Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα βραβεία της 9ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας

«Τα μυστικά των Νάσκα» που πήραν  το Μεγάλο Βραβείο της κριτικής επιτροπής Μία ταινία που διερευνά την πορεία του χαμένου πολιτισμού τω...


«Τα μυστικά των Νάσκα» που πήραν
 το Μεγάλο Βραβείο της κριτικής επιτροπής
Μία ταινία που διερευνά την πορεία του χαμένου πολιτισμού των Νάσκα και διατυπώνει νέες απόψεις αμφισβητώντας τα έως τώρα δεδομένα κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής της 9ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου - AΓΩN που έληξε την Κυριακή το βράδυ. 


Πρόκειται για την ταινία «Τα μυστικά των Νάσκα» σε σκηνοθεσία Michael Kaschner (παραγωγής ZDF Γερμανία), μία από κάθε άποψη άρτια παραγωγή, όπως ανέφερε το σκεπτικό της επιτροπής. 


Επίσης: Το Bραβείο του Iταλικού Mορφωτικού Iνστιτούτου απονεμήθηκε στην ταινία «Οι τυμβωρύχοι των θεών» σε σκηνοθεσία Adolfo Conti που έχει ως θέμα της μια ολοκληρωμένη έρευνα, η οποία οδήγησε στον επαναπατρισμό ενός σπουδαίου αρχαίου ευρήματος. (Iταλία, παραγωγή DOC ART και με συμπαραγωγό την EPT).


Το Bραβείο του διαδικτυακού περιοδικού «Aρχαιολογία & Tέχνες online» κέρδισε η ταινία «Ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου» σε σκηνοθεσία Mike Beckham, που αναφέρεται στη λειτουργία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων (Αγγλία, παραγωγή Images First, με συμπαραγωγούς την EPT και την ARTE).


Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε εξίσου σε δύο ταινίες: Τα «Δώδεκα κανό» σε σκηνοθεσία Molly Reynolds με θέμα του Αβορίγινες της Αυστραλίας (Αυστραλία, παραγωγή Molly Reynolds και Rolf de Heer). Η ίδια ταινία κέρδισε και το Βραβείο Πρωτοτυπίας στη Σύλληψη.


Και «Φιλιά στα παιδιά» σε σκηνοθεσία Bασίλη Λουλέ, με τις συγκλονιστικές ιστορίες 5 παιδιών. (Ελλάδα, παραγωγή Massive Productions).


«Φιλιά στα παιδιά» σε σκηνοθεσία Bασίλη Λουλέ, βραβείο σκηνοθεσίας
Το Βραβείο Σεναρίου δόθηκε στην ταινία «Μια κυρία, πέτρες, άντρες» σε σκηνοθεσία Paul Rambaud και Claude Delaye για τον ευρηματικό τρόπο που χειρίστηκε τον λόγο σε συνδυασμό με το θέμα και την εικόνα. (Γαλλία, παραγωγή CNRS).


Εξάλλου το Βραβείο Αρχαιολογικού Ρεπορτάζ δόθηκε εξίσου στις ταινίες : «Λα Χόγια, οι πολεμιστές της ομίχλης» του Jose Manuel Nova (Ισπανία) και «Ζεργκόβια, η αρχαιολογία μιας μάχης » του David Geoffroy (Γαλλία). 


Το Βραβείο Εκπαιδευτικής Ταινίας στην ταινία «Οι ειδικοί της Αρχαιολογίας» των Joris Clerté, Pierre-Emmanuel Lyet, Marc Chevalier. Και το Βραβείο Φωτογραφίας στην ταινία «Το φράγμα» του Jorge Rivero (Iσπανία).


Απονεμήθηκαν επίσης δύο τιμητικοί έπαινοι στις ταινίες «Η νύφη του καθρέφτη» της Δέσποινας Πανταζή και «Αιγιλεία. Ναυάγιο VI» σε σκηνοθεσία Bασίλη Mεντόγιαννη.


Την κριτική επιτροπή της 9ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου - AΓΩN αποτελούσαν οι: Μάνος Ζαχαρίας, σκηνοθέτης (πρόεδρος) και Francesca Chiesa, ακόλουθος του Iταλικού Mορφωτικού Iνστιτούτου, Tony Coe, ανεξάρτητος παραγωγός-σκηνοθέτης, διευθυντής παραγωγής του BBC, Nικόλαος Kαλτσάς, διευθυντής του Eθνικού Aρχαιολογικού Mουσείου, Διονύσης Πετρουτσόπουλος, διευθυντής φωτογραφίας, Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτης, πρόεδρος του φεστιβάλ AΓΩN.




Πηγή: Μ. Θερμού, Εφημερίδα "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια