Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συνελήφθη 52χρονος στη Θεσσαλονίκη για παράνομη κατοχή εικόνων

Βρέθηκαν συνολικά 242 αδήλωτα αντικείμενα μεταβυζαντινής τέχνης Ένας 52χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη γιατί κατείχε...


Βρέθηκαν συνολικά 242 αδήλωτα
αντικείμενα μεταβυζαντινής τέχνης

Ένας 52χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη γιατί κατείχε παράνομα 242 αντικείμενα μεταβυζαντινής τέχνης. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου «περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».


Ειδικότερα κατά την διάρκεια ερευνών την Δευτέρα σε σπίτι, δυο καταστήματα πώλησης εκκλησιαστικών ειδών και σε αποθηκευτικό χώρο που διατηρούσε στις περιοχές της Περαίας και του κέντρου της Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:


- 226 φορητές εικόνες,
- 4 τεμάχια βημοθύρων,
- 5 άμφια - εκκλησιαστικά κεντήματα,
- 5 παλαίτυπα βιβλία,
- 2 ξύλινοι σταυροί .


Όπως διαπιστώθηκε τα αντικείμενα δεν είχαν δηλωθεί στην αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία, ενώ έπειτα από εξέτασή τους, από αρμόδιους αρχαιολόγους, διαπιστώθηκε ότι υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και ότι η προέλευσή τους χρονολογείται στον 19ο αιώνα για την πλειοψηφία τους καθώς και στον 17ο και 18ο αιώνα για ορισμένα εξ' αυτών.


Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.




Πηγή: Δ. Βυθούλκας, Εφημερίδα "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια