Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Οδύσσεια των Κούρων της Κορίνθου

Οι χωλοί κούροι στο Εθνικό Αρχαιολογικό και η μια από τις δύο δεξιές κνήμες στην Κόρινθο (κάτω) Και στων κούρων την ποδιά σφάζονται Αθήν...

Οι χωλοί κούροι στο Εθνικό Αρχαιολογικό και
η μια από τις δύο δεξιές κνήμες στην Κόρινθο (κάτω)
Και στων κούρων την ποδιά σφάζονται Αθήνα και Κόρινθος. Ποιων κούρων; Των δύο εντυπωσιακών δίδυµων αρχαϊκών αγαλµάτων που ετοιµάζονταν να ξεπουλήσουν αρχαιοκάπηλοι στην Κλένια Κορινθίας και τελευταία στιγµή τη γλίτωσαν χάρη στην επέµβαση των αρχών. 

Εκείνοι λοιπόν οι µαρµάρινοι κούροι εγκαταστάθηκαν κουτσοί – έλειπαν οι δεξιές τους κνήµες – στα εργαστήρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Λίγο αργότερα όµως οι αρχαιολόγοι όχι µακριά από το σηµείο που υπέδειξαν οι αρχαιοκάπηλοι ότι βρήκαν τους κούρους – κοντά στο Χιλιοµόδι – βρήκαν και τις χαµένες κνήµες, ενώ εντόπισαν και µία σαρκοφάγο µε κάλυµµα πάχους 27 εκ. την οποία και πρέπει να κοσµούσαν. 

Αποτέλεσµα; Οι κνήµες έµειναν στην Κόρινθο. Και η τοπική εφορεία αρχαιοτήτων ετοίµασε ήδη προµελέτη για τη συντήρησή τους, ενώ έχει στα σχέδια να προχωρήσει σε αναλύσεις για να εντοπίσει την προέλευση του µαρµάρου, καθώς έχει οργανωµένο εργαστήριο συντήρησης. 

Οι κούροι, βέβαια, παραµένουν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου έχουν καθαριστεί επιφανειακά. Καθώς το µουσείο αντιτίθεται στον καθαρισµό τους σε βάθος.

Το αν θα καθαριστούν πολύ ή λίγο οι κούροι πάντως µοιάζει προς το παρόν ζήτηµα δευτερεύον, καθώς το µείζον είναι τελικά πού θα καταλήξουν. Θα πάνε οι κνήµες στην Αθήνα ή Κούροι στην Κόρινθο για να αντιµετωπιστούν µε ενιαίο τρόπο; 

Αν η κόντρα συνεχιστεί για πολύ πάντως τα δυο µαρµάρινα αγόρια θα µείνουν για καιρό... κουτσά. 


Πηγές: Εφημερίδα Τα Νέα, http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4609700

Δεν υπάρχουν σχόλια