρεις τάφους που χρονολογούνται στην περίοδο Naqada III δύο αγγεία που χρησιμοποιούνταν για το κόλ (αρχαίο καλλυντικό για το μακιγιάζ των ματιών).
Αυτή είναι η πρώτη φορά που αποκαλύφθηκαν πήλινα φέρετρα στην περιοχή Daqahliya, σημειώνει ο Waziry, προσθέτοντας ότι ο χώρος πρέπει να έχει γίνει μάρτυρας βαριάς ανθρώπινης δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των περίόδων Naqada III και Βουτώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου, αναμένει ότι περισσότερα φέρετρα αυτού του τύπου θα ανακαλυφθούν στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο στο μέλλον.
Ανάμεσα στα κτερίσματα που ανακαλύφθηκαν στο χώρο περιλαμβάνονται μια συλλογή κεραμικής καθώς και κελυφών στρειδιών, δήλωσε ο Ashmawy.
Μερικά από τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν χρονολογούνται στη δεύτερη μεταβατική περίοδο (περίοδο Hyksos), συμπεριλαμβανομένων φούρνων και ειδών μαγειρικής, κατάλοιπα θεμελίων κτισμάτων από λασπότουβλα, τέσσερις ταφές επίσης από το ίδιο υλικό, κεραμικά και λίθινα σκεύη, φυλακτά και άλλα στολίδια από ημιπολύτιμους λίθους, σύμφωνα με τον επικεφαλή της αρχαιολογικής αποστολής και Γενικό Διευθυντή των Αρχαιοτήτων της περιοχής Fatehy al-Talhawy.
Δεν υπάρχουν σχόλια