Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σημαντικά ευρήματα στο Παλάτι Αμαθούντας

Αρχαία Αμαθούντα: Αγορά Η λήξη του πρώτου μέρους της ανασκαφικής περιόδου για το 2011 στο Παλάτι της Αμαθούντας ανακοίνωσε χθες το Τ...


Αρχαία Αμαθούντα: Αγορά

Η λήξη του πρώτου μέρους της ανασκαφικής περιόδου για το 2011 στο Παλάτι της Αμαθούντας ανακοίνωσε χθες το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Το πρώτο μέρος των φετινών ερευνών πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Th. Petit και διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες, από τις 13 Ιουνίου μέχρι τις 9 Ιουλίου. Το δεύτερο μέρος των ερευνών θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο. Βοηθοί στην ανασκαφή ήταν οι Aurelie Carbillet (Πανεπιστήμιο της Λιόν II), Julie April, Sarah Lambert και Benoit Proulx (Πανεπιστήμιο Λαβάλ -Κεμπέκ).




Όπως αναφέρει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, φέτος διεξήχθησαν ταυτόχρονα δύο έρευνες. 
Διερευνήθηκε η περιοχή 20 (Δωμάτιο Ι), στην οποία το 2010 είχε εντοπιστεί αρχαϊκό στρώμα κατοίκησης. Φέτος η έρευνα επεκτάθηκε προς τα δυτικά, στο νότιο μισό του Δωματίου Ι. Αρχικά αφαιρέθηκαν τα στρώματα προετοιμασίας του κλασικού δαπέδου. Μέσα στα στρώματα αυτά βρέθηκε μικρός αποθέτης θεμελίωσης αποτελούμενος από μια χύτρα, μέσα στην οποία υπήρχε ένα μικρό κύπελλο. Κάτω από τα στρώματα αυτά εντοπίστηκε το στρώμα της αρχαϊκής περιόδου στο οποίο διατηρούνται τρία σημεία τοποθέτησης πιθαριών. Σε αυτό το δάπεδο βρέθηκε μικρός κυκλικός λάκκος που περιείχε τέφρα και απανθρακωμένα κατάλοιπα. Φαίνεται ότι κάτω από το αρχαϊκό δάπεδο, στο βόρειο τμήμα του δωματίου, εκτείνεται ένα προγενέστερο δάπεδο, το οποίο δεν έχει ακόμη διερευνηθεί. 

Στα καταστήματα του παλατιού…

Η έρευνα επικεντρώθηκε επίσης στην αποκάλυψη της νοτιοανατολικής περιοχής των καταστημάτων του παλατιού. Εντοπίσθηκε η επέκταση των δύο τοίχων, που διαφαίνονται στα βόρεια (Περιοχή 18), οι οποίοι κατευθύνονταν κάτω από τα όρια της ανασκαφής προς τα νότια. Εντοπίστηκε επίσης ένα μικρό δωμάτιο διαστάσεων 1,68 x 1,30 μ., το οποίο ήταν επιχωματωμένο με υπολείμματα τέφρας, μεγάλη ποσότητα οστών και κεραμικής και με πολλά θραύσματα αναθημάτων.

