Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέα ευρήματα στην αρχαία Ζεύγμα

Η αρχαία ελληνική πόλη Ζεύγμα, που βρίσκεται στον Ευφράτη ποταμό στη ΝΔ Τουρκία. Ένα μεγάλο μέρος της περιοχής έχει τώρα πλημμυρίσει απ...

Η αρχαία ελληνική πόλη Ζεύγμα,
που βρίσκεται στον Ευφράτη ποταμό στη ΝΔ Τουρκία.
Ένα μεγάλο μέρος της περιοχής
έχει τώρα πλημμυρίσει από το φράγμα Birecik.

Η ανασκαφή της αρχαίας πόλης Ζεύγμα, κοντά στην πόλη Nizip στην επαρχία Gaziantep, έχει φέρει στο φως μικρά, δυστυχώς, απομεινάρια γλυπτικής.


Ο αρχαιολογικός χώρος της Ζεύγμα έχει πλούσια ευρήματα για την φετινή ανασκαφική περίοδο, δηλώνει ο επικεφαλής της ανασκαφής, Δρ. Kutalmış Görkay του Πανεπιστημίου της Άγκυρας. Η ανασκαφή ξεκίνησε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

«Το κύριο έργο μας επικεντρώθηκε στη θέση του Οίκου Muzos, ενώ διεξήχθησαν επίσης ανασκαφές στη Ρωμαϊκή Οικία και σε άλλους τομείς. Οι εργασίες θα συνεχιστούν στις ίδιες θέσεις σε μελλοντικές ανασκαφικές περιόδους. Διεξήχθη επίσης έρευνα σχετικά με τα τείχη της πόλης Ζεύγμα, με επισκέπτες ερευνητές από την Αγγλία και τη Γερμανία», δήλωσε ο Görkay.

Οι περισσότερες εργασίες του τρέχοντος έτους έλαβαν χώρα πάνω σε ένα λόφο γνωστό ως Belkis Tepe. «Βρήκαμε ορισμένα τμήματα γλυπτικής που σχετίζονται με την λατρεία στον λόφο Belkis Tepe. ... Πολλά κατάλοιπα γλυπτών ήρθαν στο φως», δήλωσε ο Görkay.

Η ομάδα επίσης έχτισε διαδρόμους και έκανε εργασίες εξωραϊσμού του αρχαιολογικού χώρου της Ζεύγμα προκειμένου να γίνει επισκέψιμη για το κοινό. Το έργο αυτό έγινε με τη βοήθεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Ειδικής Διοίκησης της επαρχίας Gaziantep.

Το ανασκαφικό έργο αυτού της τρέχουσας περιόδου στη Ζεύγμα θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του Αυγούστου, σύμφωνα με τον Görkay. Οι ανασκαφικές εργασίες ξεκίνησαν στο χώρο το 2005 υπό την καθοδήγηση του Δρ. Görkay.

Η αρχαία πόλη της Ζεύγμα ιδρύθηκε αρχικά ως ελληνική αποικία από το Σέλευκο Α’ τον Νικάτορα, ένας από τους στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 300 π.Χ.. Το όνομα της το οφείλει στη γέφυρα που έγινε στη πόλη από τον Σέλευκο με λέμβους, ώσπου ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τραϊανός έκτισε νέα λίθινη. Η πόλη είχε δύο τμήματα-συνοικίες , στην ουσία ξεχωριστές πόλεις, τη Σελεύκεια στην ανατολική όχθη του Ευφράτη και την Απάμεια στην δυτική. Εδώ παντρεύτηκε ο Αντίοχος Γ' ο Μέγας ενώ η πόλη χρησιμοποιήθηκε σαν πέρασμα για τον στρατό των Σελευκιδών στις εκστρατείες τους στη Παρθία και στη Βακτριανή. Τον 1ο αιώνα π.Χ. ο βασιλιάς της Αρμενίας Τιγράνης συνέλαβε φυλάκισε και σκότωσε στη ακρόπολη που βρισκόταν στη Σελεύκεια την Κλεοπάτρα Σελήνη.

Τον 1ο π.Χ. αιώνα η Ζεύγμα έγινε τμήμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας , την ίδια εποχή οι Πάρθοι κατέλαβαν την Απάμεια και χώρισαν την Ζεύγμα κάνοντας τον Ευφράτη σύνορο. Η πόλη γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη ενώ έγινε και έδρα της IV Σκυθικής λεγεώνας (Legio IV Skcythica) που παρέμεινε εκεί μέχρι το 252 μ.Χ. που ο ρωμαϊκός στρατός ηττήθηκε από τον Σαπώρ Α' στη Βαρβαλλισό .

H Ζεύγμα πέρασε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και διατηρήθηκε έως το 637 μ.Χ. όταν καταλήφθηκε και λεηλατήθηκε από τους Άραβες, η πόλη σταδιακά εγκαταλείφθηκε.


Πηγή: The Archaeology News Network, Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια