Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο παλαιότερος αγροτικός οικισμός της Μεσογείου βρίσκεται στην Κύπρο

Ο παλαιότερος αγροτικός οικισμός στον χώρο της Μεσογείου ανακαλύφθηκε στην Κύπρο από ομάδα Γάλλων αρχαιολόγων.


Ο παλαιότερος αγροτικός οικισμός στον χώρο της Μεσογείου ανακαλύφθηκε στην Κύπρο από ομάδα Γάλλων αρχαιολόγων.


Μέχρι τώρα πιστευόταν ότι λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης του νησιού, οι πρώτες Νεολιθικές κοινωνίες αγροτών άργησαν να φτάσουν στην Κύπρο και εμφανίστηκαν χιλιάδες χρόνια μετά την γέννηση της γεωργίας στην Μέση Ανατολή (9500 – 9400 π.Χ.).


Ωστόσο, η ανακάλυψη στον Κλίμονα, ένα χωριό που χρονολογείται περίπου στο 9000 χρόνια π.Χ., αποδεικνύει ότι οι πρώτοι καλλιεργητές μετανάστευσαν στην Κύπρο από την περιοχή της Μέσης Ανατολής αμέσως μετά την εμφάνιση της γεωργίας, μεταφέροντας μαζί τους σιτάρι καθώς και ζώα όπως σκύλους και γάτες. 


Τα ευρήματα που αποκαλύπτουν επίσης και την πρώιμη ανάπτυξη ικανοτήτων θαλάσσιας ναυσιπλοΐας από αυτούς τους πληθυσμούς, δημοσιεύθηκαν στο Proceedings of the National Academy of Science (PNAS).   


Μόνιμοι χωρικοί της Πρώιμης Νεολιθικής περιόδου ξεκίνησαν να καλλιεργούν σιτηρά στην Μέση Ανατολή το 9500 π.Χ. περίπου. Οι τελευταίες ανακαλύψεις έδειξαν ότι το νησί της Κύπρου δέχθηκε επισκέψεις από ανθρώπινους πληθυσμούς αυτή την περίοδο, αλλά μέχρι τώρα τα πρωιμότερα ίχνη κόκκων σιτηρών και ανθρώπινων κατασκευών χρονολογούνταν  μέχρι το 8400 π.Χ.


Τα τελευταία ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στον Κλίμονα αποδεικνύουν ότι οργανωμένες κοινωνίες αναπτύχθηκαν στην Κύπρο μεταξύ 9100 και 8600 π.Χ: ο αρχαιολογικός χώρος αποκάλυψε υπολείμματα ενός μισοθαμμένου κοινοτικού κτιρίου, κατασκευασμένο από τούβλα λάσπης, 10 μέτρα σε διάμετρο και περιτριγυρισμένο από οικήματα, που πρέπει να χρησιμοποιούνταν για να αποθηκεύουν την σοδειά των χωρικών.

Ο χώρος της ανασκαφής στο κοινοτικό κυκλικό κτίριο,
διαμέτρου 10μ., στο χωριό Κλίμονας της Κύπρου
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης αναθηματικές προσφορές μέσα στο κτίριο, στο οποίο περιλαμβάνονταν αιχμές τόξων από πυρόλιθο και κολιέ από πράσινη πέτρα. Πλήθος καταλοίπων από άλλα αντικείμενα, όπως κοφτερά εργαλεία από πυρόλιθο, πέτρινα εργαλεία και υπολείμματα οστράκων ανακαλύφθηκαν μέσα στο χωριό.


Τα πέτρινα εργαλεία και οι κατασκευές που αναγέρθηκαν από αυτούς τους πρώτους χωρικούς μοιάζουν με αυτά που βρέθηκαν σε Νεολιθικούς αρχαιολογικούς χώρους της ίδιας περιόδου σε γειτονική περιοχή. 


Υπολείμματα από καρβουνιασμένους σπόρους τοπικών φυτών και σιτηρών από την ακτή του Λεβαντίνου βρέθηκαν επίσης στον Κλίμονα.


Σε ανάλυση των υπολειμμάτων των οστών που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο αποκάλυψαν ότι το κρέας που κατανάλωναν αυτοί οι χωρικοί προήλθε από το κυνήγι μικρών εγχώριων αγριογούρουνων της Κύπρου καθώς και από τα μικρά τοπικά σκυλιά και γάτες που εισήχθησαν στην περιοχή.
Υπολείμματα οστράκου που βρέθηκε στο κυκλικό κτίριο
πιθανότατα ως αναθηματική προσφορά των χωρικών 
Αυτό υποδεικνύει ότι οι πρώτες αγροτικές κοινωνίες μετανάστευσαν από την ασιατική ήπειρο αμέσως μετά την εμφάνιση της γεωργίας εκεί. Επιπρόσθετα, η ικανότητά τους να μετακινηθούν μαζικά σε ομάδες και να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις δείχνει ότι κατείχαν ήδη την τέχνη της ναυσιπλοΐας στην αρχή της Νεολιθικής περιόδου. 


Ο αρχαιολογικός χώρος του Κλίμονα θα ανασκαφεί μέχρι το τέλος Μαΐου και ένας νέος γύρος ανασκαφών θα ξεκινήσει το 2013. Πέρα από την συνεργασία αρκετών εργαστηρίων, η έρευνα χρηματοδοτείται από το CNRS, το ευρωπαϊκό έργο LeCHE, το Γαλλικό Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το INRAP, το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών και την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών. 




Πηγή: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια