Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τεράστιο παπούτσι βρέθηκε σε ρωμαϊκό οχυρό κοντά στο τείχος του Αδριανού

Τεράστιο παπούτσι από ασυνήθιστα μεγάλο άνδρα της ρωμαϊκής εποχής βρέθηκε στο φρούριο Magna. [Credit: Vindolanda Charitable Trust] Υποδήματα...

Τεράστιο παπούτσι από ασυνήθιστα μεγάλο άνδρα της ρωμαϊκής εποχής βρέθηκε στο φρούριο Magna. [Credit: Vindolanda Charitable Trust]
Τεράστιο παπούτσι από ασυνήθιστα μεγάλο άνδρα της ρωμαϊκής εποχής βρέθηκε στο φρούριο Magna. [Credit: Vindolanda Charitable Trust]

Υποδήματα ασυνήθιστου μεγέθους ανακαλύφθηκαν στο ρωμαϊκό οχυρό Magna κοντά στο τείχος του Αδριανού στο Northumberland της Αγγλίας. Η δερμάτινη σόλα έχει μήκος 32 εκατοστά, το οποίο μετατρέπεται σε αμερικανικό ανδρικό μέγεθος 13, UK 12,5 ή EU 47. Μπορεί να είναι το μεγαλύτερο στη συλλογή του Vindolanda Trust, η οποία αποτελείται από περισσότερα από 5.000 παπούτσια.

Σε απόσταση περίπου 11 χιλιομέτρων δυτικά του πολύ μεγαλύτερου οχυρού Vindolanda, η Magna ήταν ένα από μια σειρά μικρών οχυρών που βρίσκονταν στο τείχος του Αδριανού. Φρουρούσε συντάγματα Σύρων τοξοτών και Δαλματών στρατιωτών. Ενώ η Vindolanda έχει ανασκαφεί συστηματικά εδώ και δεκαετίες, η Magna υποβλήθηκε σε γεωφυσικές έρευνες μόλις πριν από το 2023, αλλά οι έρευνες έδειξαν ότι η μικρή Magna είναι εξίσου πλούσια σε ευρήματα με τη Vindolanda.

Το ίδρυμα Vindolanda Charitable Trust έλαβε επιχορήγηση τον Δεκέμβριο του 2022 που του επέτρεψε επιτέλους να ξεκινήσει ένα πενταετές έργο για την ανάκτηση αρχαιολογικού υλικού που απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο ασυνήθιστα ξηρός και ζεστός καιρός στέγνωσε γρήγορα τα έλη δίπλα στα φρούρια. Η απώλεια της ρυθμιστικής υγρασίας των υγροτόπων έχει καταστρέψει την τύρφη και τα εδάφη που επέτρεψαν την επιβίωση χιλιάδων επιστολών και παπουτσιών, μεταξύ πολλών άλλων εύθραυστων οργανικών καταλοίπων, επί 2.000 χρόνια.

Στα τέλη Μαρτίου, η ομάδα των αρχαιολόγων και των εθελοντών ξεκίνησε την ανασκαφή των αμυντικών κατασκευών έξω από το βόρειο τείχος της Magna. Ο πυθμένας μιας από τις τάφρους είχε ένα μακρύ, στενό χαντάκι, γνωστό και ως «ankle-breaker», του οποίου η δουλειά ήταν να κάνει ακριβώς αυτό που λέει το όνομα: να κολλήσει το πόδι ενός εχθρικού στρατιώτη σε αυτό, σπάζοντας τον αστράγαλό του. Μέσα στο χαντάκι βρήκαν τρία παπούτσια και κομμάτια δέρματος.

Δύο από τα παπούτσια είναι σε άριστη κατάσταση.


Παπούτσι με καρφωτή σόλα. [Credit: Vindolanda Charitable Trust]
Παπούτσι με καρφωτή σόλα. [Credit: Vindolanda Charitable Trust]

Το πρώτο παπούτσι που βγήκε φαίνεται να έχει όλα τα στρώματα της σόλας του άθικτα, μαζί με μέρος της περιοχής της φτέρνας που είναι ακόμα συνδεδεμένο και τα περισσότερα από τα καρφιά στην εξωτερική σόλα. Αυτό μας δίνει μια πολύ καλή εικόνα για το πώς κατασκευάζονταν τα ρωμαϊκά παπούτσια: χρησιμοποιήθηκαν πολλά στρώματα δέρματος για να σχηματιστεί η σόλα, που συγκρατούνταν με κορδόνια, ραφές και καρφιά. Αυτά ενίσχυαν επίσης την εξωτερική επιφάνεια για το περπάτημα και βρίσκονται σε πολλά είδη παπουτσιών. Δυστυχώς, λείπει η περιοχή των δακτύλων του ποδιού, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε μόνο να εκτιμήσουμε το αρχικό του μέγεθος, αλλά ήταν σαφές ότι αυτό θα ήταν ένα μεγάλο παπούτσι όταν ήταν πλήρες.

Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για το μέγεθος του δεύτερου παπουτσιού που ανασύραμε από την ίδια τη βάση της τάφρου, ήταν άθικτο από το δάχτυλο μέχρι τη φτέρνα και αμέσως εντυπωσίασε τόσο τους εθελοντές όσο και το προσωπικό. Αν και σε αυτή την περίπτωση μόνο ένα από τα πολλά στρώματα της σόλας διατηρήθηκε, το τεράστιο μέγεθος του παπουτσιού και οι εικασίες για το ποιος θα μπορούσε να το έχει φορέσει κυριάρχησαν στη συζήτηση.

Τα παπούτσια και τα υπολείμματα θα μεταφερθούν τώρα στο εργαστήριο συντήρησης για εξέταση από ειδικό σε θέματα δέρματος.


Πηγή: The History Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια