Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εργα στο «Τεριάντ», ανάδειξη του Ευπαλίνειου και μουσείο στο Αγαθονήσι

Η αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου  του μουσείου στο Πυθαγόρειο της Σάμου περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ...

Η αποκατάσταση, συντήρηση και
ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου
 του μουσείου στο Πυθαγόρειο της Σάμου
περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.


Πενήντα πέντε εκατ. ευρώ που θα εισρεύσουν έως το 2015 -το αργότερο- θα βοηθήσουν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία στο Αιγαίο. Είναι τα προγράμματα των περιφερειών για το ΕΣΠΑ, τα οποία εκτελούνται με επιτυχία και πάντοτε εντός χρονοδιαγραμμάτων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Τόσο στο Β' όσο και στο Γ' ΚΠΣ η απορροφητικότητα του τότε αυτόνομου υπουργείου Πολιτισμού είχε ξεπεράσει το 100% και στους ίδιους ρυθμούς κινείται και τώρα.



Το Κάστρο της Λέσβου, το αρχαιολογικό μουσείο Αγιου Κηρύκου της Ικαρίας, το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο στη Σάμο, ο ναός Αγίου Γεωργίου στα Ψαρά, είναι μερικά από τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 24,4 εκατ. ευρώ.

Τη μερίδα του λέοντος παίρνει η Λέσβος, καθώς έχει το μουσείο Τεριάντ (2 εκατ.) το Κάστρο Μυτιλήνης (2,3 εκατ.) και την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της πρωτεύουσας (2,8 εκατ.) ανάμεσα σε άλλα. Δεν λείπουν όμως η Λήμνος, η Χίος, κ.λπ.
Η Σάμος έχει αυτή τη στιγμή δύο μεγάλα έργα, την αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου στο Πυθαγόρειο καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου στην ίδια πόλη. Οπως λέει η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία επισκέφθηκε το νησί για να επιθεωρήσει τα έργα, ο περιβάλλων χώρος του μουσείου βρίσκεται στην καρδιά του Πυθαγορείου και αποτελεί και ο ίδιος αρχαιολογικό χώρο. Υπάρχουν ευρήματα από τη μέση εποχή του Χαλκού μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο. Αυτά στερεώνονται και αναδεικνύονται με αυτήν την παρέμβαση, προϋπολογισμού 800 χιλιάδων ευρώ. «Ετσι, το κέντρο της πόλης αποκτά έναν χώρο 1,5 στρέμματος, στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας, που τον έχει και ανάγκη.».

Όλα θα είναι έτοιμα μέσα στην επόμενη διετία. Ακόμη και το μικρό στέγαστρο στο πίσω μέρος του μουσείου, όπου θα τοποθετηθούν βαριά γλυπτά.

Στο Νότιο Αιγαίο τα αρχαιολογικά έργα του ΕΣΠΑ θα απορροφήσουν 31 εκατ. ευρώ. Η Ρω, το Καστελόριζο, το Αγαθονήσι, η Χάλκη, η Σύμη, η Νίσυρος, θα επωφεληθούν, μαζί με νησιά που αποτελούν δημοφιλέστερους προορισμούς: Ρόδο, Κω, Πάτμο, Δήλο, Μήλο, Σέριφο.

Μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις γίνεται στο ακριτικό Αγαθονήσι, που στερείται παντελώς αρχαιολογικού χώρου. Τριακόσιες τριάντα δύο χιλιάδες ευρώ είναι αρκετά για την ανάδειξη ενός αρχαίου οικισμού που έχει ανασκάψει ο Π. Τριανταφυλλίδης και για την πρόσβαση προς αυτόν. Η κ. Μενδώνη αναφέρει πως θα δημιουργηθεί πλωτός προβλήτας που θα διευκολύνει τα μέγιστα το πανέμορφο νησί των 150 κατοίκων. Με κονδύλια του Interreg θα γίνει και μουσείο.



Πηγή: Αγγελική Κώττη, Εφημερίδα " Έθνος" 

Δεν υπάρχουν σχόλια