Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Απολιθωμένο κεφάλι 5 εκατομμυρίων χρόνων

Απολιθωμένο κεφάλι -πιθανότατα- δελφινιού εντόπισαν παλαιοντολόγοι στην περιοχή Γραμπούσας Κισάμου, του οποίου η ηλικία υπολογίζεται ότι ξεπ...

Απολιθωμένο κεφάλι -πιθανότατα- δελφινιού εντόπισαν παλαιοντολόγοι στην περιοχή Γραμπούσας Κισάμου, του οποίου η ηλικία υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 5.000.000 χρόνια. 


Η εύρεση αυτή αποτελεί μέρος πολύτιμων παλαιοντολογικών ευρημάτων, τα οποία βρέθηκαν από παλαιοντολόγους και γεωλόγους του Πανεπιστημίου της Ουψάλας (Σουηδία) τον περασμένο μήνα, που έκαναν έρευνες στην περιοχή της Κισάμου.

Για ακόμα μια φορά η Κρήτη συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη παλαιοντολογικών ευρημάτων, αφού το υλικό που υπάρχει, σε ολόκληρο το νησί αποδεικνύεται καθημερινά ότι είναι τεράστιο. Σκοπός είναι η αξιοποίηση και η ανάδειξη μέσω εκθέσεων των ευρημάτων καθώς ό,τι υπάρχει και προσφέρεται είναι καλό για ανάδειξη. Ιδιαίτερα σε μια τουριστική περιοχή όπως είναι η Κρήτη η ανάδειξη είναι πολύ σημαντική καθώς γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών.


Μιλώντας ο καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου, διευθυντής Μουσείου Παλαιοντολογίας Γεωλογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε για το συγκεκριμένο εύρημα: «Αφαιρέσαμε ένα απολιθωμένο κεφάλι, που όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι είναι από δελφίνι, την ηλικία του οποίου ακόμα δεν την έχουμε, αλλά πιθανότατα είναι της Μειοκαίνου περιόδου. Αν είναι αυτής της περιόδου, τότε ξεπερνάει τα πέντε εκατομμύρια χρόνια». Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην προστασία αλλά και στην ανάδειξη των ευρημάτων τόνισε ότι «οπωσδήποτε πρέπει να προστατεύονται αυτά τα ευρήματα. Είναι πολύ σημαντικά και στο μέλλον θα δούμε το θέμα καλύτερα. Η δική μου άποψη είναι ό,τι υπάρχει στη φύση πρέπει να προσφέρεται για ανάδειξη. Ως τώρα έχουμε κάνει ανασκαφές, έχουμε βγάλει ευρήματα και με την παρέμβασή μας έγιναν κάποιες τοπικές εκθέσεις. Κάποιοι τα λένε  Μουσεία, εγώ δεν θα τα έλεγα υποχρεωτικά Μουσεία αλλά Ενημερωτικούς Σταθμούς. Αυτοί οι Σταθμοί με τα ευρήματα ευαισθητοποιούν τον κόσμο να γνωρίσει τι υπάρχει στον τόπο του και φυσικά έχουν και μια δυναμική αργότερα να γίνουν χώροι προσέλευσης επισκεπτών».

Όσον αφορά την Κρήτη, ο κ. Θεοδώρου επεσήμανε ότι: «Θα έλεγα ότι είναι ατελείωτο το παλαιοντολογικό περιβάλλον στην Κρήτη. Ίσως δεν το ξέρετε αλλά η Κρήτη έχει περισσότερες από 100 γνωστές τοποθεσίες με τεράστιο ενδιαφέρον, με σπονδυλωτά των τελευταίων πεντακοσίων χιλιάδων χρόνων και όταν λέμε σπονδυλωτά εννοούμε, ελέφαντες, ιπποπόταμους, ελάφια και είναι διάσπαρτα σε όλα την Κρήτη ανατολική, δυτική και κάποιες θέσεις στη νότιο Κρήτη και λιγότερες στο εσωτερικό. Ίσως στο εσωτερικό είναι λιγότερες διότι δεν τις βρίσκουμε εύκολα. Κοντά στις ακτές φαίνονται πιο εύκολα. Αυτή τη στιγμή έχουμε προτείνει να κάνουμε σε συνεργασία με συναδέλφους από το Υπουργείο Πολιτισμού και κάποιες θέσεις έξω από το Ρέθυμνο, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για να προστατευθούν. Έχει σημασία για την Κρήτη να προστατευθούν, αφού για να τις μελετήσουμε θέλει 2 - 3 γενιές, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να αδιαφορήσουμε και να αφήσουμε να καταστραφούν! Στην Κίσαμο υπάρχουν πολλές τοποθεσίες με ενδιαφέρον, έχω έρθει 2 φορές από μια μέρα και δεν μπορώ να πω ότι έχω δει τα πάντα, σίγουρα θα δώσουν και άλλα πράγματα. Ιδιαίτερα εδώ, η περιοχή παρουσιάζει τρομερό ενδιαφέρον λόγω του δελφινιού, αλλά και ενός άλλου ευρήματος, ενός τεράστιου κήτους, πιθανόν φάλαινας, το πρώτο που βρίσκεται στην Ελλάδα».

