Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αντιπαράθεση για τα σχέδια αξιοποίησης της Αλιμνιάς Δωδεκανήσου

Οχύρωση στην Αλιμνιά Δωδεκανήσου Δριμύτατη επίθεση κάνουν οι αρχαιολόγοι της Δωδεκανήσου κατά της δημοτικής Αρχής και του δημοτικού συμβ...


Οχύρωση στην Αλιμνιά Δωδεκανήσου
Δριμύτατη επίθεση κάνουν οι αρχαιολόγοι της Δωδεκανήσου κατά της δημοτικής Αρχής και του δημοτικού συμβουλίου Χάλκης, με αφορμή την απόφασή τους να ενοικιάσουν τη βραχονησίδα Αλιμνιά σε ιδιώτες.

Η Αλιμνιά (ή Αλιμιά), γειτονική στη Χάλκη, είναι σήμερα ακατοίκητη αλλά δεν ήταν έτσι πάντοτε. Στο χώμα της έχουν βρεθεί νεολιθικός οικισμός, ελληνιστική οχύρωση, ελληνιστικοί νεώσοικοι (ναυπηγεία), παλαιοχριστιανική βασιλική, ενώ μέχρι και τον 19ο αι. υπήρχε εκεί οικισμός, τα ερείπια του οποίου επιβιώνουν σήμερα μαζί με μικρή υστεροβυζαντινή εκκλησία. 

Η Αλιμνιά είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από το 1999 και οποιαδήποτε απόφαση για παρέμβαση ή εκμετάλλευση όσον αφορά στα μνημεία της πρέπει απαραίτητα να έχει την έγκριση των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων και του ΚΑΣ.

Αρχαιολόγοι κατά δήμαρχου Χάλκης για Αλιμνιά

Με ανακοίνωσή του το τοπικό παράρτημα Ρόδου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κάνει λόγο για αυθαίρετη ενέργεια του δημάρχου Μιχάλη Πατρού και του δημοτικού συμβουλίου και σημειώνει πως «ένα από τα μοναδικά διαχρονικά μνημεία του Αιγαίου με πλούσιες αρχαιότητες, κινδυνεύει άμεσα με οριστική εξαφάνιση, αν προχωρήσουν σχέδια "ενοικίασής" της».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, η οποία κάνει λόγο για εξαγγελίες - πυροτεχνήματατου δημάρχου Χάλκης. Υπογραμμίζει δε πως οποιαδήποτε ενοικίαση της Αλιμνιάς πρέπει εκ των προτέρων να έχει την έγκριση των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων και του ΚΑΣ.

Όπως σημειώνει εξάλλου το τοπικό παράρτημα Ρόδου των ελλήνων αρχαιολόγων στην ανακοίνωσή του, «οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου έχοντας βαθειά επίγνωση του έργου που επιτελούν, έχουν αναλάβει στο πλαίσιο υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ σε ακριτικές περιοχές του Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, τα οποία εκτελούνται αυτή την περίοδο, με σκοπό την διαμόρφωση και ανάδειξη σημαντικών αρχαιοτήτων του νησιού, αλλά και την οικονομική τόνωση της τοπικής αγοράς, με την απασχόληση εργατικού προσωπικού και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και υλικών για τα παραπάνω έργα.

»Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων-Τοπικό Παράρτημα Ρόδου εκφράζει σθεναρά την αντίθεσή του στην εκποίηση της ν. Αλιμνιάς, διότι οι αρχαιότητες και τα ενιαία πολιτισμικά σύνολα δεν έχουν τιμή και δεν ξεπουλιούνται ούτε χάριν του μεσοπρόθεσμου, ούτε, πολύ περισσότερο, επειδή έτυχε να το αποφασίσει ένα δημοτικό συμβούλιο, θύμα της πενίας που απεργάστηκαν οι μεταρρυθμίσεις του "Καλλικράτη"».

"Δεν νοικιάζουμε τα νησιά μας"

Σε συνέντευξη του, ο κ. Μιχάλης Πατρός, Δήμαρχος Χάλκης, απαντά:
"Η απόφαση πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 25 Οκτωβρίου και αφορά σε ανάδειξη μέσα από ανοιχτό διαγωνισμό, για πρόσληψη τεχνικών συμβούλων, ώστε να δούμε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η νήσος. Ο καθένας μπορεί να δει τη σχετική απόφαση. Δεν γίνεται πουθενά λόγος για ενοικίαση του νησιού", ξεκαθαρίζει.

