Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διημερίδα για την «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία»

Από το τμήμα Ιστορίας-Εθνολογίας, στο πνεύμα της επιδιωκόμενης εξωστρέφειας - Κορύφωση με την παρουσίαση του «Μηχανισμού των Αντικυθήρων»...

Από το τμήμα Ιστορίας-Εθνολογίας,
στο πνεύμα της επιδιωκόμενης εξωστρέφειας -
Κορύφωση με την παρουσίαση
του «Μηχανισμού των Αντικυθήρων»

Διημερίδα με θέμα την «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία» διοργανώνει το προσεχές σαββατοκύριακο το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου. Η διημερίδα αποτελεί τη συνέχεια μιας σειράς παρόμοιων δραστηριοτήτων που διοργανώνει το τμήμα τα τελευταία δυο χρόνια, με βασικό σκοπό την εξωστρέφεια και την ανάδειξη ευρύτερων πεδίων γνώσεως για τους φοιτητές του. 


Οι τελευταίοι, όπως επίσης το κοινό της Κομοτηνής, που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων, που θα συμμετάσχουν στην ημερίδα. Συγκεκριμένα, ο κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, ο κ. Ματθαίος Κουτσουμανής, Αρχαιολόγος της ΙΘ΄ Εφορείας, η κ. Δέσποινα Ιγνατιάδου, Επιμελήτρια Συλλογής Μεταλλοτεχνίας, η κ. Ελένη Κόρκα, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών, ο κ. Νεραντζής Νεραντζής, Αρχαιολόγος της ΛΑ΄ Εφορείας, η κ. Άννα Μιχαηλίδου, Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε., και Διονύσιος Κριάρης, Μαθηματικός. Μάλιστα, ο κ. Κριάρης, στην κορύφωση της διημερίδας της Κυριακή, θα παρουσιάσει το «Μηχανισμό των Αντικυθήρων», ένα εξαιρετικό τεχνολογικό επίτευγμα της ελληνικής αρχαιότητα, που όπως παρατήρησε ο κ. Andrew Farrington, καθηγητής του τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας και υπεύθυνος για την οργάνωση, «φαίνεται να είναι ένα επίτευγμα χωρίς προηγούμενο ως προς τη λεπτότητα της δουλειάς και την πρόοδο σκέψης, που δείχνει».

Επιδίωξη για εμπλουτισμό του προγράμματος σπουδών

Μάλιστα, με αφορμή τη συγκεκριμένη διημερίδα, όπως μας αποκάλυψαν ο κ. Farrington και ο πρόεδρος του τμήματος, κ. Κώστας Χατζόπουλος, στις σκέψεις της διοίκησης είναι να ενταχθεί ένα μάθημα επιλογής στο πρόγραμμα σπουδών, που να αφορά γενικά την τεχνολογία στην αρχαιότητα, όχι μόνο για τα τεχνολογικά επιτεύγματα στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλους αρχαίους λαούς. 

Πέραν αυτού, η καλή συνεργασία του τμήματος με αρχαιολόγους από τις Εφορίες Αρχαιοτήτων της Κομοτηνής και των Αβδήρων, έχει αποτελέσει κίνητρο για ένταξη στο πρόγραμμα σπουδών ενός μαθήματος, που θα αφορά στη Μνημειακή Τοπογραφία στη Θράκης. Αρχαιολόγοι της περιοχής θα μπορούν να κάνουν παρουσίαση της δουλειάς τους στους φοιτητές του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, ώστε να επιτευχθεί μια σύνδεση διδασκαλίας-πρακτικής, που ήδη προχωράει τα τελευταία χρόνια.