Απουσία ελληνικών φορέων


Στη συνέχεια ο κ. Θεοδώρου αναφέρθηκε στην απουσία των ελληνικών φορέων, αφού όπως τόνισε «η Ελλάδα δεν έχει δεινόσαυρους, τουλάχιστον δεν έχουν βρει τίποτα μέχρι τώρα σημαντικό, αλλά έχει άλλα πράγματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά και προσελκύουν το ενδιαφέρον προφανώς των Ελλήνων αλλά και πολλών ξένων. Δεν είναι τυχαίο ότι έρχονται και προσπαθούν να εργαστούν άλλοτε νόμιμα και άλλοτε παράνομα ξένοι ερευνητές. Όσο πιο πολύ απουσιάζουν οι ελληνικοί φορείς τόσο πιο πολύ αυξάνεται το φαινόμενο».




«Για το θέμα των ενημερωτικών σταθμών θα σας αναφέρω το παράδειγμα της Κύπρου, που κάνουμε ανασκαφές από το 2001 μέχρι τώρα και έχουμε υλικό νάνων ιπποπόταμων, μιας ηλικίας πολύ ενδιαφέρουσας γύρω στα 11 - 13.000 χρόνια και το φέραμε στην τοπική κοινωνία. Υπήρχε, βέβαια, ένα Μουσείο εκεί, όμως μας διέθεσαν έναν χώρο και κάναμε μια έκθεση των ανασκαφικών ευρημάτων και τους μήνες που τη φτιάχνανε είχε ήδη στη Αγία Νάπα 300 με 400 επισκέπτες ημερησίως, επισκεψιμότητα».


«Το Παλαιοντολογικό Μουσείο στο Ρέθυμνο, έχει έναν δικό του χαρακτήρα, υπήρχε μια συλλογή την οποία τη μάζευαν παλαιότεροι δήμαρχοι εδώ και 35 - 40 χρόνια και αυτήν την τακτοποιήσαμε, την προσδιορίσαμε και την παρουσιάσαμε. Τώρα το Μουσείο λειτουργεί στο πλαίσιο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, σαν παράρτημά του».
«Αυτό είναι το πνεύμα που εγώ επιδιώκω, να σκάβουμε, να μελετάμε, έτσι εκπαιδεύονται και οι φοιτητές μας. Δεν μπορείς να εκπαιδεύσεις χωρίς εργασία υπαίθρου. Όμως το ζητούμενο είναι ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω της ανάδειξης».


«Στο Ρέθυμνο η πρόταση που έχουμε κάνει είναι η προστασία των σπηλαίων γιατί είναι η πλουσιότερη συνάθροιση θέσεων απολιθωματοφόρων ειδών σπηλαίων στη Μεσόγειο, είναι μια ιδιαιτερότητα, αν πάτε στο Ρέθυμνο τέτοιου τύπου ευρήματα δεν τα έχουν, εκεί κοντά τουλάχιστον δεν ξέρουμε αν υπάρχουν, έχει πολλά θηλαστικά και πάρα πολλά ελάφια, πηγαίνετε να δείτε το Μουσείο να δείτε τι υπέροχα πράγματα έχει. Η ιδιαιτερότητα της Κρήτης είναι ότι στον χώρο της Μεσογείου έχει ενδημικά θηλαστικά. Αυτά που δουλεύουμε εδώ δεν είναι ενδημικά, αντιπροσωπεύουν εποχές που ήταν τα θηλαστικά σχεδόν σε όλο το σημερινό Αιγαίο, όταν άρχιζε η θάλασσα να διαμορφώνει τη σημερινή εικόνα. Ενδημικά θηλαστικά έχουν εμφανιστεί σε διάφορες περιοχές του κόσμου αλλά η Ελλάδα έχει ένα πλεονέκτημα. Αν θέλει κανείς να μελετήσει τις εξαφανίσεις θηλαστικών μέσα στα πρόσφατα βιολογικά χρόνια στα τελευταία 50.000 χρόνια, η Κρήτη είναι μια από τις καλύτερες περιοχές στον κόσμο. Η Κρήτη, η Κύπρος παράλληλα ίσως η Σικελία και η Σαρδηνία έχουν πάρα πολύ υλικό, απίστευτο υλικό. Είναι απίστευτος ο πλούτος».


Στο σημείο αυτό ο καθηγητής είπε ότι «ο Δήμος Κισάμου, από την πρώτη στιγμή έδειξε ενδιαφέρον, μάλιστα μας βοήθησε σε μια περίφραξη ενός μικρού χώρου, αλλά και μας υποσχέθηκε μια μικρή στέγη στην περιοχή της Ποταμίδας, δίπλα από τις ιλυολιθικές πυραμίδες! Αυτό σημαίνει πολλά για μας, μιας και αίτημά μας είναι να προστατευθούν όλες οι γνωστές θέσεις με παλαιοντολογικό υλικό! Θέλω να ευχαριστήσω γι’ αυτό τον δήμαρχο και πιστεύω σύντομα στην Κίσαμο να ξεκινήσει μια προσπάθεια δημιουργίας ενός Ενημερωτικού Παλαιοντολογικού Σταθμού!».



Πηγή: Γ. Κουκουλά, Εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα" 

Δεν υπάρχουν σχόλια