Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πράσινο φως για την δεύτερη φάση αναστήλωσης του Ναού του Διός στην Αρχαία Ολυμπία

Αναπαράσταση του ναού του Δία με το άγαλμα της Νίκης Ομόφωνα εγκρίθηκε από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου η πρόταση τ...

Αναπαράσταση του ναού του Δία με το άγαλμα της Νίκης




Ομόφωνα εγκρίθηκε από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου η πρόταση του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου σχετικά με τη δεύτερη φάση αναστήλωσης του Ναού του Διός στην Αρχαία Ολυμπία, καθώς και τη διαμόρφωση του διαδρόμου των επισκεπτών προς το Ναό, με την πιλοτική εφαρμογή πλακών ελαστικού ΕPDM.

    Σύμφωνα με την πρόταση θα γίνει αναστήλωση της ΒΔ παραστάδας (κατακόρυφος στύλος που υποστηρίζει κάτι), με τεχνητό λίθο διότι είναι αδύνατη η προσαρμογή φυσικού λίθου στη συγκεκριμένη περίπτωση. Παράλληλα θα τοποθετηθούν παρεμβλήματα προκειμένου να προστατευθεί το αρχαίο υλικό.

    Για τη διαμόρφωση του μονοπατιού που οδηγεί τους επισκέπτες στο Ναό, θα τοποθετηθούν δοκιμαστικά (για δύο μήνες) δεκάξι πλάκες δαπέδων κόκκων ελαστικού EPDM, με διαστάσεις 50χ50 σε χρώμα φαιού σκυροδέματος, οι οποίες θα μπουν και μπροστά από τα εκδοτήρια.

    Το συγκεκριμένο υλικό δεν έχει δοκιμαστεί ευρέως σε αρχαιολογικούς χώρους και γι αυτό υπήρξαν επιφυλάξεις για τη χρησιμοποίησή του. 'Ετσι αποφασίστηκε να εφαρμοστεί σε ένα τμήμα του αρχαίου δαπέδου, ώστε να ελεχθεί η αντοχή του στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και στην κίνηση των επισκεπτών, η υδατοπερατότητά του ο βαθμός εξάτμισης της υγρασίας και η δημιουργία ή μη μικροκλίματος για το υποκείμενο αρχαίο δάπεδο.
    Με την έγκριση της πρότασης του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου για τη δεύτερη φάση της αναστήλωσης του Ναού του Διός στην Αρχαία Ολυμπία έγινε ένα ακόμη βήμα για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του μνημείου, ενός από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς ναούς.






Πηγή:express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια