Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Υστεροβυζαντινό ελαιοτριβείο βρέθηκε στο Ισραήλ

Το αρχαίο ελαιουργείο βρέθηκε σε προάστιο του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ Ένα αρχαίο ελαιουργείο 1.300 ετών αποκαλύφθηκε την Τρίτη σε εξαιρετι...

Το αρχαίο ελαιουργείο βρέθηκε
σε προάστιο του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ

Ένα αρχαίο ελαιουργείο 1.300 ετών αποκαλύφθηκε την Τρίτη σε εξαιρετική κατάσταση κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο προάστιο του Τελ Αβίβ, Hod Hasharon. 


Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων, χρονολογεί το ελαιουργείο στα τέλη της βυζαντινής ή στις αρχές της πρώιμης μουσουλμανικής περιόδου, και αποκαλύφθηκε χάρη στις εργασίες κατασκευής αυτοκινητόδρομου που θα διέρχεται από την περιοχή.

Οι ανασκαφείς έφεραν στο φως ένα πατητήρι ελιών, σύστημα σωληνώσεων, τάφρους και δεξαμενές για την συλλογή και αποθήκευση φρέσκου ελαιόλαδου. Πέτρινα βάρη που χρησιμοποιούνταν για την συμπίεση των ελιών βρέθηκαν δίπλα από τα ερείπια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη βιομηχανική δραστηριότητα κατά την αρχαιότητα και δεν πρόκειται σίγουρα για ιδιωτική περιοχή.

Ο αρχαιολόγος Amit Ram της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι το αρχαίο ελαιοτριβείο είναι σκαλισμένο πάνω σε μεγαλύτερους δομικούς λίθους που βυθίζονταν μέσα στη γη.

Το ελαιοτριβείο του Hod Hasharon είναι ένα εξαιρετικό εύρημα διότι τα περισσότερα αρχαία ελαιοτριβεία είναι συνήθως λαξευμένα στον επιφανειακό βράχο, αναφέρει ο αρχαιολόγος. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, η μαλακή, κόκκινη γη απαιτούσε πιο στέρεα θεμέλια για την κατασκευή του κτιρίου. Έτσι έτοιμα, τεράστια μπλοκ πέτρας εισήχθησαν για την κατασκευή του ελαιοτριβείου.

Οι αρχές της πόλης ερευνούν τώρα το ενδεχόμενο εκτροπής του σχεδιαζόμενου δρόμου προκειμένου να δημιουργηθεί ο κατάλληλος χώρος για ένα μικρό αρχαιολογικό πάρκο στο κέντρο της περιοχής.



Πηγή: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια