Το άγαλμα της θεάς Νίκης που βρέθηκε στην αρχαία Σύεδρα. [Credit: Department of Excavations and Research via Arkeofili] Ένα άγαλμα της Νίκης...
Το άγαλμα της θεάς Νίκης που βρέθηκε στην αρχαία Σύεδρα. [Credit: Department of Excavations and Research via Arkeofili] |
Ένα άγαλμα της Νίκης που χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ. βρέθηκε στην αρχαία πόλη της Σύεδρας, η οποία βρίσκεται κοντά στην περιοχή Αλάνια της Αττάλειας. Από το άγαλμα, που έχει ύψος περίπου 75 εκατοστά λείπει το κεφάλι. Το εν λόγω άγαλμα αντιπροσωπεύει τη θεά Νίκη, που προσωποποιούσε τη νίκη.
Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Σύεδρας πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων και του του Πανεπιστημίου Karamanoğlu Mehmetbey. Επικεφαλής των ανασκαφών, που συνεχίζονται εδώ και 5 χρόνια είναι ο δρ. Ertuğ Ergürer.
Η ανακοίνωση του ευρήματος από το Τμήμα Ανασκαφών και Ερευνών είναι η εξής: «Κατά τις ανασκαφές μας στην αρχαία πόλη της Σύεδρας ανακαλύφθηκε το άγαλμα της θεάς Νίκης, ύψους 75 εκατοστών που χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ. Στην αρχαία πόλη, οι ανασκαφικές και αναστηλωτικές μας εργασίες θα συνεχιστούν όλο και περισσότερο».
Ο Ergürer, επικεφαλής της ανασκαφής, δήλωσε σχετικά: «Κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών, συναντήσαμε το άγαλμα στο δυτικό τμήμα της οδού με κιονοστοιχία, κάτω από το ταφικό κτήριο που χτίστηκε για σημαντικούς ανθρώπους εκείνης της περιόδου. Αυτό ήταν μια έκπληξη για εμάς. Το άγαλμα, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει ύψος 75 εκατοστά, μπορεί να φτάσει και το ένα μέτρο όταν συνδυαστούν όλα τα κομμάτια».
«Σήμερα ολοκληρώσαμε την συναρμολόγηση ενός χεριού της Νίκης. Έχουμε 35-40 κομμάτια περίπου. Η Νίκη, μια θεά της παγανιστικής θρησκείας, αποδοκιμάστηκε, πιθανώς με την έλευση του Χριστιανισμού, και ρίχτηκε στο τμήμα όπου βρέθηκε σήμερα. Φέρει φθορές από αυτή την ενέργεια. Όταν ολοκληρώσουμε την αποκατάσταση και συντήρηση του αγάλματος, θα εκτεθεί στο Μουσείο της Αλάνια».
Η θεά Νίκη θεωρείται ως η εξατομικευμένη μορφή της νίκης στην ελληνική μυθολογία, ενώ αναφερόταν ως "Victoria" στη ρωμαϊκή μυθολογία. Η θεά απεικονιζόταν συχνά με φτερά, φόρεμα που κυματίζει και ένα στεφάνι από φύλλα δάφνης.
H αρχαία πόλη της Σύεδρας
Η αρχαία Σύεδρα, η οποία βρίσκεται κοντά στην περιοχή Αλάνια της Αττάλειας χρονολογείται από τον 7ο αιώνα π.Χ. και εγκαταλείφθηκε τον 13ο αιώνα μ.Χ. Στα νοτιοανατολικά της αρχαίας πόλης υπάρχει ένας δρόμος με κιονοστοιχία, μήκους 250 μέτρων, στον οποίο μπαίνει κανείς από τη μνημειακή πύλη που στέκεται μέχρι σήμερα. Από τις επιγραφές που βρέθηκαν στην πόλη γίνεται αντιληπτό ότι ο χώρος αυτός ήταν σημαντικό αθλητικό κέντρο στο παρελθόν. Η επιγραφή που είναι μια ευχαριστήρια επιστολή που έγραψε ο ρωμαίος αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος προς την αρχαία πόλη της Σύεδρας εκτίθεται στο Μουσείο της Αλάνιας στην Αττάλεια. Στην αρχαία πόλη έχει βρεθεί αγορά, ναός, θέατρο, ακρόπολη και νεκρόπολη.
Πηγή: Arkeofili
Δεν υπάρχουν σχόλια