Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ύποπτης προέλευσης αρχαία αγγεία «στο σφυρί»

Λουτροφόρος του 4ου αιώνα π.Χ. από την Απουλία Δύο αρχαία αγγεία, η προέλευση των οποίων θεωρείται αμφιλεγόμενη, θα βγουν «στο σφυρί» σ...


Λουτροφόρος του 4ου αιώνα π.Χ.
από την Απουλία
Δύο αρχαία αγγεία, η προέλευση των οποίων θεωρείται αμφιλεγόμενη, θα βγουν «στο σφυρί» σε δημοπρασία που θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου στο παράρτημα του Οίκου «Christie’s» στη Νέα Υόρκη.


Όπως επισημαίνει ο δικτυακός τόπος «Looting Matters», ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Χρήστος Τσιρογιάννης υπέδειξε στον καθηγητή Ντέιβιντ Γκιλ ότι στα προς δημοπράτηση αρχαία αντικείμενα περιλαμβάνεται ένα αγγείο που συνδέεται με το διαβόητο έμπορο αρχαιοτήτων, μπλεγμένο σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, Ρόμπιν Σάιμς. Πρόκειται για μια λουτροφόρο από την Απουλία (350 - 330 π.Χ.), που αποδίδεται στο Ζωγράφο του Βαρέζε και η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1983, ενώ το 1995 πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη. Οι ειδικοί εκφράζουν την απορία πώς η λουτροφόρος βρέθηκε από τη νότια Ιταλία στην γκαλερί «Σάιμς».
Ένα δεύτερο αγγείο από την Απουλία, ένας δίνος (ή λέβης) που αποδίδεται στο Ζωγράφο του Λούβρου MNB 1148 (340 - 320 π.Χ.), είναι γνωστό από το 1983, όταν εμφανίστηκε στην αγορά τέχνης του Λονδίνου. Στη συνέχεια πωλήθηκε σε ανώνυμο αγοραστή, σε δημοπρασία του Οίκου «Christie’s» το 1993. Το μεγάλο ημισφαιρικό αυτό αγγείο, χωρίς λαβές, που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για την ανάμιξη κρασιού με το νερό, περιλαμβάνεται στο Αρχείο της Σχοινούσσας.
Η τιμή εκκίνησης και των δύο αγγείων ορίστηκε στα 35.000 δολάρια.

Πηγή: Εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια