Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στην καρδιά μιας κοσμοκρατορίας

Ο θεός Διόνυσος πάνω σε πάνθηρα, διακόσμηση δαπέδου σε αίθουσα συμποσίων της κατοικίας του Διονύσου, 325-300 π.Χ . Ταξίδι στην αρχαία πρ...

Ο θεός Διόνυσος πάνω σε πάνθηρα, διακόσμηση δαπέδου
σε αίθουσα συμποσίων της κατοικίας του Διονύσου, 325-300 π.Χ
.
Ταξίδι στην αρχαία πρωτεύουσα των Μακεδόνων μέσα από τα ευρήματα που στεγάζονται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και παρουσιάζονται στις 396 σελίδες της αφιερωματικής έκδοσης από το Ίδρυμα Λάτση.


Το λίκνο του μακεδονικού πολιτισμού, η Πέλλα, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα. Η αρχαία πρωτεύουσα των Μακεδόνων είναι ο φετινός προορισμός του εκδοτικού προγράμματος «Ο Κύκλος των Μουσείων», που επιμελούνται και χρηματοδοτούν το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και η Eurobank EFG.
Η αφιερωματική έκδοση των 396 σελίδων με τίτλο «Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας» επιχειρεί να αναδείξει την πληθώρα των ανασκαφικών ευρημάτων, τα οποία πλέον στεγάζονται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας. Οι συγγραφείς, Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη, Ιωάννης Ακαμάτης, Παύλος Χρυσοστόμου και Αναστασία Χρυσοστόμου, έχουν αφιερώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του επιστημονικού τους μόχθου στην περιοχή. «H Πέλλα, πρωτεύουσα των αρχαίων Μακεδόνων από το τέλος του 5ου αι. π.Χ., είναι σήμερα ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας», σημειώνουν οι συγγραφείς. «Κτισμένη σε μια παραθαλάσσια θέση με διαχρονική κατοίκηση από την 3η χιλιετία π.Χ., η μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας στον 4ο αι. π.Χ., έγινε το σπουδαιότερο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας στα ελληνιστικά χρόνια, αλλά και το επίκεντρο της κοσμοκρατορίας του Αλεξάνδρου».
Συστηματική μελέτη
«Με την ανασκαφική έρευνα και τη συστηματική μελέτη των ευρημάτων της γνωρίζουμε σήμερα πολύ καλά τη μορφή και τις βασικές δομές τόσο της μακεδονικής πρωτεύουσας όσο και άλλων σημαντικών οικισμών της ευρύτερης περιοχής της, οι οποίοι εντάσσονται χρονολογικά σε μια μακριά περίοδο, από τη Νεολιθική Εποχή έως και τα χριστιανικά χρόνια».
Στον πρόλογό της η κ. Μαριάννα Λάτση αναφέρει πως στη σημερινή συγκυρία η αναδρομή στο παρελθόν δεν αποτελεί απλώς μια νοσταλγική συμπεριφορά. «Αντίθετα, είναι μια επιβεβλημένη ενδοσκόπηση στις ρίζες και την πορεία του ελληνικού πολιτισμού, μέσα στις χιλιετίες ύπαρξής του, που μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε και να οριοθετήσουμε το είδος και το μέγεθος των σύγχρονων προβλημάτων μας».


Το εξώφυλλο της έκδοσης
«Η ποικιλία και η ποιότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων πιστοποιούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ταυτότητα των κατοίκων της Μακεδονίας, την ελληνική τους καταγωγή, τη γλώσσα, τη λατρεία των θεών, την εκπαίδευσή τους αλλά και την έντονη πολιτιστική δημιουργία», συνεχίζει η κ. Λάτση. «Αναδεικνύουν επίσης την εξωστρέφεια και τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πολυεθνικής μεγαλούπολης που αναπτύχθηκε στον απόηχο της κοσμοϊστορικής εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και προφανώς προσφέρουν περίτρανες απαντήσεις σε ανυπόστατα ερωτήματα».


Ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας
την ανασκαφική περίοδο 1956-1963
Το αρχαιολογικό έργο στην Πέλλα αποτελεί κύριο μέλημα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εδώ και χρόνια. Ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος αναφέρει: «Τέτοιες προσπάθειες ενισχύουν σημαντικά την προσπάθεια όλων μας να αναδείξουμε και να προβάλουμε ό,τι καλύτερο έχει αυτός ο τόπος». Η έκδοση δεν είναι διαθέσιμη στο εμπόριο. Είναι προσβάσιμη, σε ψηφιακή μορφή, μέσα από την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση www.latsis-foundation.org. Εκατοντάδες αντίτυπα της έκδοσης θα διανεμηθούν δωρεάν σε φορείς και βιβλιοθήκες. Η εκδοτική φροντίδα είναι της Ειρήνης Λούβρου. Η φωτογράφηση του Σωκράτη Μαυρομμάτη, ο σχεδιασμός και η καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Καλοκύρη. Η μετάφραση στα αγγλικά έγινε από την Τζούντυ Γιαννακοπούλου.



Πήλινο σύμπλεγμα Έρωτα και Ψυχής
των αρχών του 1ου αι. π.Χ.

«ΠΡΟΤΥΠΟ»
«Με το αρχαιολογικό έργο που επιτελείται στην πρωτεύουσα των αρχαίων Μακεδόνων και στην περιοχή της, τόσο στον τομέα της έρευνας-μελέτης όσο και σ΄ αυτόν της προστασίας-συντήρησης και ανάδειξης, η Πέλλα τείνει να αποτελέσει πλέον πρότυπο αρχαιολογικής θέσης».



Πηγή: Α. Κώττη, Εφημερίδα "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια