Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Γόρτυνας

Η ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων του Δήμου Γόρτυνας, τέθηκε επί τάπητος στην συνάντηση που πραγματοποιήθη...


Η ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων του Δήμου Γόρτυνας, τέθηκε επί τάπητος στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του συμβουλίου της ΚΓ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων και στην οποία έδωσαν το "παρών" ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, η Προϊσταμένη της ΚΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Αθανασία Κάντα, η υπεύθυνη της 13ηςΕφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Μαρία Μαρή, η υπεύθυνη της 7ης Εφορείας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων κα Δωροθέα Αποστολάκη και οι αρχαιολόγοι Μαρία Νικολούδη και Καλλιόπη Γκαλανάκη.


Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να επιτευχθεί η αναβάθμιση των υποδομών για την ανάδειξη και προβολή του συνόλου του αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου που διαθέτει ο Δήμος Γόρτυνας, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η πολιτισμική ανάπτυξη και να αποτελέσει η περιοχή πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

«Σαν Δήμος Γόρτυνας ζητήσαμε από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες να εκπονήσουμε από κοινού κάποιες μελέτες για την δημιουργία, συμπλήρωση και αναβάθμιση των υποδομών, την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης, μέσω της αξιοποίησης και ανάδειξης σημαντικών πολιτιστικών και φυσικών πόρων της περιοχής, ώστε να επιτύχουμε παράλληλη ανάπτυξη της επισκεψιμότητας. Οι αρχαιολόγοι θα καταγράψουν και θα αξιολογήσουν τα μνημεία του Δήμου μας που πρέπει να ενταχθούν και κατόπιν θα εκπονηθεί μια μελέτη η οποία θα αποσκοπεί ουσιαστικά στην ανάδειξη και αξιοποίηση των μνημείων αυτών, με ήπιες επεμβάσεις, όπως φωτισμός, περίφραξη, καθαρισμός, ώστε να είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες.» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Γόρτυνας.

Παράλληλα αποφασίστηκε σε κάθε δημοτική ενότητα να δημιουργηθεί από ένα Σπίτι Πολιτισμού, το οποίο ουσιαστικά θα παρέχει πληροφορίες στους επισκέπτες για τα αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία του Δήμου Γόρτυνας. Στα Σπίτια του Πολιτισμού θα υπάρχει αναλυτική χαρτογράφηση και προβολή των αρχαιολογικών χώρων, με έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό, προκειμένου οι επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, να ενημερώνονται πρώτα για τα μνημεία που έχουν επιλέξει, πριν μεταβούν σε αυτά. Τα επιλεγμένα μνημεία θα ταξινομηθούν σε 3 περιόδους (Μινωικά, Ελληνιστικά και Νεότερα) και οι αρχαιολόγοι θα αναλάβουν να φτιάξουν τις απαραίτητες επιγραφές που θα τοποθετηθούν αλλά και να επιμεληθούν της δημιουργίας των πληροφοριακών βίντεο. 




Πηγή: Cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια