Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ελλάδα - Αίγυπτος μία σχέση αιώνων

Οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην μακρινή Εποχή του Σιδήρου, όπως τεκμηριώνονται μέσα από αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και θρησκευ...


Οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην μακρινή Εποχή του Σιδήρου, όπως τεκμηριώνονται μέσα από αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και θρησκευτικές και καλλιτεχνικές επιρροές παρουσιάζονται την Παρασκευή 29 Ιουνίου από τον αυστριακό καθηγητή Γκούντερ Χελμπλ στην ομιλία του στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. 



Μελετητής αυτών των σχέσεων εδώ και 40 χρόνια ο κ. Χελμπλ προσεγγίζει ειδικά τις «Αιγυπτιακές Πολιτιστικές Αξίες στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο κατά τη διάρκεια της Πρωτογεωμετρικής και της Αρχαϊκής Περιόδου», όπως είναι ο τίτλος της ομιλίας του ξεκινώντας από τον 9ο π. Χ. αιώνα περίπου, δηλαδή μετά από τους λεγόμενους «Σκοτεινούς χρόνους», όταν η επικοινωνία των κατοίκων του ελλαδικού χώρου με την υπόλοιπη Μεσόγειο είχε περιορισθεί σημαντικά.


Με την ανανέωση των σχέσεων όμως ανάμεσα στο Αιγαίο και τη Μέση Ανατολή, τα πρώτα αιγυπτιακά αντικείμενα εμφανίζονται στο Λευκαντί και την Φορτέτσα για να αυξηθούν στη συνέχεια, καθώς πλέον απαντώνται στον Τάφο της Ισιδας στην Ελευσίνα, στην Ελεύθερνα και στον Κομμός της Κρήτης. Θα πρέπει να περάσουν όμως πολλά χρόνια ακόμη ώσπου, στην Υστερη Γεωμετρική Περίοδο υπάρχουν κανονικές εισαγωγές ων εισαγωγών (Ερέτρια και Καμπανία).


Σκαραβαίοι, μικρά γλυπτά από φαγεντιανή με τη μορφή αιγυπτιακών θεοτήτων και συμβόλων, όπως επίσης και αγγεία από φαγεντιανή είναι τα αντικείμενα αυτά. Εκτός από τις αιγυπτιακές εισαγωγές υπήρχαν όμως και ασιατικές και αιγαιακές απομιμήσεις του 7ου π. Χ. αιώνα (Ρόδος, Μίλητος, Περαχώρα κλπ.). Σαφής μάλιστα είναι κι ο λόγος της προτίμησής τους, που είχε να κάνει με την υποτιθέμενη μαγική ιδιότητά τους, όσον αφορά την γυναικεία γονιμότητα και την προστασία των νεαρών παιδιών. Επιπλέον υπάρχουν και αιγυπτιακά χάλκινα και πάνω απ' όλα τα πολυάριθμα κομμάτια της 25ης και 26ης δυναστείας που βρέθηκαν στο Ηραίον της Σάμου.


Από τα αιγυπτιακά φαγεντιανά εξάλλου προήλθαν τα φαγεντιανά της Αρχαϊκής Ελλάδας καθώς και ένα είδος Ανατολίζουσας Ελληνικής τέχνης (τέλος 8ου ως τον 6ο αιώνα π. Χ.) ενώ στο πρώτο μισό του 6ου π. Χ συναντούμε και προϊόντα του εργοστασίου φαγεντιανής της Ναύκρατης (δυτικό Δέλτα του Νείλου) σε ολόκληρη την Μεσόγειο.
Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση οργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου, που δραστηριοποιείται στην προσπάθεια ανάδειξης της φυσιογνωμίας του πολιτισμού της αρχαίας Αιγύπτου στην Ελλάδα.


Που και Πότε
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44, τηλ. 210 - 8225840 και 210 - 8225601). 29 Ιουνίου ώρα 18:00-20: 00. Η διάλεξη θα γίνει στην αγγλική γλώσσα.




Πηγή: Εφημερίδα "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια