Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

ΑΡΧΑΙΑ ΝΕΜΕΑ: «Ασπίδα» από επτά μέτρα χώμα

Επτά μέτρα χώμα έχει συσσωρευθεί με το πέρασμα των αιώνων πάνω από τη στοά του σταδίου της αρχαίας Νεμέας. Αντίθετα από όσα θα πίστευε καν...



Επτά μέτρα χώμα έχει συσσωρευθεί με το πέρασμα των αιώνων πάνω από τη στοά του σταδίου της αρχαίας Νεμέας. Αντίθετα από όσα θα πίστευε κανείς, αυτό το βάρος συντελεί στην ευστάθεια του μνημείου και δεν πρέπει να απομακρυνθεί. Ετσι τα έργα θα τελειώσουν σύντομα -μέχρι το Πάσχα- και αθλητές της 5ης Νεμεάδας τον ερχόμενο Ιούνιο θα περάσουν μέσα από την κρυπτή στοά για να βγουν στο στάδιο και να λάβουν μέρος στα αγωνίσματα.



Περιχαρής ο Στέφανος Μίλερ ο ανασκαφέας και αναστηλωτής της Νεμέας για πολλά χρόνια και τώρα διοργανωτής της αναβίωσης των νεμείων αγώνων παρουσίασε στους δημοσιογράφους την πρόοδο στην αναστήλωση της στοάς.


Η μελέτη εκπονήθηκε από τον Κώστα Ζάμπα με τη γνωστή αγάπη, γνώση και ευαισθησία που εκείνος διαθέτει για τα μνημεία. Συνεργείο εξειδεικευμένων συντηρητών με τη Γιάννα Δογάνη επικεφαλής ολοκληρώνει τις εργασίες αυτόν τον καιρό προσπαθώντας να σταματήσει τη φθορά του εύθριπτου αρχαίου λίθου. Σωληνάκια για ύγρανση της αυθεντικής πέτρας και για ενέματα είναι παντού αλλά θα αφαιρεθούν σύντομα με το τέλος του έργου.
Αεροφωτογραφία του Σταδίου.


Σωληνάκια για ύγρανση της αυθεντικής πέτρας
 και για ενέματα είναι παντού
αλλά θα αφαιρεθούν σύντομα με το τέλος του έργου.
Τα χρήματα για την αναστήλωση έφτασαν τις 190 χιλιάδες ευρώ και συγκεντρώθηκαν με προσπάθειες και πρωτοβουλίες του καθηγητή Μίλερ. Ανάμεσα σε όσους πρόσφεραν τον οβολό τους είναι τα Ιδρύματα Νιάρχου και Λάτση και το σωματείο Οφέλτης το οποίο στηρίζει την αρχαία Νεμέα. Χρειάστηκε και ένα σύγχρονο έργο η δημιουργία αποστραγγιστικού αγωγού στα αρχαία αποδυτήρια που είχαν καλυφθεί με νερό. Και αυτό έγινε από τις ίδιες πιστώσεις. Η επέμβαση στη στοά έγινε καθώς τον Δεκέμβριο του 2004 ένα μεγάλο κομμάτι αποκολλήθηκε από θολίτη σε μικρή απόσταση από το δυτικό άκρο της. Ηταν ευτύχημα που δεν περνούσε κάποιος από τη στοά εκείνη τη στιγμή και πάραυτα η Αρχαιολογική Υπηρεσία την έκλεισε στους επισκέπτες. Οι εργασίες περιέλαβαν συγκόλληση ετοιμόρροπων τεμαχίων καθαρισμούς και σφραγίσματα καθώς και συμπληρώσεις με τεχνητό λίθο.


Η εικόνα του αρχαίου σταδίου με τα πρανή στρωμένα από παπαρούνες και μοβ αγριολούλουδα είναι σήμερα εξαιρετικά ελκυστική και προξενεί εντύπωση στους επισκέπτες. Πάντως οι μειώσεις στο προσωπικό έχουν επηρεάσει και τη Νεμέα και τα Σαββατοκύριακα ο αρχαιολογικός χώρος μπορεί να είναι και κλειστός.






Πηγή:Αγγελική Κώττη, Εφημερίδα "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια