Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ξύλινες σαρκοφάγοι στο Ισραήλ

Το πρώτο από τα δύο ξύλινα καλύμματα Δύο διακοσμημένα ξύλινα καλύμματα σαρκοφάγου της αρχαίας Αιγύπτου που κάποτε περιείχαν μούμιες κα...


Το πρώτο από τα δύο
ξύλινα καλύμματα

Δύο διακοσμημένα ξύλινα καλύμματα σαρκοφάγου της αρχαίας Αιγύπτου που κάποτε περιείχαν μούμιες κατασχέθηκαν από τις Ισραηλινές αρχές. 


Αξιωματούχοι της Μονάδας Πρόληψης Κλοπής Αρχαιοτήτων ανακάλυψε τα καλύμματα αυτά κατά την διάρκεια ελέγχων στην αγορά της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ. Οι αξιωματούχοι κατέσχεσαν τα δύο αντικείμενα με την υποψία της κλεμμένες ιδιοκτησίας.


Τα αρχαία καλύμματα είναι κατασκευασμένα από ξύλο και διακοσμημένα με εντυπωσιακά ζωγραφικά μοτίβα από αρχαία Αιγυπτιακά ιερογλυφικά, σύμφωνα με την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων.


Ερευνητές που τα εξέτασαν με την μέθοδο της χρονολόγησης του άνθρακα και άλλα εργαλεία, συμπέραιναν ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι αυθεντικά. Το πρώτο χρονολογείται την περίοδο μεταξύ 10ου και 8ου αιώνα π.Χ., που θεωρείται η Εποχή του Σιδήρου, και το δεύτερο μεταξύ του 16ου και 14ου αιώνα π.Χ. (Ύστερη Εποχή του Χαλκού).


Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι με ποιο τρόπο τα ξύλινα καλύμματα βρέθηκαν στο Ισραήλ. Έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, καθώς είναι σπασμένα σε δύο κομμάτια, στοιχείο που δείχνει ότι οι αρχαιοκάπηλοι χρειάστηκαν να τα προσαρμόσουν σε μέγεθος βαλίτσας. Τα καλύμματα αυτά ίσως να προέρχονται από αρχαίους τάφους στη δυτική έρημο της Αιγύπτου, από όπου και κλάπηκαν από τυμβωρύχους. Στην συνέχεια, οι αρχαιοκάπηλοι τα πέρασαν λαθραία από την Αίγυπτο στο Ντουμπάι, και μετά σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα πριν καταλήξουν στο Ισραήλ. 


Αυτού του είδους τα καλύμματα τυπικά καλύπτουν μια σαρκοφάγο, κατασκευασμένη από ξύλο φοίνικα που περιείχε το βαλσαμωμένο σώμα του νεκρού – μια μούμια. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τι απέγιναν οι σαρκοφάγοι ή οι μούμιες.


Το δεύτερο ξύλινο κάλυμμα σαρκοφάγου
που βρέθηκε στο Ισραήλ
Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες φέρνουν στο προσκήνιο την ιδιαίτερη άνθηση της μαύρης αγοράς μουμιών και άλλων αρχαιοτήτων. Παρόλο που δεν είναι γνωστά τα ακριβή νούμερα, στην μαύρη αγορά αρχαιοτήτων διακινούνται δισεκατομμύρια δολάρια. Στην πραγματικότητα, η λαθραία διακίνηση μουμιών χρονολογείται από τον μεσαίωνα, όταν οι Αιγυπτιακές μούμιες γίνονταν σκόνη καθώς πίστευαν ότι είχε φαρμακευτικές ιδιότητες.
Για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας, το Ισραήλ έχει ψηφίσει έναν νέο νόμο που αναμένεται να εξαρθρώσει τυχόν «παραθυράκια» της νομοθεσίας που υπάρχει σήμερα και θα ισχύσει από τις 20 Απριλίου.


«Η νέα νομοθεσία θα μας παρέχει τα εργαλεία εκείνα που χρειάζονται προκειμένου να εμποδίσουμε την εισαγωγή παράνομων αρχαιοτήτων στην χώρα μας, δίνοντάς μας την δυνατότητα να εμποδίσουμε το διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας και εμπορίου αρχαιολογικών αντικειμένων» δηλώνει ο Shai Bar-Tura, αξιωματικός της Μονάδας Πρόληψης Κλοπής Αρχαιοτήτων υπεύθυνος για το εμπόριο αρχαιοτήτων.


Τα κατασχεθέντα ξύλινα αντικείμενα βρίσκονται προς το παρόν στα εργαστήριο της Μονάδας στην Ιερουσαλήμ κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες κλιματισμού.


Πηγή: LiveScience

Δεν υπάρχουν σχόλια