Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανασκαφή στο Κάστρο της Βελίκας

Το κάστρο της Βελίκας στη βόρεια άκρη της παραλίας της Λάρισας Κατά το φετινό καλοκαίρι διεξάγεται για πρώτη φορά στην περιοχή της Δημ...


Το κάστρο της Βελίκας στη βόρεια άκρη
της παραλίας της Λάρισας

Κατά το φετινό καλοκαίρι διεξάγεται για πρώτη φορά στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Μελιβοίας του Δήμου Αγιάς πανεπιστημιακή ανασκαφή από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.


Κατά την ανασκαφή θα ερευνηθεί η παλαιοχριστιανική εκκλησία του Κάστρου της Βελίκας, της οποίας μικρό μέρος είχε αποκαλυφθεί κατά τις έρευνες της Εφορείας την περσινή χρονιά.

Η ανασκαφή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και, συγκεκριμένα, του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, το οποίο συμμετέχει με τον καθηγητή κ. Γιάννη Βαραλή και 13 φοιτητές, αναμένεται να φέρει στο φως νέα στοιχεία για το σημαντικό αυτό μνημείο και γενικότερα για το Κάστρο Βελίκας, του οποίου άρχισαν ήδη οι εργασίες ανάδειξης μετά την ένταξή του στο ΕΣΠΑ.

Η πανεπιστημιακή αποστολή θα παραμείνει στην περιοχή από 27 Ιουνίου μέχρι 15 Ιουλίου, φιλοξενούμενη από κατοίκους της Μελίβοιας, ενώ στη διοργάνωση συμμετέχει ενεργά και ο Δήμος Αγιάς, αφού η έρευνα γίνεται μετά από πρόσκληση του δημάρχου κ. Αντωνίου Γκουντάρα.

Η ανασκαφή συγχρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Συγκινητική υπήρξε η προσφορά των κατοίκων της Μελίβοιας που ανέλαβαν τη φιλοξενία των φοιτητών και στους οποίους οι οργανωτές απευθύνουν θερμές ευχαριστίες. Πρόκειται συγκεκριμένα για τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων Στέφανο Ζιούρκα, Δημήτριο Πλατσά και Πάνο Πλατσά, το Σύλλογο Γυναικών Μελιβοίας και αρκετές ταβέρνες της περιοχής.

Πηγή: Γ. Γουρνιώτης, Εφημερίδα "Ελευθερία Λάρισας"

Δεν υπάρχουν σχόλια