Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σικελία: Το Κολοσσιαίο άγαλμα του Άτλαντα θα φυλάει ξανά τον Ναό του Διός

Αρχαίο άγαλμα του Άτλαντα θα τοποθετηθεί ξανά μπροστά από τον ναό του Δία στον Ακράγαντα (σύγχρονη σικελική πόλη, Αγκριτζέντο).

Σικελία: Κολοσσιαίο άγαλμα τοποθετείται ξανά μπροστά από αρχαίο ελληνικό ναό

Αρχαίο άγαλμα του Άτλαντα θα τοποθετηθεί ξανά μπροστά από τον ναό του Δία στον Ακράγαντα (σύγχρονη σικελική πόλη, Αγκριτζέντο).

Ένα κολοσσιαίο άγαλμα του Άτλαντα, θαμμένο για αιώνες ανάμεσα σε αρχαία ερείπια, θα πάρει σύντομα τη θέση για την οποία ήταν προορισμένο, μπροστά από έναν αρχαίο ελληνικό ναό στον Ακράγαντα της Ιταλίας.    



Το αρχαιολογικό πάρκο της πόλης ανακοίνωσε πως το άγαλμα, που αποτελεί έναν από τα πιο διάσημα γλυπτά του νησιού, θα υψωθεί μπροστά από τον Ναό του Δία. Στην ελληνική μυθολογία και σύμφωνα με τον Ησίοδο, ο Άτλας ήταν υιός του Τιτάνα Ιαπετού και της Ωκεανίδας Κλυμένης. Κατά την Τιτανομαχία υπήρξε αρχηγός των Τιτανιδών και μάλιστα ο δυνατότερος και ο πλέον επιδέξιος. Ο Δίας όμως μετά τη νίκη του τιμώρησε για πάντα τον Άτλαντα, υποχρεώνοντάς τον να φέρει στους ώμους του τον ουράνιο θόλο. 

Το άγαλμα, ύψους οκτώ μέτρων, δημιουργήθηκε κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., και ήταν ένα από τα σχεδόν 40 που κοσμούσαν το αρχαίο κτίριο, το οποίο θεωρείται ο μεγαλύτερος δωρικός ναός που κατασκευάστηκε ποτέ, ακόμα κι αν δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. «Η επανεγκατάσταση του αγάλματος είναι το αποκορύφωμα μιας προσπάθειας για όσο το δυνατόν πληρέστερη αποκατάσταση [του ναού]», λέει ο Roberto Sciarratta, διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου.    

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την τελευταία δεκαετία, ανακτήθηκαν και καταγράφηκαν πολλά κομμάτια που κάποτε αποτελούσαν μέρος της αρχικής δομής και στόχος των υπευθύνων αποτελεί η μερική αποκατάσταση του ναού όπου θα αποκαλύψει τμήμα «του αρχικού του μεγαλείου».   

Αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες θα αρχίσουν να εργάζονται σύντομα για να αναγείρουν το άγαλμα στην «Κοιλάδα των Ναών» με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της πόλης. Η σικελική πόλη ιδρύθηκε πριν από 2.600 χρόνια σε ένα οροπέδιο που βλέπει στην θάλασσα με δύο γειτονικούς ποταμούς και μια κορυφογραμμή που αποτελεί τη φυσική οχύρωση. Υπήρξε μία από τις επιφανέστερες πόλεις στην Μεγάλη Ελλάδα. Ο πληθυσμός της εκτιμάται πριν από το 406 π.Χ. σε αριθμούς της τάξης των 200.000 - 800.000 κατοίκων.   



Όπως αναφέρει ο φιλόσοφος Εμπεδοκλής οι κάτοικοι της πόλης διασκέδαζαν σαν να πέθαιναν αύριο και έχτιζαν σαν να ζούσαν για πάντα. Η πόλη παρέμεινε ουδέτερη στην σύγκρουση ανάμεσα στην Αρχαία Αθήνα και τις Συρακούσες αλλά τελικά καταστράφηκε από την Καρχηδόνα το 406 π.Χ. χωρίς να ανακτήσει ποτέ την ισχύ της. Στα ρωμαϊκά χρόνια χτίστηκαν αρκετά δημόσια κτίρια και δύο νέοι ναοί.   

Ο Ναός του Δία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Υπολειπόταν μόνο η στέγη όταν η πόλη κατακτήθηκε από την Καρχηδόνα. Ο ναός προστατευόταν από τα αγάλματα του Άτλαντα που είχαν τοποθετηθεί έξω από αυτόν. «Η ιδέα είναι να επανατοποθετήσουμε έναν από αυτούς τους Άτλαντες μπροστά από το ναό», λέει ο Sciarratta, «έτσι ώστε να φυλάει τον ναό που είναι αφιερωμένος στον πατέρα των θεών»

Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από Guardian

1 σχόλιο