Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διημερίδα στην Αταλάντη για τα μνημεία του δήμου Λοκρών

Με μεγάλη επιτυχία έκλεισαν οι εργασίες της  Επιστημονικής Διημερίδας που διοργάνωσε ο Δήμος Λοκρών σε Συνεργασία  με την ΙΔ' Εφορεία...




Με μεγάλη επιτυχία έκλεισαν οι εργασίες της  Επιστημονικής Διημερίδας που διοργάνωσε ο Δήμος Λοκρών σε Συνεργασία  με την ΙΔ' Εφορεία Προϊστορικών Αρχαιοτήτων τα Σάββατο  30 Ιουνίου και την Κυριακή 1η Ιουλίου 2012 στην Αταλάντη .



Το θέμα της διημερίδας  αφορούσε  τους αρχαιολογικούς χώρους  και τα μνημεία στα όρια του Δήμου Λοκρών και το σημερινό στάδιο της αρχαιολογικής έρευνας.


Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος  του Δήμου Λοκρών κ. Νικόλαος Λιόλιος τόνισε για την αναγκαιότητα  της ανάδειξης των  αρχαιολογικών ευρημάτων ως εργαλείο ανάπτυξης και ανάδειξης της περιοχής μας. Αναφέρθηκε στο Παρελθόν, το παρόν και το μέλλον  εστιάζοντας  σε ζητήματα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν  εργαλεία  πολιτισμού και προτιθέμενης αξίας για τις νέες γενεές .


Στην διημερίδα  μίλησε η Προϊσταμένη της ΙΔ' ΕΠΚΑ Μαρία – Φωτεινή  Παπακωνσταντίνου για την ιστορία της  αρχαιολογικής έρευνας  στη Λοκρίδα. Στις πρόσφατες  ανασκαφές  στο Ιερό του Καλαποδίου  αναφέρθηκε  ο καθηγητής  κ.Wolf Dietrich Niemeier. Για την συμβολή του Κύνου στην  ιστορία της Ανατολικής Λοκρίδας και της Ελλάδας  γενικότερα  ανέλυσαν η κα Δρ. Φανουρία Δακορώνια και ο  κ.Δρ.Πέτρος Κουνούκλας. Τις ανασκαφές της ΑΣΚΣ στην ακρόπολη των Αλών στον Άγιο Ιωάννη  Θεολόγο παρουσίασαν  ο καθηγητής John Coleman και ο Δρ.Κακαβας Γιώργος.


Εισηγήσεις για τα τόσο επίσης  ενδιαφέροντα θέματα έκαναν οι κα. Δρ. Ελένη  Ζάχου με την καθηγήτρια   Aleydis Van de Moortel, Αρχαιολογική έρευνα στη νησίδα Μήτρου Ανατολικής Λοκρίδας, συνεργασία της ΙΔ' ΕΠΚΑ με το Πανεπιστήμιο Tennessee. Η κα Κατερίνα Ψιμόγιαννου με την κα Κωνσταντίνα  Ψαρογιάννη για την χρήση του Λόφου  του Προσκυνά  από την τελική Νεολιθική έως τη Μέση Εποχή Χαλκού. Συλλογικές αφηγήσεις στην πάροδο του χρόνου. Τέλος η κα Δημάκη Σοφία παρουσίασε το πώς ένα δημόσιο έργο συμπλήρωσε την εικόνα του αστικού κέντρου του Οπούντος κατά τους Αυτοκρατορικούς χρόνους.


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο  Αταλάντης  και την επόμενη ημέρα  ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο  του Ιερού του Απόλλωνος των Αβών στο Καλαπόδι  και στον αρχαιολογικό χώρο του Κύνου Λιβανάτων.




Πηγή: Lokris News

Δεν υπάρχουν σχόλια