Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Χωρίς χρηματοδότηση νέος αρχαιολογικός χώρος στον Νέστο;

  Ένας εν δυνάμει νέος αρχαιολογικός χώρος «γεννήθηκε» μέσα από την ανασκαφή στο Λιθοχώρι του Δήμου Νέστου, στον νομό Καβάλας, που διενεργή...

 
Ένας εν δυνάμει νέος αρχαιολογικός χώρος «γεννήθηκε» μέσα από την ανασκαφή στο Λιθοχώρι του Δήμου Νέστου, στον νομό Καβάλας, που διενεργήθηκε από τον Μάρτιο του 2006 έως τον Μάιο του 2010, με αφορμή την κατασκευή της Εγνατίας Οδού. Αποκαλύφθηκε νεκροταφείο, η ύπαρξη του οποίου δεν μας ήταν γνωστή. 
Η βόρεια περιοχή του νεκροταφείου παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η διατήρηση των αρχαίων καταλοίπων και η δημιουργία ενός κλειστού επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου.



Σήμερα όλα είναι στον αέρα. Το έργο της ανασκαφής χρηματοδοτήθηκε από την Εγνατία Α.Ε. αλλά στο τέλος του μήνα υπάρχει ο κίνδυνος να σταματήσει η διάθεση πόρων. Η ανασκαφή μπορεί να έχει ολοκληρωθεί, αλλά απομένει η μελέτη της, η ολοκλήρωση του προσωρινού κλειστού στεγάστρου και φυσικά η διαμόρφωση του χώρου έτσι ώστε να καταστεί επισκέψιμος.

 Ο επικεφαλής αρχαιολόγος Βασίλης Πούλιος ελπίζει πως η Εγνατία Α.Ε. θα τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Το ίδιο πιστεύουν κι οι δύο συνεργάτες του, οι αρχαιολόγοι Δημήτρης-Διαλεκτός Μεγγίδης και Εφη Κοσμίδου. «Οργανωμένο νεκροταφείο με ανθρώπους, άλογα και οχήματα είναι το δεύτερο που βρίσκεται στην Ελλάδα, μετά από εκείνο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης στον νομό Eβρου, ενώ τα περισσότερα από τα ευρήματα του νεκροταφείου μας είναι πολύ σπάνια». Συγκεκριμένα, στην περιοχή αυτή βρέθηκαν σε δεκατρείς ταφές 15 σκελετοί αλόγων από τους οποίους δύο συνόδευαν ανθρώπινο σκελετό. Δυστυχώς, όλες οι ταφές δεν ήταν ακέραιες, αλλά αυτό έχει μικρή σημασία. Προτεραιότητα είναι ο νέος αρχαιολογικός χώρος.
 
Περισσότερα για την ανασκαφή δείτε εδώ: http://erroso.blogspot.com/2011/01/blog-post_24.html


Πηγή: Δημητρης Ρηγόπουλος, Εφημερίδα "Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια