Με απόλυτη επιτυχία έγιναν την Κυριακή 19 Αυγούστου τα Θερσίλεια, εκδήλωση Λόγου και Μουσικής μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρ...
Με απόλυτη επιτυχία έγιναν την Κυριακή 19 Αυγούστου τα Θερσίλεια, εκδήλωση Λόγου και Μουσικής μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης, στο Θερσίλειο Βουλευτήριο των Αρχαίων Αρκάδων. Να σημειωθεί ότι ο Αρχαιολογικός χώρος άνοιξε μετά από 17 χρόνια που παρέμενε κλειστός.
Με απόλυτο σεβασμό στον Ιερό χώρο, μπροστά σε ένα απαιτητικό κοινό ακούστηκε ο Λόγος και η μουσική στο Θερσίλειο μετά από 2235 χρόνια. Δηλαδή για πρώτη ίσως φορά μετά την καταστροφή της Μεγαλόπολης το 223 προ Χριστού από τον Βασιλιά της Σπάρτης Κλεομένη.
Χαιρετισμό και εισαγωγή εκ μέρους του Δήμου και της Οργανωτικής Επιτροπής απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης Τάσος Κάβουρας.
Η αρχαιολόγος Άννα Μιχοπούλου έκανε μία σύντομη Ιστορική αναφορά για το Θερσίλειο Βουλευτήριο και η Μίνα Καρατζογιάννη φιλόλογος καθηγήτρια ανέλυσε σε ελεύθερη μετάφραση τον ύμνο στην Αρετή του Αριστοτέλη.
Στη συνέχεια ακούστηκαν σύντομες αλλά μεστές περιεχομένου ομιλίες από ομάδες Νέων και Επιστημόνων ως εξής :
- Η Αρετή ως Αξία από την Ευγενία Αποστολοπούλου, μαθήτρια Γ’ Λυκείου Μεγαλόπολης.
- Η Αρετή ως Ανδρεία από τον Θεόδωρο Ασημακόπουλο, μαθητή Γ’ Λυκείου Βυτίνας.
- Η Αρετή στη Πνευματική Ηγεσία, σε δύο περιόδους, από την Μαρία Κουρέτα, φοιτήτρια Λογοθεραπείας και την Κωνσταντίνα Μασούρα, φοιτήτρια Φιλολογίας.
- Η Αρετή στη Πολιτική Ηγεσία από τον Ιωάννη Δημόπουλο, μαθητή Γ’ Λυκείου Μεγαλόπολης.
- Η Αρετή στη Δικαστική Εξουσία από τη Γαρυφαλιά Γαλάνη, δικηγόρο.
- Η Αρετή στην Επιστήμη από την Άννα Μιχοπούλου, αρχαιολόγο.
- Η Αρετή ως χαρακτηριστικό κάθε μέλους της Κοινωνίας από τον Χρήστο Γιαννόπουλο φοιτητή.
- Η Αρετή και ο Πολιτισμός από την Αντωνία Γιαννούλη Διδάκτορα Φιλοσοφίας και ηθοποιό.
Απαγγελίες ποιημάτων έγιναν από τους παρακάτω νέους :
Η Αρετή διαχρονικά από τον Διογένη μέχρι σήμερα, καθώς και ένα ποίημα του Σιμωνίδη του Κίου, από την Σέβη Στάικου ηθοποιό από Τρίπολη.
Η Αρετή των Ανδρείων από τον Χρήστο Βελισσάρη, τεχνικό μηχανολογίας.
Και το ποίημα «Μεθύστε»του Σαρλ Μπωτλαίρ από την Μίνα Καρατζογιάννη, φιλόλογο καθηγήτρια.
Στα ενδιάμεσα των ομιλιών διαστήματα παίχτηκαν ωραία μελωδικά κλασσικά τραγούδια Ελλήνων συνθετών από τον μαέστρο Γιώργο Βασιλόπουλο, καθώς και σε πρώτη εκτέλεση έγινε η παρουσίαση της Ελεγείας για πιάνο που έγραψε ο ίδιος ειδικά γι αυτή την εκδήλωση.
Η παρουσίαση και ο συντονισμός έγινε από τον Ιστορικό και Συγγραφέα Ηλία Γιαννικόπουλου.
Και οι δύο προτάσεις του Προέδρου του Δ. Σ. Μεγαλόπολης Τάσου Κάβουρα για να γίνουν θεσμός τα Θερσίλεια καθώς και να συσταθεί σύλλογος Φίλων Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης έγιναν αποδεκτές από τους παρισταμένους.
Σύντομα θα κυκλοφορήσει αφιέρωμα που θα δοθεί στα Σχολεία και θα αναρτηθεί και στο Διαδίκτυο.
Παρέστησαν ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς, ο Πρόεδρος του Δ. Σ. Γορτυνίας Πέτρος Ζούνης συνοδευόμενος με την επί των Πολιτιστικών του δήμου καθηγήτρια Γεωργία Καρατζά. Ο Αντιδήμαρχος Μεγαλόπολης Νίκος Μάντης, ο πρώην δήμαρχος Φαλαισίας Γιάννης Φουσέκης, οι δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Κλουκίνας και Γιάννης Μαρκολέφας και 120 θεατές.
Στο τέλος δόθηκαν προσφορά σε όλους τους νέους που δούλεψαν βιβλία από τον π. Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Κανάκη και από τον ποιητή Δημήτρη Παρασκευόπουλο.
Πηγή: ArcadiaVoice
Δεν υπάρχουν σχόλια