Σε επαφή πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Ροδόπης με την ερευνητική ομάδα που μελέτησε το μηχανισμό των Αντικυθήρων

Επιπλέον, με αφορμή την ημερίδα για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, η διοίκηση του τμήματος προσπαθεί να φέρει σε επαφή την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού μας με την ερευνητική ομάδα, που μελέτησε το μηχανισμό των Αντικυθήρων, προκειμένου να γίνει και μια μεγάλη έκθεση του συγκεκριμένου μηχανισμού στην περιοχή μας. Μάλιστα το πρώτο βήμα έχει γίνει, σε ό,τι αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Κώστας Χατζόπουλος: «Κάνουμε επιτέλους μια μεγάλη προσπάθεια να βγάλουμε τα παιδιά μας έξω και να ανοίξουν τους ορίζοντές τους».

«Όλες αυτές οι δραστηριότητες εντάσσονται σε μια προσπάθεια, που κάνει το τμήμα μας να βγει επιτέλους από την εσωστρέφεια και να αποκτήσει επαφή με την κοινωνία», υπογράμμισε ο πρόεδρος, κ. Χατζόπουλος, «αλλά κυρίως με την ακαδημαϊκή κοινότητα έξω από την Κομοτηνή και έξω από τα στενά πλαίσια του Δημοκριτείου». «Και ήδη έχουμε πετύχει πάρα πολλά πράγματα», επισήμανε, «δηλαδή σε αυτά τα δυο χρόνια έχουμε διοργανώσει μια σειρά από δραστηριότητες, ημερίδες, διημερίδες, συμπόσια και αξιοποίηση του προγράμματος Erasmus, ενώ καταφέραμε φέτος για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια να έρθουμε σε επαφή με τις Εφορίες Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και να στείλουμε περίπου 40 παιδιά το καλοκαίρι στις αρχαιολογικές ανασκαφές και στα μουσεία. Μια δραστηριότητα, που θα συνεχιστεί και τώρα. Ο κ. Farrington έχει εξασφαλίσει μια συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου θα κάνουν την πρακτική τους 6 φοιτητές. Κάνουμε επιτέλους μια μεγάλη προσπάθεια να βγάλουμε τα παιδιά μας από αυτήν την παθητική στάση της συμμετοχής μέσα σε μια αίθουσα. Να τους βγάλουμε έξω και να ανοίξουν τους ορίζοντές τους».

Συμπόσιο με θέμα την παρουσία Βενετών και Γενουατών στα παράλια της Θράκης και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου στις αρχές Δεκεμβρίου

Σημειώνεται τέλος ότι η χρηματοδότηση γίνεται από την Επιτροπή Ερευνών του Δημοκριτείου, ενώ για τις αρχές Δεκεμβρίου το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας ετοιμάζει τη διοργάνωση Συμποσίου με θέμα την παρουσία Βενετών και Γενουατών στα παράλια της Θράκης και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της προσεχούς διημερίδας:


Έναρξη: Σάββατο 18:30

Σάββατο 20.10.2012

18.30 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
18.45 Διαμαντής Τριαντάφυλλος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, «Οι άμαξες του τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας». 
19.30 Ματθαίος Κουτσουμανής, Αρχαιολόγος της ΙΘ΄ Εφορείας, ΠΚΑ, Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, «Εντυπωσιακό Δείγμα Υδραυλικής Αρχιτεκτονικής στην Πλωτινόπολη».
20.15 Δέσποινα Ιγνατιάδου, Επιμελήτρια Συλλογής Μεταλλοτεχνίας, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, «Πρώιμη Υαλουργία».

Κυριακή 21.10.2012

10.00 Ελένη Κόρκα, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και ΙδιωτικώνΑρχαιολογικών Συλλογών, «Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της γραπτής επιφάνειας της αρχαϊκής σαρκοφάγου Χιλιομοδίου».
10.45 Νεραντζής Νεραντζής, Αρχαιολόγος της ΛΑ΄ Εφορείας, ΠΚΑ, Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, «Η τεχνολογία των μετάλλων από την προϊστορία έως την ύστερη αρχαιότητα».
11.30 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
12.00 Άννα Μιχαηλίδου, Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε., «Η παραγωγή και η ιδιοκτησία του μετάλλου στο Ακρωτήρι Θήρας».
12.45 Διονύσιος Κριάρης, Μαθηματικός, «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων».


Πηγή: Παρατηρητής της Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια