Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η «Κυρία του Ελεφαντοστού» ανατρέπει όσα είναι γνωστά για το σεξ και το φύλο στις προϊστορικές κοινωνίες

Περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα μοριακή μέθοδο το 2021 για να επιβεβαιώσουν το φύλο του σκελετού ...

Περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα μοριακή μέθοδο το 2021 για να επιβεβαιώσουν το φύλο του σκελετού ως μέρος μιας ευρύτερης μελέτης για την ανακάλυψη, και έπαθαν μεγάλο σοκ. [Credit: Research Group ATLAS from University of Sevilla]
Περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα μοριακή μέθοδο το 2021 για να επιβεβαιώσουν το φύλο του σκελετού ως μέρος μιας ευρύτερης μελέτης για την ανακάλυψη, και έπαθαν μεγάλο σοκ. [Credit: Research Group ATLAS from University of Sevilla]

O σκελετός που ανακαλύφθηκε σε έναν τάφο κοντά στη Σεβίλλη της Ισπανίας το 2008 ήταν τελικά κάποτε κάποια σημαντική γυναίκα ηγέτης.

Με βάση την ανάλυση του οστού της λεκάνης, ένας ειδικός αρχικά αναγνώρισε τον σκελετό ηλικίας 5.000 ετών ως «πιθανόν νεαρό άνδρα» που πέθανε μεταξύ 17 και 25 ετών. Μια ομάδα Ευρωπαίων αρχαιολόγων ονόμασε τα λείψανα «Άνθρωπος από ελεφαντόδοντο» και ξεκίνησε ερευνώντας αυτό που αποκαλούσαν «θεαματικό» εύρημα.

Περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα μοριακή μέθοδο το 2021 για να επιβεβαιώσουν το φύλο του σκελετού ως μέρος μιας ευρύτερης μελέτης για την ανακάλυψη, και έπαθαν μεγάλο σοκ. Αποδείχθηκε ότι ο «Ivory Man» ήταν στην πραγματικότητα γυναίκα.


Στον τάφο βρέθηκαν επίσης στιλέτα από πυρόλιθο. [Credit: Research Group ATLAS from University of Sevilla]
Στον τάφο βρέθηκαν επίσης στιλέτα από πυρόλιθο. [Credit: Research Group ATLAS from University of Sevilla]

«Δεν περιμέναμε ότι θα αποδειχτεί γυναίκα. Και αυτό ήρθε ως έκπληξη. Έτσι, αυτό στην πραγματικότητα μας ανάγκασε να ξανασκεφτούμε τα πάντα για αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Leonardo García Sanjuán, καθηγητής προϊστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης.

Αυτό που έμαθαν για τη γυναίκα και την κοινωνία στην οποία έζησε ανοίγει ένα νέο παράθυρο στο παρελθόν και πιθανότατα θα αναγκάσει πολλούς να επανεξετάσουν τις παραδοσιακές απόψεις για την προϊστορία.

«Στο παρελθόν, δεν ήταν ασυνήθιστο για έναν αρχαιολόγο να βρει (απομεινάρια) και να πει, «Εντάξει, αυτό το άτομο έχει ένα σπαθί και μια ασπίδα. Επομένως, είναι άντρας». Φυσικά, λανθασμένα, γιατί υποθέτει ότι στο παρελθόν οι ρόλοι των φύλων ήταν όπως τους αντιλαμβανόμαστε σήμερα», είπε ο García Sanjuán.

«Αυτή η τεχνική, πιστεύουμε, πρόκειται να ανοίξει μια εντελώς νέα εποχή στην ανάλυση της κοινωνικής οργάνωσης των προϊστορικών κοινωνιών».


