Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πιέσεις για να λειτουργήσει και πάλι το Μουσείο Κυθήρων

Την Κυριακή 8 Ιανουαρίου του 2006, λίγο μετά τη 1.30 το μεσημέρι, ένας ισχυρός σεισμός ταρακουνάει για τα καλά το νησί των Κυθήρων. Ανάμεσ...



Την Κυριακή 8 Ιανουαρίου του 2006, λίγο μετά τη 1.30 το μεσημέρι, ένας ισχυρός σεισμός ταρακουνάει για τα καλά το νησί των Κυθήρων. Ανάμεσα στα κτίρια που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων. Κλείνει αμέσως.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, το μουσείο παραμένει κλειστό.


Η παράταση της εκκρεμότητας έχει ενοχλήσει ντόπιους και απόδημους. Και κινητοποιούνται ασκώντας πίεση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στην αιχμή του δόρατος ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Κυθήρων, που δημιουργήθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Οι πρωτοβουλίες του Συλλόγου, όπως εξηγεί η κυρία Ελένη Τζωρτζοπούλου, κινούνται σε δύο επίπεδα. Κατ’ αρχάς στην κινητοποίηση του Δήμου Κυθήρων έτσι ώστε να απαιτήσει από το υπουργείο Πολιτισμού την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης του κτιρίου. Προκειμένου να μη χαθεί κι άλλος χρόνος ο Σύλλογος διατίθεται να καλύψει μαζί με την Κυθηραϊκή Αδελφότητα του Σίδνεϊ το κόστος της σύνταξης της μελέτης. Στη συνέχεια θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που δίνει τη δυνατότητα στον Δήμο Κυθήρων να αναλάβει την αποκατάσταση του υπάρχοντος κτιρίου με 100% χρηματοδότηση μέχρι το ποσό των 300.000 ευρώ. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο σχετικό πρόγραμμα η υποβολή φακέλου με ολοκληρωμένη την αρχιτεκτονική και στατική μελέτη έως τις 31 Οκτωβρίου.

Ο χρόνος τρέχει και ο δήμος οφείλει να πείσει άμεσα το υπουργείο Πολιτισμού να του παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου η ευθύνη του έργου. Και να αρθεί το συντομότερο δυνατό ένα απίστευτο γραφειοκρατικό λάθος: κατά τη σύνταξη του πολεοδομικού χάρτη της Χώρας, ο χώρος του μουσείου χαρακτηρίζεται «παιδική χαρά», κάτι που αν μείνει έτσι μπορεί να στοιχίσει στην ένταξη του έργου στο παραπάνω χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Οι πολίτες αγωνιούν και δείχνουν τον δρόμο. Τώρα είναι η σειρά της Πολιτείας (δήμος και υπουργείο) να αποδείξει πως διαθέτει τα ανάλογα χαρακτηριστικά.



Πηγή: Δ. Ρηγόπουλος, Εφημερίδα "Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια