Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές εργασίες για την ανασκαφή της αρχαίας Ισσού

Ο κυβερνήτης της περιοχής İ skender Y ö nden , ανακοίνωσε ότι τετραμελή ο μάδα αρχαιολόγων ξεκίνησε τις προκαταρκτικές εργασίες εξέτασης τ...


Ο κυβερνήτης της περιοχής İskender Yönden, ανακοίνωσε ότι τετραμελή ομάδα αρχαιολόγων ξεκίνησε τις προκαταρκτικές εργασίες εξέτασης της γεωγραφικής περιοχής όπου βρίσκεται η αρχαία Ισσός στην νότια  Τουρκία. Στην πόλη που παραμένει θαμμένη εδώ και 500 περίπου χρόνια, θα χρησιμοποιηθούν αισθητήρες εδάφους προκειμένου να οπτικοποιηθούν τα υπόγεια κατασκευαστικά χαρακτηριστικά της.


Ο Yönden ανέφερε ότι οι ανασκαφές θα συνεχιστούν όταν οι αρχαιολόγοι θα έχουν αρκετά στοιχεία για την ρυμοτομία της πόλης, όπως θα προκύψει από την επεξεργασία των παραγόμενων εικόνων από τους αισθητήρες.

Πριν από 5 μήνες περίπου, οι ανασκαφές στην περιοχή όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται η αρχαία Ισσός έφερε στο φως ερείπια λουτρών και μερικά ψηφιδωτά της θεάς Άρτεμις. Ελπίζοντας ότι υπάρχουν και άλλα πολύτιμα ευρήματα, ο αρχαιολόγος  Ömer Çelik, επικεφαλής των ανασκαφών, αιτήθηκε επιχορήγηση από τον κυβερνήτη της περιφέρειας, προκειμένου να ερευνήσει την περιοχή εις βάθος και να διενεργήσει ανασκαφές χωρίς να χάσει πολύτιμες λεπτομέρειες του αρχαιολογικού χώρου.

Μετά την επιχορήγηση 50.000 τουρκικών λιρών, ο Ç
elik ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα τις απαραίτητες εργασίες, οι οποίες θα διαρκέσουν μια εβδομάδα περίπου. Ο επικεφαλής της ανασκαφής εξηγεί: «Ενώ ανασκάπταμε την περιοχή, ανακαλύψαμε αρχικά ερείπια ενός αρχαίου λουτρού. Στην συνέχεια, βρήκαμε ψηφιδωτά στα δάπεδα των λουτρών, τα οποία μας οδήγησαν στην εκτίμηση ότι θα πρέπει να υπάρχουν κι άλλα ευρήματα προκειμένου να καταλήξουμε στην χρονική περίοδο που ανήκουν τα κτίσματα. Πιστεύουμε ότι οι ανασκαφές θα δώσουν περισσότερα στοιχεία για την ιστορία της Ισσού».

Η αρχαία Ισσός, με παρουσία από το 2.500 π.Χ., ήταν μια σημαντική πόλη, που είχε αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο . Η περιοχή που αρχικά βρισκόταν η πόλη αποτέλεσε μέρος του Βυζαντινού, Χεττιτικού, Περσικού και Οθωμανικού πολιτισμού.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετά υπολείμματα από την αρχαία πόλη της Ισσού, τα οποία ελπίζουν να αποκαλύψουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.




Πηγή: Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια