Tμήμα ψηφιδωτού που διακοσμεί δάπεδο ιδιωτικής ρωμαϊκής έπαυλης του 3ου αιώνα μ.Χ., βρέθηκε στο Porto Torres της Σαρδηνίας , κατά τη ...
Tμήμα ψηφιδωτού που διακοσμεί δάπεδο ιδιωτικής ρωμαϊκής έπαυλης του 3ου αιώνα μ.Χ., βρέθηκε στο Porto Torres της Σαρδηνίας, κατά τη διάρκεια ανασκαφικών έρευνων στα πλαίσια εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου. Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στη Via Ponte Romano, μέσα σε μια περιοχή διαστάσεων περίπου 9x4 μέτρων.
«Οι μπουλντόζες», σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων του Sassari και Nuoro, «έχουν αποκαλύψει τοιχοποία, κατασκευασμένη από μεγάλους ασβεστόλιθους, η οποία οριοθετεί τμήμα πολύχρωμου μωσαϊκού που χρονολογείται γύρω στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ., σε καλή κατάσταση διατήρησης».
«Προς το παρόν είναι ορατό μόνο ένα μέρος του περιγράμματος που χαρακτηρίζεται από διαφορετικές ζώνες, συμπεριλαμβανομένου ενός καρό μοτίβου με κλεψύδρες, που αποδίδεται με μαύρο και άσπρο χρώμα, και ένα ενδιάμεσο, με λευκές, μαύρες, κίτρινες, κόκκινες και γαλάζιες ψηφίδες».
«Είναι πιθανότατα το δάπεδο μιας πολυτελούς ιδιωτικής έπαυλης, συγκρίσιμη με εκείνη που ανακαλύφθηκε κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες, όπως η Οικία του Ορφέα και η Οικία των Μωσαϊκών».
«Αυτή είναι μια ακόμη μικρή γωνιά της αρχαίας Colonia Iulia Turris Libisonis, μιας πόλης που στα ρωμαϊκά χρόνια ήταν ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα της Σαρδηνίας».
Οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν την ανασκαφή προκειμένου να έχει μια πιο λεπτομερή εικόνα της έκτασης και της φύσης της συγκεκριμένης ανακάλυψης.
Ο "Πύργος Λιβύσσωνος" (Porto Torres) ήταν στην αρχαιότητα μία από τις σημαντικότερες πόλεις στην Σαρδηνία. Tην ίδρυσαν οι Ρωμαίοι και πιθανότατα ο Ιούλιος Καίσαρ γι'αυτό είχε τον τίτλο "Αποικία Ιουλία". Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος καταγράφει ότι ήταν η μοναδική αποικία που είχε ιδρύσει στο νησί στην εποχή του η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Δεν υπήρχε πόλη πριν στο σημείο αυτό πάρα μόνο ένα κάστρο. Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος και τα Ημερολόγια του Αυτοκράτορα Αντωνίνου καταγράφουν τον Πύργο Λιβύσσωνος σαν πόλη αλλά χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι την Ρωμαϊκή περίοδο ήταν μια σημαντική πόλη, καθώς ο κύριος δρόμος στην Σαρδηνία ξεκινούσε από το Κάλιαρι και κατέληγε στο Πόρτο Τόρρες. Τα πρώτα χρόνια του Μεσαίωνα το Πόρτο Τόρρες ήταν επίσης επισκοπική έδρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια