Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αποκατάσταση βυζαντινών εκκλησιών

Εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν σε δύο βυζαντινές εκκλησίες στο Göreme (Κόραμα, στα ελληνικά) στην Τουρκία. Οι εκκλησίες στο Tokalı κα...



Εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν σε δύο βυζαντινές εκκλησίες στο Göreme (Κόραμα, στα ελληνικά) στην Τουρκία. Οι εκκλησίες στο Tokalı και Şehitler, αποτελούν υποδείγματα της βυζαντινής τέχνης, και ανεγέρθηκαν τον 13ο αιώνα για να τιμήσουν τους Βυζαντινούς στρατιώτες.



Οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης στις εκκλησίες Tokalı  και Şehitler, οι οποίες θεωρούνται από τους ειδικούς από τις πιο σημαντικές της Μεσογείου, ολοκληρώθηκαν για την φετινή περίοδο.

Τα έργα ζωγραφικής και οι τοιχογραφίες στην εκκλησία Tokalı είναι πολύ σημαντικές από τεχνικής άποψης, σύμφωνα με την καθηγήτρια Maria Andalora της ιταλικής σχολής αποκατάστασης και συντήρησης του  πανεπιστημίου Tuscia Viterbo, ο οποίος ξεκίνησε το έργο, και δήλωσε. «Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της εκκλησίας του Tokalı είναι ότι αποτελεί την Καπέλα Σιξτίνα της Καππαδοκίας. Τα προβλήματα στην εκκλησία Tokalı είναι τα ίδια με εκείνα της Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό. Και οι δύο εκκλησίες χρειάζονται αποκατάσταση».


Για 40 στρατιώτες

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Μουσείου του Nevşehir, και οι δύο εκκλησίες κτίστηκαν από τους Βυζαντινούς τον 13ο αιώνα για να τιμήσουν 40 χριστιανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην κεντρική επαρχία της Ανατολίας της Σίβας. Οι πίνακες ζωγραφικής και οι τοιχογραφίες, οι οποίες έχουν διαβρωθεί με την πάροδο του χρόνου στις δύο εκκλησίες, αποκαταστάθηκαν από ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Τουρκία και την Ιταλία.

Η Andalora δήλωσε ότι ξεκίνησε τις εργασίες χάρη στην υποστήριξη του Κέντρου Συντήρησης της Ρώμης. «Η εκκλησία της Tokalı είναι μία από τις πιο σημαντικές εκκλησίες όχι μόνο στην Ανατολία, αλλά και σε ολόκληρη την λεκάνη της Μεσογείου».
Και προσθέτει ότι οι εργασίες για τις εκκλησίες, που βρίσκεται στην είσοδο του Göreme Open Air Museum στην περιοχή της Καππαδοκίας στην Τουρκία, έναν δημοφιλής τουριστικό προορισμό, ολοκληρώθηκαν για φέτος, αλλά θα συνεχιστούν οι εργασίες περιοδικά κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το περασμένο έτος

Ο αρχαιολόγος και ειδικός αποκατάστασης Fazıl Açıkgöz, διευθυντής του Μουσείου Niğde, δήλωσε ότι ανέγειραν πέρυσι το ικρίωμα στην εκκλησία όταν ο διευθυντής το Μουσείου Nevşehir ανέφερε ότι υπάρχουν καταστραμμένες τοιχογραφίες και χρειάζονται αποκατάσταση από ειδικούς.

«Πήραμε διάφορα δείγματα και κάναμε ανάλυση. Φωτογράφοι εμπειρογνώμονες τράβηξαν φωτογραφίες από όλα τα μέρη της εκκλησίας. Στην συνέχεια ξεκίνησαν οι συντηρητές την τεκμηρίωση. Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν ως μέρος του Ahiler Development Agency project. Θα ενισχυθεί και θα αποκατασταθεί η εκκλησία», δήλωσε ο Acikgoz.

Μεταξύ των ειδικών που συμμετέχουν στο έργο είναι εμπειρογνώμονες στις τοιχογραφίες, στα αγάλματα, στις πέτρες, στα ψηφιδωτά, και στις τεχνικές ζωγραφικής σε καμβά και ξύλο συμπεριλαμβανομένων του Livia Alberti, ο οποίος εργάστηκε επίσης για το Μουσείο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και οι Silvia Borghini, Cristina Caldi, Sara Scioscia και Valeria Valentini.




Πηγή: Hurriyet Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια