Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σιδερένιος διπλός πέλεκυς βρέθηκε σε θρακική κατοικία στη Βουλγαρία

Η λάβρυς με φόντο την κατοικία στο ύψωμα Kozi Graadi. Αρχαιολόγοι της Βουλγαρίας ανακάλυψαν μια σιδερένια λάβρυ, έναν τελετουργικό διπλ...

Η λάβρυς με φόντο την κατοικία στο ύψωμα Kozi Graadi.


Αρχαιολόγοι της Βουλγαρίας ανακάλυψαν μια σιδερένια λάβρυ, έναν τελετουργικό διπλό πέλεκυ, στην κατοικία των ηγεμόνων του βασιλείου των Οδρυσών, της πιο ισχυρής φυλής της αρχαίας Θράκης, στο ύψωμα Kozi Gramadi.  


Ο πέλεκυς ανακαλύφθηκε την περασμένη Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2011, από την ομάδα του βοηθού καθηγητή Ivan Hristov, του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Βουλγαρίας όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη. Βρέθηκε κοντά στην 
κύρια πύλη της οχυρωμένης κατοικίας των 
ηγεμόνων των Οδρυσών, και πρόκειται για την 
δεύτερη λάβρυς που φέρνει στο φως η
 αρχαιολογική σκαπάνη σε θέση της 
αρχαίας Θράκης. 
Η πρώτη βρέθηκε σε ανασκαφή του 2005.
Αρχιτεκτονικά κατάλοιπα
 του πύργου της κύριας πύλης
 της κατοικίας των τοπικών αρχόντων



«Το νέο εύρημα σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Έχει μήκος 22 εκ. και είναι αρκετά βαρύ. Όσον αφορά τη χρήση του κάνουμε διάφορες υποθέσεις. Η λάβρυς χρησιμοποιούνταν περισσότερο για ορισμένα είδη τελετουργιών και λιγότερο για στρατιωτικούς σκοπούς ή ως οικιακό αντικείμενο» εξηγεί ο Hristov.

«Μια άλλη υπόθεση βασίζεται σε αναπαραστάσεις από τάφους της αρχαίας Μακεδονίας ή στον τύμβο κοντά στο χωριό
Alexandrovo, στην περιοχή Haskovo, όπου διπλό πέλεκυ φέρουν μορφές σε σκηνές βασιλικού κυνηγιού. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο πέλεκυς χρησιμοποιούνταν –αν όχι από τον ίδιο τον ηγεμόνα- τότε από τους συντρόφους τους κατά τη διάρκεια του κυνηγιού. Υπό αυτή την έννοια, η εύρεση του σιδερένιου όπλου στην αρχαία θρακική κατοικία δεν είναι τυχαία. Εικασίες μόνο μπορούμε να κάνουμε σχετικά με την καθημερινή ζωή των ηγεμόνων στο Kozi Gramadi 2.400 χρόνια πριν, όταν τα γύρω δάση προσφέρονταν για κυνήγι» λέει ο αρχαιολόγος.

Η λάβρυς, εξηγεί ο Hristov, ως όρος της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας ήταν γνωστή ως ο διπλός πέλεκυς του Διός Λάβρανδου, που λατρευόταν στα Λάβρανδα της Καρίας και παριστάνεται όρθιος να κρατά λάβρυ πάνω από τον δεξί του ώμο.

Πρώτες αναπαραστάσεις λάβρεος συναντάμε στη 2η χιλιετία π.Χ. Στην αρχαία Θράκη οι αρχαιότερες αυτών χρονολογούνται στην περίοδο του Χαλκού. Οι λάβρεις αναπαρίστανται επίσης σε νομίσματα των αρχαίων Θρακών ηγεμόνων όπως του Αμάδοκου ΙΙ και του Τήρης ΙΙ. Λιγότερα από 20 ευρήματα λάβρεος έχουν ανακαλυφθείς την ευρύτερη περιοχή της Βουλγαρίας μέχρι σήμερα.
Η νέα λάβρυς είναι η τέταρτη που ανακαλύπτεται στην Θρακική κατοικία στην περιοχή του υψώματος Kozi Gramadi. Το νέο εύρημα θα εκτεθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Βουλγαρίας μαζί με άλλα αρχαία θρακικά ευρήματα. Από την αρχή των ανασκαφών στην περιοχή, οι Βούλγαροι αρχαιολόγοι έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές ανακαλύψεις, όπως λεπτομέρειες της κατάκτησης της από τον Φίλιππο ΙΙ.

Οι
ανακαλύψεις έγιναν στο πλαίσιο δράσεων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Βουλγαρίας. Η αρχαιολογική ομάδα του ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2011 μια μεγάλη αλπική αποστολή για την ανασκαφή της κατοικίας των ηγεμόνων του βασιλείου των Οδρυσών.

Βούλγαροι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την μοναδική αυτή κατοικία τον Ιούλιο του 2010, μετά τον αρχικό εντοπισμό της το 2005. Η οικία βρίσκεται στο ύψωμα
Kozi Gramadi του βουνού Sredna Gora, στο χωριό Starosel κοντά στο θέρετρο Hissar
στην κεντρική Βουλγαρία, σε υψόμετρο 1200 μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.


Δεν υπάρχουν σχόλια