Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σε εξέλιξη οι εργασίες για την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων της Αρχαίας Αμβρακίας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ έργου με τίτλο «Ανάδειξη – Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων αρχαίας Αμβρακίας: Δυτικ...


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ έργου με τίτλο «Ανάδειξη – Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων αρχαίας Αμβρακίας: Δυτική Νεκρόπολη – Ναός Απόλλωνα – Μικρό Θέατρο» που υλοποιεί από το 2010 στην πόλη της Άρτας η ΛΓ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας – Άρτας. 


Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας στους εν λόγω αρχαιολογικούς χώρους, η ανάδειξή τους ως οργανικών στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και η ένταξή τους στο δίκτυο των επισκέψιμων μνημείων της.

Στον χώρο της Δυτικής Νεκρόπολης, που αποτελείται από απαλλοτριωμένα και υπό απαλλοτρίωση οικόπεδα κατά μήκος της οδού Κομμένου, τμήμα του δυτικού νεκροταφείου της αρχαίας πόλης τελεί υπό ανασκαφή και ανάδειξη, προκειμένου να αποδοθεί στο κοινό ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος με την περάτωση του έργου. Πλατειά, μνημειακή, αρχαία λεωφόρος και ταφικοί περίβολοι εκατέρωθεν, με τάφους διαφόρων τύπων, μαρτυρούν τα αρχαία ταφικά έθιμα και πρακτικές. Οι ανασκαφές, που διενεργούνται συνεχώς από το 2010, εμπλουτίζουν την εικόνα της αρχαίας πόλης, καθώς και τη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, ενώ συμπληρώνουν την εικόνα από προηγούμενες ανασκαφικές έρευνες.

Κατά το τρέχον έτος, επεκτάθηκε μάλιστα η έρευνα σε νέα έκταση κατά μήκος της οδού Κομμένου, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί τοιχίο αντιστήριξης κατά τη φάση ανάδειξης του χώρου και έγιναν οι απαραίτητες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εν λόγω οδό. Παράλληλα, γίνονται τακτικές αποψιλώσεις και καθαρισμοί του χώρου, καθώς και μικροστερεώσεις λιθοδομών σε σημεία που χρήζουν άμεσης επέμβασης. Τέλος, έχει εκπονηθεί μελέτη για την οριστική διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου της Δυτικής Νεκρόπολης, η οποία εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Δηλώσεις Χρ.Μερκούρη

Σε δηλώσεις της στα τοπικά ΜΜΕ σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών η Προϊσταμένη της ΛΓ΄ΕΠΚΑ κυρία Χριστίνα Μερκούρη μεταξύ άλλων ανέφερε: «Επειδή το Μικρό Θέατρο είναι στο κέντρο της πόλης, για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη διέλευση των πεζών - και ξέρουμε ότι είναι ένας χώρος αγαπητός, να μην τον κλείσουμε - αποφασίσαμε να υπάρχει μια μικρή δίοδος περίπου ενός 1,20 μ. που θα είναι στο χώρο που γειτνιάζει με τον Άγιο Κωνσταντίνο. Αυτός είναι ένας χώρος που ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού, δηλαδή είναι απαλλοτριωμένος απλώς έχει φυτευτεί από την εκκλησία. Έχουμε έρθει σε επαφή με τον ιερέα π. Βασίλη Τρομπούκη ο οποίος είναι ιδιαίτερα θετικός. Μάλιστα αυτές τις μέρες είχαμε επικοινωνία για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι μηχανικοί του έργου, να γίνει αυτή η δίοδος, το πέρασμα από κει ούτως ώστε περιμετρικά του χώρου να περνούν οι πεζοί, προσωρινά μέχρι να δούμε τι θα γίνει με το χώρο, πώς θα ενοποιηθεί για να δούμε μετά στη συνέχεια τι θα γίνει όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη. Είχαμε μιλήσει για μία πεζογέφυρα αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες να δούμε τι ευρήματα υπάρχουν, τι χρειάζεται να γίνει για την προστασία και την ανάδειξή τους και να δούμε μετά πώς θα γίνεται η διέλευση των πεζών εκεί και πώς θα αξιοποιηθεί αυτό στο κέντρο της πόλης. Οπότε και αυτό το έργο προχωράει. Οι προετοιμασίες για την πρόχειρη διάβαση έχουν ξεκινήσει. Τις επόμενες μέρες πρέπει να ρίξουμε την περίφραξη από το χώρο του Μικρού Θεάτρου και να προχωρήσουμε στην αποδόμηση του ασφαλτοτάπητα. Πρέπει πρώτα να φτιάξουμε τη διάβαση αυτή για να περνάει ο κόσμος και μετά να κλείσουμε τη μέχρι σήμερα διάβαση αυτού του ασφαλτοστρωμένου δρόμου».

Οι εργασίες συνεχίζονται και στο χώρο της Δυτικής Νεκρόπολης, σε όλους τους τομείς. Η κυρία Μερκούρη ανέφερε σχετικά: «Έρχονται στο φως πλήθος τάφων διαφόρων τύπων. Πρόσφατα κάναμε - και πέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε - μία τροποποίηση της αρχικής μελέτης για να μπορεί να γίνει αντιστήριξη των πρανών για την ασφάλεια των κτιρίων που υπάρχουν και του χώρου και άλλαξαν μετά από την έρευνα που έχει γίνει μέχρι τώρα στη Νεκρόπολη και κάποιες εκτιμήσεις που είχαμε κάνει στην αρχή. Οπότε αυτή η μελέτη - τροποποίηση πέρασε από το ΚΑΣ, απλώς πρέπει τώρα με βάση και τις παρατηρήσεις και τους όρους του ΚΑΣ να περάσουμε στην εκπόνηση οριστικών μελετών που είναι και οι μελέτες εφαρμογής. Δηλαδή στο κάθε κομμάτι που θέλουμε στη Δυτική Νεκρόπολη θα γίνει και μια εξειδικευμένη μελέτη, όπως είναι η στατική, η γεωτεχνική μελέτη, για να μπορέσουμε αφού γίνουν αυτές οι μελέτες να περάσουμε μετά και στην υλοποίηση και στο κλείσιμο του έργου».


Πηγή: Epirus Gate

Δεν υπάρχουν σχόλια