Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι πρωτοπόροι της αρχαιολογικής έρευνας

Ευρήματα από την ανασκαφή του 1913 στη σημερινή οδό Εθν. Αμύνης Αρχαιολογικά ευρήματα που προέρχονται από τις πρώτες ανασκαφές στη Θεσ...

Ευρήματα από την ανασκαφή του 1913
στη σημερινή οδό Εθν. Αμύνης

Αρχαιολογικά ευρήματα που προέρχονται από τις πρώτες ανασκαφές στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 20ού αιώνα και σπάνιες ιστορικές φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα της ίδιας περιόδου, που συνδέονται με την αρχαιολογική έρευνα, θα παρουσιαστούν σε έκθεση που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από την απελευθέρωση της πόλης.


Η έκθεση έχει τίτλο «Αρχαιολογική έρευνα στα μετόπισθεν: στη Θεσσαλονίκη των ταραγμένων χρόνων (1912-1922)» και εγκαινιάζεται το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 14:30, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Εκατό Χρόνια Έρευνας στην Προϊστορική Μακεδονία» (22 - 24 Νοεμβρίου).

Στόχος της έκθεσης, όπως εξηγούν οι διοργανωτές, είναι να αναδείξει το έργο των πρωτοπόρων της αρχαιολογικής έρευνας κατά την πρώτη δεκαετία μετά την απελευθέρωση της πόλης, όταν η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της βρέθηκαν στα μετόπισθεν των πολεμικών επιχειρήσεων (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α΄ Παγκόσμιος, Μικρασιατική Καταστροφή) και στο επίκεντρο σημαντικών πολιτικών και κοινωνικών μεταβολών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις προσπάθειες των Ελλήνων αρχαιολόγων για τη διάσωση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων αμέσως μετά την απελευθέρωση της πόλης. Παράλληλα, παρουσιάζεται η αρχαιολογική δραστηριότητα της Στρατιάς της Ανατολής μεταξύ 1915 - 1919, όταν η περιοχή της Θεσσαλονίκης αποτελούσε τη βάση των συμμαχικών δυνάμεων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ορισμένα από τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα από ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης που προέρχονται από τη συλλογή του ΑΜΘ. Στα πιο εντυπωσιακά εκθέματα συγκαταλέγεται μία μαρμάρινη πλάκα με τιμητική επιγραφή της πόλης Λητής (121-122 μ.Χ.) προς έναν πολίτη για τις ευεργεσίες του προς αυτήν. Βρέθηκε από το 8ο βασιλικό τάγμα Σκώτων τυφεκιοφόρων κατά τη διάνοιξη τάφρου. Επίσης από τη συλλογή του ΑΜΘ προέρχονται αρχαιολογικά ευρήματα από την πρώτη ανασκαφή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στη σημερινή οδό Εθνικής Αμύνης το 1913 και από την ανασκαφή του Σαραπιείου, του ιερού των Αιγυπτίων θεών, στη σημερινή οδό Καραολή και Δημητρίου.

Εύρημα από την ανασκαφή στο Σαραπιείο.
Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει επίσης την ευκαιρία να δει σπάνιες φωτογραφίες από τις πρώτες ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, τα τείχη της Θεσσαλονίκης και άλλες περιοχές της πόλης, καθώς και από αρχαιότητες που βρέθηκαν από τη γαλλική στρατιά, το διάστημα 1915-1918, έγγραφα, πίνακες ζωγραφικής, επιστολικά δελτάρια και προσωπικά αντικείμενα ανθρώπων που βρέθηκαν στην πόλη ως στρατευμένοι στο ανατολικό μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πρώτη ανασκαφή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στη σημερινή οδό Εθν. Αμύνης, 1913.
(Αρχείο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας)
Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, την ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, την Αρχαιολογική Εταιρεία, τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή, τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και άλλους φορείς.



Πηγή: Εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια