Αίσθηση έχει προκαλέσει στη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα επιστημονικό άρθρο στο οποίο υποστηρίζεται πως μια δομή στην Ινδονησία είναι η αρχ...
Αίσθηση έχει προκαλέσει στη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα επιστημονικό άρθρο στο οποίο υποστηρίζεται πως μια δομή στην Ινδονησία είναι η αρχαιότερη πυραμίδα στον κόσμο- με το Nature να αναφέρει πως το επιστημονικό περιοδικό που το δημοσίευσε έχει αρχίσει σχετική έρευνα.
Το άρθρο, που δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου στο Archaeological Prospection, προκάλεσε εντύπωση διεθνώς, καθώς στην «καρδιά» του βρίσκεται ο ισχυρισμός πως μια πυραμίδα (ή «πυραμίδα») κάτω από τον προιστορικό χώρο του Γκουνούνγκ Παντάνγκ στη Δυτική Ιάβα (Ινδονησία) ίσως κατασκευάστηκε 27.000 χρόνια πριν. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι είναι πολύ αρχαιότερη από την κολοσσιαία αιγυπτιακή Πυραμίδα του Ζοζέρ (4.600 ετών), αλλά και από τον αρχαιότερο γνωστό μεγαλιθικό αρχαιολογικό χώρο, αυτόν του Γκεμπεκλί Τεπέ στη σημερινή Τουρκία, που θεωρείται ότι χτίστηκε περίπου 11.000 χρόνια πριν.
Εάν ο ισχυρισμός αυτός στέκει, τότε θα σημαίνει πως θα πρέπει να ξαναγραφτεί η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού στην περιοχή: «H πυραμίδα έχει γίνει σύμβολο προηγμένου πολιτισμού» είπε ο Ντάνι Χίλμαν Ναταβιτζάτζα, ένας εκ των συντελεστών της έρευνας, γεωλόγος στην Εθνική Υπηρεσία Έρευνας και Καινοτομίας (BRIN) στο Μπαντούνγκ της Ινδονησίας. «Δεν είναι εύκολο να χτίσεις πυραμίδες. Χρειάζονται εξελιγμένες δυνατότητες λιθοδομής».
Αυτοί οι ισχυρισμοί, ωστόσο, έχουν προκαλέσει έντονες αμφιβολίες από άλλους επιστήμονες: Ο Λούτφι Γιόντρι, αρχαιολόγος στο BRIN λέει πως η δουλειά του έχει δείξει ότι οι άνθρωποι στην περιοχή κατοικούσαν σε σπηλιές 12.000 με 6.000 χρόνια πριν- πολύ μετά το θεωρούμενο χτίσιμο της πυραμίδας- και αρχαιολογικές ανασκαφές δεν έχουν φέρει στο φως στοιχεία προηγμένων δυνατοτήτων λιθοδομής. «Είμαι έκπληκτος που δημοσιεύτηκε ως έχει» είπε ο Φλιντ Ντιμπλ, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτοντας πως, αν και το άρθρο παρουσιάζει «νόμιμα» δεδομένα, τα συμπεράσματα για τον αρχαιολογικό χώρο και την ηλικία του δεν δικαιολογούνται.
Πηγή: The Huffington Post
Δεν υπάρχουν σχόλια