Ανάμεσα στα ευρήματα περιλαμβάνονται τα εξής: πήλινη κεφαλή με μάσκα ταύρου, θραύσμα έφιππου, ασβεστολιθική μορφή που κρατά άνθος στο στήθος, άνω τμήμα ειδωλίου τύπου Αστάρτης, τμήματα από πήλινα ειδώλια αλόγων, κεφάλι κρανοφόρου πολεμιστή, τμήμα πήλινου ομοιώματος καραβιού, κ.ά. Σε μια μεγάλη περιοχή στα νοτιοανατολικά, οι τοίχοι και άλλες κτιστές κατασκευές είχαν καταστραφεί ως αποτέλεσμα έντονης λιθορυχίας. Επίσης σε μια έκταση περίπου 1,90 x 1,20 μ. διατηρήθηκε στρώμα καταστροφής που βρίσκεται πάνω από πολλά επάλληλα δάπεδα. Μόνο τα πρώτα δύο στρώματα έχουν ανασκαφεί. Η ανασκαφή των υπόλοιπων στρωμάτων θα συνεχιστεί το Σεπτέμβριο.
Λίγα λόγια την Αμαθούντα:
Υπάρχουν κάποιες ασαφείς γραπτές αναφορές από την αρχαιότητα και κάποια, αμφισβητούμενα σήμερα, αρχαιολογικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι κάτοικοι της Αμαθούντας ήταν αυτόχθονες. Κατά την αρχαϊκή περίοδο η πόλη γνώρισε μεγάλη ακμή και ευημερία και είχε αξιόλογες εμπορικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Φαίνεται ότι στην Αμαθούντα υπήρχε εγκατεστημένος και ένας αριθμός Φοινίκων εμπόρων. Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Κυπρίων ενάντια στους Πέρσες, που ακολούθησε την Ιωνική Επανάσταση του 499 π.Χ., η Αμαθούντα τήρησε φιλοπερσική στάση, γεγονός που οδήγησε στην πολιορκία της από τους εξεγερμένους υπό την καθοδήγηση του Ονήσιλου. Η κατάργηση του βασιλείου της Αμαθούντας, όπως και των άλλων πόλεων-βασιλείων της Κύπρου, επέρχεται κατά την ελληνιστική περίοδο, στα 312/311 π.Χ., με την προσάρτηση της Κύπρου στο κράτος των Πτολεμαίων.



Η ακρόπολη εγκαταλείπεται και η ζωή συγκεντρώνεται πλέον στην κάτω πόλη. Η πόλη θα γνωρίσει μια παροδική ανάκαμψη την εποχή των Αντωνίνων και των Σεβήρων, η μετάβαση όμως στο χριστιανισμό τον 4ο αι. μ.Χ. βρίσκει την Αμαθούντα σε παρακμή. Παρόλο που η πόλη επέζησε των πρώτων αραβικών επιδρομών των μέσων του 7ου αι., φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε οριστικά στα τέλη του ιδίου αιώνα.
Οι σημαντικότεροι χώροι και μνημεία της Αμαθούντας είναι:



Το Ιερό της Αφροδίτης στην Ακρόπολη: στην είσοδο του Ιερού δέσποζαν δύο μεγάλα μονολιθικά πιθάρια που χρονολογούνται στον 7ο αι. π.Χ. Το ένα σώζεται σήμερα σε θραύσματα επί τόπου, ενώ το άλλο μεταφέρθηκε ήδη από το 1865 στο Μουσείο του Λούβρου. Την περίοδο αυτή η Αφροδίτη που λατρευόταν στο Ιερό αποκτά πολλά κοινά σημεία με την αιγύπτια θεά Αθώρ, όπως μαρτυρούν και οι απεικονίσεις της σε αγγεία και σε λίθινες στήλες που βρέθηκαν στην ακρόπολη της Αμαθούντας.


Ο ναός της Αφροδίτης που βλέπουμε σήμερα χρονολογείται στη ρωμαϊκή περίοδο (1ος αι. μ.Χ.) και τα ερείπια του καταλαμβάνουν ένα σημαντικό τμήμα της ακροπόλεως. Κτίστηκε πάνω στα ερείπια ενός προγενέστερου ελληνιστικού ναού και ακολουθεί τον τύπο του ελληνικού πρόστυλου ναού.

Φαίνεται ότι τον 5ο αι. μ.Χ., η περιοχή γύρω από το νότιο τμήμα του ναού χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας από τους πρώτους Χριστιανούς. Τον 6ο-7ο αι.μ.Χ. ο ναός καταστράφηκε και στη θέση του κτίστηκε μια μεγάλη τρίκλιτη βασιλική.

Η Ρωμαϊκή Αγορά και τα Λουτρά: η ρωμαϊκή αγορά καταλαμβάνει την περιοχή της κάτω πόλης που βρίσκεται ανατολικά του λόφου της ακρόπολης. Ο χώρος στα νότια της αγοράς καταλαμβάνεται από ένα δημόσιο λουτρό (βαλανείον), που αποτελείται από έναν κλειστό κυκλικό χώρο και από προσκτίσματα. Το λουτρό, μαζί με ένα τμήμα της δυτικής στοάς της αγοράς, χρονολογούνται στους ελληνιστικούς χρόνους και αποτελούν τα αρχαιότερα κτίσματα του χώρου. 



Δεν υπάρχουν σχόλια