Ο πάλαι ποτέ Διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών άφησε την τελευταία του πνοή στο νησί που τόσο αγάπησε τόσο προσωπικά όσο και επιστημονικ...
Ο πάλαι ποτέ Διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών άφησε την τελευταία του πνοή στο νησί που τόσο αγάπησε τόσο προσωπικά όσο και επιστημονικά.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας αποχαιρετά με θλίψη τον Olivier Picard, ο οποίος «έφυγε» αιφνιδίως, όντας στη Θάσο, που αγάπησε και περνούσε έναν μήνα από τα καλοκαίρια της ζωής του.
Στη Θάσο αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος των επιστημονικών του ενδιαφερόντων και δημοσιεύσεων. Διετέλεσε Διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, το διάστημα 1981-1992. Από τη θέση αυτή συνέβαλε τα μάλα στα ερευνητικά προγράμματα της Σχολής στη Θάσο, δίνοντας ώθηση και στη μελέτη της βυζαντινής ιστορίας του νησιού. Ως συνταξιούχος δεν έπαψε να ασχολείται με τη νομισματική ιστορία του νησιού και να συνδράμει την Εφορεία κάθε φορά που προέκυπταν θέματα στα νέα ευρήματα.
Το προσωπικό της Εφορείας, το προσωπικό του Μουσείου Θάσου και ο καθένας εκ των εργαζομένων προσωπικά εκφράζουν τα πιο βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Tον αιφνίδιο θάνατο του Olivier Picard, που συνέβη το βράδυ της Παρασκευής 1ης Σεπτεμβρίου στη Θάσο, ανακοίνωσε η Γαλλική Σχολή Αθηνών.
«Διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών από το 1981 ως το 1992, ο Olivier Picard δεν έπαψε ποτέ να επισκέπτεται τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, της Αλβανίας και των Βαλκανίων υφαίνοντας δεσμούς, επιστημονικές συνεργασίες και φιλίες. Πολύ στενοί δεσμοί τον συνέδεαν ως το τέλος και με τη Σχολή στην οποία εξακολουθούσε να προσφέρει βοήθεια και υποστήριξη, τόσο στη Θάσο όσο και στις επιτροπές και τα συμβούλια στα οποία συμμετείχε. Ιστορικός και νομισματολόγος, αφήνει πίσω του ένα εντυπωσιακό έργο που επιβραβεύθηκε με την εκλογή του στην Académie des Inscriptions et Belles Lettres, της οποίας μάλιστα τη φετινή χρονιά ήταν Πρόεδρος. Ακούραστος δάσκαλος, καθοδήγησε πολυάριθμους νέους ερευνητές στην Γαλλία, στην Ελλάδα, στην Αλβανία, στην Αίγυπτο. Όλους αυτούς, η βιαστική του αναχώρηση αφήνει με ένα αίσθημα ορφάνιας.
»Η Γαλλική Σχολή Αθηνών, τα μέλη και τα παλαιά μέλη της, το προσωπικό της, επιθυμούν να εκφράσουν την απέραντη ευγνωμοσύνη του ιδρύματος για το έργο που επιτέλεσε σε αυτό και απευθύνουν στην οικογένειά του τα πιο ειλικρινή τους συλλυπητήρια» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Πηγή: KavalaPost, Αρχαιολογία και Τέχνες
Δεν υπάρχουν σχόλια