Ο τάφος της γυναίκας ήταν γεμάτος με πλούσια ταφικά αντικείμενα. [Credit: Research Group ATLAS from University of Sevilla]
Ο τάφος της γυναίκας ήταν γεμάτος με πλούσια ταφικά αντικείμενα. [Credit: Research Group ATLAS from University of Sevilla]


Η νεότερη μέθοδος για τον προσδιορισμό του φύλου των παλαιών οστών - που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2017 - περιλαμβάνει την ανάλυση του σμάλτου των δοντιών, το οποίο περιέχει έναν τύπο πρωτεΐνης με ένα ειδικό για το φύλο πεπτίδιο που ονομάζεται amelogenin και μπορεί να αναγνωριστεί σε εργαστήριο.

Η ανάλυση ενός γομφίου και ενός κοπτήρα από τον σκελετό ανίχνευσε την παρουσία του γονιδίου AMELX - το οποίο παράγει την αμελογενίνη και βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ - υποδεικνύοντας ότι τα υπολείμματα ήταν θηλυκά παρά αρσενικά, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το αρχαίο DNA μπορεί επίσης να αποκαλύψει το φύλο των ανθρώπινων υπολειμμάτων, αλλά είναι εύθραυστο και συχνά δεν είναι δυνατό να ανακτηθεί από κατεστραμμένα οστά, ιδιαίτερα σε θερμότερα μέρη. Η αμελογενίνη, ωστόσο, διατηρείται καλά, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως για να υπολογίσει το φύλο ακόμη και ατελών σκελετών.


Ο χαυλιόδοντας ενός ελέφαντα που βρέθηκε στον τάφο έδειξε ότι η γυναίκα μπορεί να είχε ταξιδέψει σε μακρινά μέρη.  [Credit: Research Group ATLAS from University of Sevilla]
Ο χαυλιόδοντας ενός ελέφαντα που βρέθηκε στον τάφο έδειξε ότι η γυναίκα μπορεί να είχε ταξιδέψει σε μακρινά μέρη.  [Credit: Research Group ATLAS from University of Sevilla]

«Χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο τώρα. Κάτι που είναι συναρπαστικό», είπε η βιοαρχαιολόγος Rebecca Gowland, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Durham, η οποία ήταν μέλος μιας ομάδας που ανέπτυξε για πρώτη φορά τη μέθοδο που περιλαμβάνει το σμάλτο των δοντιών.

Οι συντάκτες της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports την Πέμπτη, πιστεύουν ότι η Κυρία του Ελεφαντοστού κατείχε υψηλό βαθμό και τη σεβόταν η κοινωνία στην οποία έζησε για τουλάχιστον οκτώ γενιές μετά τον θάνατό της. Οι τάφοι δεκάδων ανθρώπων και άλλα χαρακτηριστικά που περικυκλώνουν τον τάφο της εκτείνονται 200 ​​χρόνια μετά τον θάνατό της, σύμφωνα με τη χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα.


Τα ευρήματα που σχετίζονται με τον τάφο της υποδηλώνουν ότι η Κυρία του Ελεφαντοστού ήταν σεβαστή από την κοινότητά της. [Credit: Research Group ATLAS from University of Sevilla]
Τα ευρήματα που σχετίζονται με τον τάφο της υποδηλώνουν ότι η Κυρία του Ελεφαντοστού ήταν σεβαστή από την κοινότητά της. [Credit: Research Group ATLAS from University of Sevilla]

Αν και το φύλο του σκελετού δεν αμφισβητείται, ο Γκάουλαντ προειδοποίησε ότι τίποτα δεν είναι γνωστό για την ταυτότητα φύλου της Κυρίας του Ελεφαντοστού.

Η Πάμελα Γκέλερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια και βιοαρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, συμφώνησε.

«Πιστεύω ότι αυτή η μελέτη της Κυρίας του Ελεφαντοστού επιβεβαιώνει αυτό που οι βιοαρχαιολόγοι με τάση φεμινισμού λένε εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, ότι οι προηγούμενες κοινωνικο-σεξουαλικές ζωές ήταν ποικίλες και περίπλοκες», είπε η Γκέλερ, ο οποίος δεν ήταν μέρος της τελευταίας μελέτης.


Πηγή: CNN 1, CNN 2

Δεν υπάρχουν σχόλια