Όπως μάλιστα υπογραμμίζει, η αξιοποίηση δεν αφορά ολόκληρο το νησί, αλλά ένα κομμάτι του.

Η σχετική απόφαση δημοσιεύεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, όπου αναφέρεται πως αφορά στην "πρόσληψη με Δημόσιο διαγωνισμό Εταιρείας Συμβούλων υποστήριξης του Δήμου Χάλκης στην διαδικασία ανάδειξης φορέα διαχείρισης για την χρήση και εκμετάλλευση της νήσου Αλιμιάς".

Εικόνα ολικής καταστροφής...

Σχολιάζοντας τη σημερινή κατάσταση της Αλιμιάς, κάνει λόγο για "εικόνα εγκατάλειψης" και "μαρασμού". "Οδεύουμε προς ολική καταστροφή. Ό,τι υπήρχε, εμείς οι Νεοέλληνες το έχουμε καταστρέψει".

Η Αλιμιά ανήκει στο Δήμο Χάλκης από το 1957, μαζί με ακόμη πέντε βραχονησίδες. "Ήταν οικισμός, που εγκαταλείφθηκε οριστικά το 1966. Έως τότε ήταν οργανωμένη κοινωνία, πλην σχολείου".

"Όλη η Ελλάδα ψάχνει επενδυτές. Μπορεί να σας κάνει εντύπωση, αλλά η Χάλκη είναι ένας τόπος, που έχει ιδέες. Το μόνο που ζητάμε, είναι να μπορούμε να αποφασίζουμε για την τύχη του νησιού μας. Και άλλωστε, οι αποφάσεις μας ελέγχονται".

"Κάθε χρόνο, η Αλιμιά δέχεται πολύ κόσμο. Άλλοι έχουν συνείδηση οικολογικής ευαισθησίας και άλλοι όχι. Εμείς, δεν έχουμε ούτε τους πόρους ούτε τη δυνατότητα να φυλάξουμε το νησί", υπογραμμίζει.

"Ο Δήμος δεν θα πληρώσει ούτε ένα σεντ"

Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Πατρός, ο Δήμος Χάλκης δεν έχει την τεχνική υποδομή και την τεχνογνωσία, ώστε να αναλάβει τη σχετική μελέτη.

"Ο Δήμος δεν θα πληρώσει ούτε ένα σεντ για τη μελέτη. Η προκήρυξη θα λέει ξεκάθαρα, ότι ο επενδυτής που θα προκύψει από τον διαγωνισμό, θα αναλάβει τα έξοδά της", λέει χαρακτηριστικά.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων και δεδομένης της έλλειψης προσωπικού στις υπηρεσίες του Δήμου, η σχετική προκήρυξη αναμένεται να είναι έτοιμη γύρω στις 20 Δεκεμβρίου.

Ακόμη, διαψεύδει κάθε σχετικό ισχυρισμό για δική του ιδιοκτησία στην Αλιμιά, σημειώνοντας πως ο Δήμος επέλεξε τον νόμιμο δρόμο και πως όσοι έχουν ιδιοκτησία στο νησί, θα τη διασφαλίσουν, δέσμευση που θα διατυπωθεί και στην προκήρυξη.

"Στοχεύουμε στην ήπια μορφή τουριστικής ανάπτυξης. Και βέβαια είναι σκοπός τα χρήματα που θα πάρουμε από την αξιοποίηση του τόπου μας, αλλά δεν θα τα καταθέσουμε σε καμία τράπεζα στην Ελβετία. Προχωράμε όμορφα, ήσυχα, νοικοκυρεμένα", σημειώνει.
Μάλιστα, νωρίτερα σήμερα, δέχθηκε τηλεφώνημα από ξένο επενδυτή που ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει τα παλιά ιταλικά κτίσματα, που υπάρχουν στη νησί.

Τέλος, ο κ. Πατρός διαψεύδει και όσα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για όχληση της Τουρκίας σχετικά με την ανάληψη της πρωτοβουλίας αυτής.


Δεν υπάρχουν σχόλια